Dünya Mülteciler Günü'nde, Google Brand Studio EMEA'da Group Creative Director görevini yürüten Andre Le Masurier, "Suriye Mercek Altında" projesini geliştirirken öğrendiklerini paylaşmak üzere Cannes'daki YouTube Sahili'ndeydi. UNHCR, Google ve R/GA arasındaki iş birliğinin sonucu olan "Suriye Mercek Altında" projesi, dünyada Suriyeli mülteci krizi hakkında en çok sorulan beş soruyu ve cevaplarını ele alıyor.
Suriye'deki ölümcül çatışmanın ardından yurdunu terk etmek zorunda kalan mültecilerin yaşadıkları, neslimizin yaşadığı en büyük insanlık krizlerinden birini oluşturuyor. Google Brand Studio EMEA'da Group Creative Director görevini yürüten Andre Le Masurier, bu projeyi ve iş ortaklığını açıklamak üzere sahneye çıktı. Google'da Suriye hakkında yapılan arama sorgularının sayısı, sadece 2016 yılında 160.000.000 oldu. Bu veriler açıkça gösteriyor ki tüm dünya Suriye krizini anlamak için yanıtlar arıyor. Bu soruların büyük bir kısmı ise beş temel konu etrafında şekilleniyor:
- Suriye savaştan önce nasıldı?
- Suriye'de neler oluyor?
- Mülteci kimdir?
- Suriyeli mülteciler nereye gidiyor?
- Suriyeli mültecilere nasıl yardımcı olabilirim?
Diğer kuruluşlar gibi Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (United Nations High Comission for Refugees / UNHCR) de Suriye'den kaçmak zorunda kalan kişilerin yardım çağrısını son derece iyi anlıyor. Bu nedenle UNHCR, Google ve R/GA ajansı arasında kurulan iş ortaklığı, güvenilir veriler aracılığıyla bu sorulara yanıt vermenin yolunu bulmaya karar verdi. Özünde son derece karmaşık olan sorunları daha kolay anlaşılır hale getirme, bu konu tartışılırken sıkça hissedilen kafa karışıklığı ve korku duygularıyla mücadele etme ve bir sorunun çözülemeyecek kadar büyük ve zorlu olduğu düşünüldüğünde yaşanan merhamet yorgunluğu tehlikesini ele alma yaklaşımıyla yola çıkıldı.
"Sahip olduğumuz güçlü araçlar sayesinde hepimiz kendi çapımızda yaratıcı eylemcilere dönüşebiliriz"
- Andre Le Masurier, Group Creative Director, Google Brand Studio, EMEA
Aşağı kaydırılarak görüntülenen içeriklerle etkileşimli bir deneyim sunan 'Suriye Mercek Altında' sitesinde; fotoğraflar, filmler, görselleştirilmiş veriler, infografikler, 360º fotoğraf küreleri ve gazete makalesi stilinde yazılmış içerikler aracılığıyla Suriye ve yurdundan edilmiş nüfusunun hikayesi anlatılıyor. Tamamı beş dakikadan kısa sürede görüntülenebilen site, geçmişte bir turist destinasyonu olma özelliğinden (2010 yılında Avustralya'dan fazla turist ağırladı) mülteci nüfusunun şu anda yaşadığı yerlere (%94'ü komşu ülkelerde yaşıyor) kadar her konuda, Suriye hakkındaki mitlere, önyargılara ve peşin hükümlere meydan okuyor. Hikayeyi 'küçük atıştırmalıklar' halinde sunmak ve siteyi görüntüleyenlerin öğrendiklerini kolayca paylaşabilmelerini sağlamak projenin ana amacını oluşturuyordu. İlk iki haftada, site 2 milyondan fazla ziyaretçi aldı ve bu ziyaretçiler içerikleri ortalama dörder dakika görüntüledi. Ayrıca bu ziyaretler, UNHCR'ye bağışta bulunmak veya içerik paylaşmak gibi 180 bin işlemle sonuçlandı.
"Sahip olduğumuz güçlü araçlar sayesinde hepimiz kendi çapımızda yaratıcı eylemcilere dönüşebiliriz." diyen Andre, etkileşimli hikaye anlatımının bilinirliği artırmak, empati ve anlayış oluşturmak için büyük bir potansiyel sunduğuna dikkat çekti.