İçindeki çeşitliliği barındıran şirketler, daha güçlü fikirler, daha iyi ürünler ve daha fazla müşteri kazanımı ile daha başarılı iş sonuçları elde ediyor. Yönetim ekibinde cinsiyet dengesi, karar alma süreçlerini ve finansal performansı olumlu etkiliyor. Daha fazla kadın yönetim kurulu üyesi olan şirketler, diğerlerine göre %53 daha iyi performans gösteriyor.
Google ve MediaCat, #SheMakes programı için jüri üyeleri tarafından seçilen 15 parlak genç kadına ışık tutuyor. Bize liderlikleriyle ilham veren girişimci kadınlar, iş hayatında cinsiyet eşitliğinin neden dünyayı daha iyi bir yer haline getireceğini bizlere gösteriyor. Sürdürülebilirlik, yapay zeka ve teknoloji de dahil olmak üzere çeşitli alanlarda daha parlak bir gelecek için bizlerle projelerini paylaşıyor.
1. Gücünü doğadan alanlar
2020 yılı sağlık konusunu bireysellikten çıkarıp toplumsal bir sorumluluk haline getirdi, yıl boyunca da kendimizi bir yandan koronavirüsten korumaya çalışırken diğer yandan sağlığımızı daimi şekilde korumak adına olabildiğince doğal kaynaklardan faydalanmayı kendimize ders bildik.
“Estetik değerleri ve doğayla uyum içinde yaşamayı çok önemsiyorum. İon Province şifa tarımı projesiyle kadın işgücünü önceliklendiren teknolojik bir tarım merkezini hayata geçirmeyi planlıyorum,” diyen Bade Bilgen de bizden biri. Foça’da lavanta yetiştiriciliğiyle başladığı serüvenine tıbbi-aromatik bitki yetiştiriciliğiyle devam eden Bilgen asırlık bir geleneği günümüze bağlıyor.
Kuşaklardır ailesinin icra ettiği arıcılığın ne kıymetli bir uğraş olduğunun farkına vardıktan kısa süre sonra bu mucizevi tabiat olayını herkese anlatmak üzere yola çıkan Gökten Doğan ise Büyük Dedemin Balları ile bugün, geleneksel yöntemlerle doğal ve katkısız ballar üretiyor; “Tıpkı kraliçe arı gibi bağımsızlığına düşkün, lider, cesur, çalışkan ve azimliyim.”
“Doğayı ve insanları fazlasıyla önemseyen, zorluklar karşısında pes etmeyen sabırlı ve sonuç odaklı biriyim,” şeklinde kendini tanımlayan ve yıllardır ahşap yap-boz mobilyalar üzerine çalışan Ezgi Akarsu da, Tufetto markası ile vida, çivi, menteşe, tutkal gibi herhangi bir malzemeye gerek duymadan ahşap dostu ürünler tasarlıyor.
2. Kadın öz savunmanın altını çizenler
Cinsiyet eşitliğinin kabul gördüğü, sosyo-ekonomik koşullar söz konusu olduğunda kadın-erkek fırsat eşitliğinin masaya yatırıldığı bir toplumsal düzenin oluşmasına katkıda bulunmak için sağlam adımlar atan kadınlar, girişimleriyle kadına karşı şiddet gündemine ortak oluyor.
Kadın hakları, toplumsal cinsiyet eşitliği ve öz savunma konularında güçlendirici çalışmalar aracılığı ile farkındalık oluşturarak kadınların güçlenmesine katkı sağlayan İdil Kandil de, kurucuları arasında yer aldığı Kadın Öz Savunma Akademisi ile Türkiye’nin dört bir yanında kadınların mental ve fiziksel olarak güçlenmelerini amaçlayan öz savunma çalışmaları düzenliyor.
“Eşitliği fazlasıyla önemseyen, yenilikçi ve mücadeleci bir denizciyim,” diyor diğer yandan Ayşe Aslı Başak. Gemilerde ve denizcilikteki saha görevlerinde nitelikli kadın denizci istihdamını artırmayı amaçlayan gönüllü mentorluk platformu SheFarers’ı yönetiyor; Shell Digital Ventures ile gemilerde kadın tacizini ve şiddetini engelleyecek SeaCode uygulamasıyla çalışmaya devam ediyor.
3. Engelleri engel olmaktan çıkaran girişimler
Görme, işitme veya hareket kabiliyetimiz ya da bilişsel işlevlerimizle ilgili bir sorun olmasa bile, tüketicilerin farklı ihtiyaçları olduğunu anlamamız gerekiyor. Farklı ihtiyaçları olan kullanıcıları ve onları etkileyen erişilebilirlik sorunlarını daha iyi anlamak için çaba sarf etmedikçe ön yargı engeline takılabilir, herkesin daha rahat kullanabileceği web siteleri, platformlar, ortamlar oluşturmayı başaramayabiliriz.
“Her şey benlerle başlar ancak bizlerle büyür,” diyen ve görme engellilerin sosyal hayatta etkin bir şekilde yer alabilmelerini sağlamak için çalışan Sadriye Görece BlindLook ile herkes için erişilebilir bir dünya yaratmaya çalışıyor. Sibel Şengün ise Instagram üzerindeki @Hadişaret hesabıyla işaret dilinin kelime anlamlarını öğretiyor ve “Kendisiyle mücadele eden insan, en değerli insandır” mottosuyla çalışmalarını sürdürüyor.
