Toplumsal cinsiyet eşitliğinin profesyonel iş hayatına olan yansımalarıyla günbegün karşılıyoruz. Bir ekonominin ve içinde barındırdığı toplumun normları paralel şekilde iş hayatını da şekillendiriyor. Sektörde etki sahibi olan şirketlerin ve liderlerin desteğine ve azmine ihtiyaç duyan kadın istihdamının artırılması konusu da Google ve MediaCat’in gündeminde.
Google Türkiye Ülke Pazarlama Lideri Işıl Heves ve MediaCat Genel Yayın Yönetmeni Pelin Özkan ile Türkiye’deki kadın istihdamını, kadın liderlerin hikayelerini duymaya olan ihtiyacı ve genç kadınları odak noktasına alan #SheMakes projesini konuşuyoruz.
#SheMakes projesine geçmeden önce, sizce böyle projeye neden ihtiyaç var?
Işıl Heves: Türkiye ekonomisinde kadınların istihdamının (%29) erkeklere oranla (%66) yarı yarıya olduğu bir gerçek.1 Teknoloji sektöründe istihdam söz konusu olduğunda ise yine büyük bir fark söz konusu, kadınların katılım oranının %10’lara indiğini gözlemliyoruz.2 Dünya geneline baktığımızda ise içinde bulunduğumuz dijital dönüşüm, temelde teknolojiyi tüm işlerin merkezine konumlandırıyor. Teknolojinin sunduğu dönüşüm, istihdamda cinsiyet eşitliğinin sağlanması fırsatını beraberinde getiriyor. Bu da alışılagelmiş “cinsiyet odaklı toplumsal yapılanmanın” artık ciddi olarak sorgulanmasını sağlıyor.
Peki bu yapıyı değiştirmek, belki değiştirmek doğru kelime olmayabilir, olması gereken kırılıma taşımak için hangi cephelerde savaş vermeli?
Işıl Heves: Kadınların bu alanlarda nitelikli eğitime erişimde geri kalması, erkek çalışanlara kıyasla kadınların kendilerini tanıtma ve başarılarını anlatma becerilerini geliştirememeleri, daha çekinik ve utangaç kalmaları ve kadınların kendilerini kariyerlerinde yönlendirecek mentor, rol model bulamamaları belli başlı nedenlerden.
Google olarak fırsat eşitliğini sağlamak temel değerlerimizden bir tanesi. Bu alanda örneğin, Google Türkiye Geliştirici Toplulukları ve Women Tech Makers insiyatiflerimiz kadınların teknoloji dünyasında seslerini daha fazla duyurabilmesi için ortaya çıkan global ölçekli insiyatiflerimizden. Tüm topluluğun yaptığı eforlar sayesinde, Türkiye’deki kadın geliştiriciler ile birlikte düzenlediğimiz etkinlikleri yaygınlaştırıyoruz, bu inisiyatiflerle 5 yılda 200 binden fazla kadının hayatına dokunduk. #IamRemarkable ise hem profesyonel, hem de kişisel anlamda, kendilerini tanıtma becerilerini geliştirmeleri ve başarılarını kutlamaları için geliştirdiğimiz bir girişim. Şu ana dek dünya çapında 130 ülkeden 140 bin kişinin neden olağanüstü olduklarını paylaşmalarına yardımcı olduk.
Pelin Özkan: Kapital Medya olarak cinsiyet eşitliği adına üzerimize düşeni yapmak için çabalıyoruz. Kapital Medya’nın DNA’sına da ilk günden bu yana iş yaşamında kadın ve erkek eşitliği ilkelerini işledik. Yıllar içinde kadın çalışanlarımızın sayısını artırdık. Sektöründe Kadının Güçlenmesi Prensipleri’ni imzalayan ilk şirket olduk ve bu yolu açmış olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Diğer taraftan 2013’ten bu yana marka, pazarlama, reklam endüstrileri başta olmak üzere iş dünyasındaki yaratıcı kadın liderleri onurlandırmak, onların başarılarına dikkat çekmek amacıyla Fark Yaratan Kadınlar seremonisini gerçekleştiriyor, MediaCat olarak yıl boyunca ele aldığımız dosyalar ve araştırmalarla konuyu iletişim ve reklam sektörünün gündemine taşıyoruz.
Kısacası böyle geldi ama böyle gitmemesi için Kapital Medya olarak çalışmaya devam ediyoruz. Şimdi bir adım daha atıyoruz. Google ve MediaCat’in ortak girişimiyle, Türkiye’de geleceğe yön verecek endüstrilerde çalışan 35 yaş altı genç kadınları odağına alan bir ilham projesi hayata geçiriyoruz: #SheMakes.
Oldukça heyecanlı bir proje, ismi de her şeyi anlatıyor gibi. Projenin detaylarını dinleyebilir miyiz; kimler katılabilir, süreç nasıl ilerleyecek?
Pelin Özkan: #SheMakes, yaratıcı endüstrilerde, bilim ve teknolojide, dijital iş alanlarında ve girişimcilikte potansiyel vaat eden genç kadınların tanınırlığını artırmayı, kariyerlerinde ilerlemelerini destekleyecek mentörlük sağlamayı ve bu sayede takip eden genç kuşaklar için de yeni rol modelleri yaratmayı amaçlıyor. Proje kapsamında kendi kariyer yolculuklarındaki detayları paylaşarak, geleceği şekillendirecek kadınlara ilham olacak çok değerli elçilerimiz var.
Yaklaşık altı ay sürecek proje kapsamında seçilen 35 yaş altı 15 genç kadın için ücretsiz yaratıcı, profesyonel ve dijital gelişime yönelik eğitim ve atölye çalışmaları sunulacak; mentorluk, fikir ve deneyim alışverişi buluşmaları hayata geçirilecek. Süreçle ve tarihlerle ilgili tüm detaylı bilgiler mediacat.com/shemakes adresinde.
Kadınların kendilerini kariyerlerinde yönlendirecek mentor, rol model bulamamalarına değindiniz. Sizce bu hikayeler Türkiye’deki genç kadın girişimlerin yollarını bulmalarına ve cesaretlenmelerine yardımcı olacak mı?
Işıl Heves: Kesinlike, biz kadınlar her gün ilham veren hikayeler yazıyoruz, sadece bu yaptıklarımızın ne kadar kıymetli olduğunun farkında değiliz. Bugün geldiğimiz noktada sahip olduğumuz teknolojik imkanlar iş yapış şeklimizi ve dünyayı algılama biçimimizi kökünden değiştirirken, artık ilham veren kadın başarı öykülerini daha ulaşılabilir kılmamak için hiçbir mazeretimiz yok. Engelleri ortadan kaldıran kadın öykülerini çoğaltacak fırsatlar sağlamak zorundayız. #SheMakes ile sesinin daha yüksek çıkmasına katkı sağlayacağımız yeni hikayeler için çok heyecanlıyım.
Başvuru ve proje detayları için mediacat.com/shemakes adresini ziyaret edin.