Google UK Creative Lab Kreatif Direktörü Steve Vranakis, Cannes Lions 2016'da YouTube sahilindeki kısa sunumunda ilginç bir konu hakkındaki düşüncelerini paylaştı: "Neden hepimiz yaratıcı aktivistler olmayı hedeflemeliyiz?”
Steve Vranakis Google Creative Lab'deki ekibini, işleri geleceği hayal etmek olan bir "idealistler ve aylaklar grubu" olarak tanımlıyor. Google’ın temel değeri olan "her zaman kullanıcı odaklı olma" ilkesini benimseyen ekip, sürekli olarak ileri teknolojinin sihrini kullanarak insanlar ile markaları birbirine bağlamanın yeni yollarını arıyor.
Steve'i yaratıcı insanların dünyanın iyiliği için çok önemli bir güç olduğuna ikna eden şey de bu şekilde kullanıcıya odaklanmış olmaları. Google Science Fair ve Chrome Web Lab gibi Google platformlarının boyutlarını ve insanlara ulaşma kapasitelerini olumlu bir sosyal etki yaratmak için kullanan projelerde çalıştıktan sonra Steve, zamanla "yaratıcı aktivist" fikrini benimsedi. Ona ilham veren diğer bir etken, Google'da büyük sorunlara radikal çözümler bulmak için gelişmiş teknolojiyi kullanmayı amaçlayan X ekibi oldu. Ekip şu anda yüksek rakımda uçabilen balonlar kullanarak İnternet bağlantısı sağlamak ve sürücüsüz araçlar gibi projeler üzerinde çalışıyor. Böylesine bir tutkudan etkilenmemek mümkün değildi. Steve ve ekibi, yaratıcı yeteneklerini bazı büyük sosyal sorunları çözmek üzere kullanmak için harekete geçti.
"Bence yaratıcı aktivistler olmalıyız çünkü hepimiz yaratıcılığın kalbindeyiz."
Ekip Eylül 2015'te, dünyanın her yerinden çocukların seslerini telefon ve kısa mesaj aracılığıyla doğrudan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'ndaki temsilcilerine ulaştırmalarını amaçlayan Assembly of Youth adlı bir proje üzerinde çalıştı."Assembly of Youth", Unicef’in uReport platformuyla birlikte, binlerce gençten umutlarını, korkularını ve hedeflerini paylaşmalarını istedi. Bunlar daha sonra güçlü bir sunumla New York'taki Birleşmiş Milletler Genel Merkezi'nde dünyanın en etkili insanlarından bazılarına iletildi.
Daha yakın zamanda Steve ve ekibi, Suriyeli mülteci krizine cevaben International Rescue Committee ve Mercy Corps ile birlikte çalışarak Mülteci Bilgi Merkezi'ni kurdu. Yalnızca 36 saatte kurulup faaliyete geçen portal, Suriye'deki çatışmadan kaçarak Avrupa'ya gelen binlerce mülteciye değerli bilgiler sunuyor. Bilgi Merkezi'nin Ekim 2015 tarihinde Midilli adasında faaliyete geçmesinden dört ay sonra platform Avrupa genelindeki 18 konumda 30 Sivil Toplum Örgütü tarafından kullanıldı ve 100.000'den fazla mülteciye yardımcı oldu.
Kapanışta dinleyicilere birbirini dışlayan tercihler yapmak zorunda olmadıklarını hatırlatan Steve, onları yaratıcı aktivistler olmak üzere harekete geçmek için kendisine katılmaya davet etti. Yaratıcılık, her şeyin daha iyi yapılmasını sağlayacak yollar arar. Bu da, hem reklam kampanyaları yayınlayanlar için hem de ihtiyacı olanlara yardım etmeye çalışanlar için iyi bir şeydir.