Dünyadaki müzeleri ziyaret edip projeler üreten Çiğdem Aslantaş da, sırada Türkiye’deki müzeleri engelsiz hale getirmek olduğunu söylüyor; Bongo Art Project ile müzelerin görme engelli bireyler için de replikalarla dokunulabilir, sesli betimlemelerle işitilebilir ve yeni teknolojilerle de bütüncül olarak erişilebilir hale gelmesini amaçlıyor.
4. Teknoloji ve yapay zekayı geleceğe taşıyanlar
McKinsey’nin yakın zamanda yayınladığı bir rapora göre, önümüzdeki on yılda otomasyon, yapay zeka ve dijital teknolojilerin tamamlayıcı yatırımlarla birlikte 3,1 milyon net yeni iş yaratma potansiyeline sahip olacağı öngörülüyor.
Bu işlerden birini ise Cevelyn markasıyla bir teknoloji transferi uzmanı olan Aysun Demirdöğen hayata geçiriyor. Duygu durumuna göre özelleştirilebilen, özgün eserler üreten yapay zekâ tabanlı yazılım şirketinin kurucu ortağı Demirdöğen, gittikçe büyüyen ekibiyle bu alanda yeni iş fırsatlarının yaratılmasına katkıda bulunuyor; “İnisiyatif almak benim için önemli. Hayatımın her aşamasındaki yaratıcı çalışmalarda sanat, teknoloji ve bilimin bir bütün olduğuna inandım. Şimdi Cevelyn ile Yaratıcı Teknolojileri Demokratikleştiren bir girişim olmayı hedefliyorum.”
İş arama tekniklerinden mentorluğa profesyonel iletişim alanında hizmet sunan Yönast Eğitim & Danışmanlık’ı hayata geçiren Şeyda Hancıoğlu ise; “Yönetici Asistanlarının dijital dönüşüme uyum sağlayabilecekleri projeleri hayata geçirip daha çok kitleye duyurma çabasındayım. Bulundukları lokasyondan tüm dünyaya hizmet verebilecekleri sistemi gerçekleştirmek hedefim,” diyor ve şu sıralar asistanla.com markası için çalışıyor.
5. Sürdürülebilir bir yaşama hizmet eden adımlar
Pandemi, tüketicilerin sürdürülebilirlik talebini artırdı. "Geri dönüşüm" davranışları artık yaygın kabul gören davranışlar arasında ancak tüketiciler, artık satın alma kararı verirken de çevre üzerindeki etkilerini göz önünde bulunduruyor. Kullanıcılar, markaların sorumluluk aldığını ve şeffaf davrandığını somut eylemlerle göstermesini istiyor.
Mutfaklarda ürettiğimiz evsel atıkların 45 gün içinde kompost toprağa çevrilmesini ve bu sayede yaratılacak mini-bostanlarla doğallığı evlere taşımayı amaçlayan Compeseit ekibi ve Gökçenaz Uzun, bu konuda bireyleri cesaretlendirmekle meşgul.
“Doğada yarattığımız negatif etkiyi azaltabileceğimiz bir yaşam biçiminin mümkün olduğuna inanıyorum,” diyen Selin Ölmez de, dünyanın dört bir yanındaki okyanus ve denizlerden toplanan hayalet balık ağları ve diğer atık naylonların yeniden üretiminden elde edilen mayo markası Maira Swimwear ile bu inancını hayata geçiriyor.
6. İlham kaynağı inovatif fikirler
Bazı fikirleri, girişimleri duyduğumuzda küçük çaplı bir şok etkisiyle hem hayran kalıyor hem de yaratıcılığın teknoloji ve inovasyonla nasıl birleştirildiğini gördüğümüzde geleceğe yapılan hizmeti takdir ediyoruz.
Örneğin, henüz 22 yaşında bir üniversite öğrencisi olan Dilan Mergen, yıllardır jelatin hammaddesi üzerine araştırmalar yapıyor. Keten tohumunu farklı işlemlerden geçirerek jelatin yerine kullanılabilecek, tamamen doğal bir kıvam arttırıcı üreten Mergen şöyle diyor; “Bilimi, inovasyonu ve inovatif fikirleri fazlasıyla önemseyen bir araştırmacıyım. Bu ürün sayesinde hem ithalatı azaltıp hem de ülkemizde kendi ham maddemizi üreteceğiz. Hayvan derisi mi? Keten bitkisi mii? Tercih sizin.”
Araştırmalarını insan sağlığı, genom ve beslenme bilimlerini birleştirip bu bilgileri son kullanıcıya aktarılacak biçimde sunmaya adayan Dr. İlknur Melis Durası, yeni nesil sağlıklı yaşam platformu MDNutriacademy ile genetik biyomühendislik yazılım şirketinde araştırmalar yapıyor. Berklee College of Music mezunu Esin Aydıngöz ise AudioBrew ile şirketin lider bestecisi olarak belgesel, video oyunu, reklam, animasyon ve film gibi birçok mecra için müzik yazıyor.
Geleceğin mesleklerinde genç kadın liderlerin sesini duyuyoruz
Biz kadınlar her gün ilham veren hikayeler yazıyoruz, sadece bu yaptıklarımızın ne kadar kıymetli olduğunun farkında değiliz. Bugün geldiğimiz noktada sahip olduğumuz teknolojik imkanlar iş yapış şeklimizi ve dünyayı algıma biçimimizi kökünden değiştirirken, artık ilham veren kadın başarı öykülerini daha ulaşılabilir kılmamak için hiçbir mazeretimiz yok.