Jim Lecinski, Northwestern Üniversitesi Kellogg İşletme Okulu'nda pazarlama alanında klinik profesör ve The AI Marketing Canvas kitabının yazarıdır. Daha önce; yıllık pazarlama planının nasıl yenileneceği, pazarlamada çevik bir yaklaşımın nasıl benimseneceği ve pazarlamacıların yapay zeka kullanım alanlarını belirlemek için "3 A"yı [automate, augment, analyze (otomatikleştirme, artırma, analiz etme)] nasıl kullanabilecekleri hakkında yazılar yazdı. Bu makalede, bir pazarlama konferansına katılmanın en iyi şekilde nasıl değerlendirilebileceğine dair tavsiyelerini sunuyor.
İfade edilen görüşler yazarlara aittir ve Google'ın görüşlerini yansıtmayabilir.
Önde gelen pazarlamacılar bir konferansa, etkinliğe veya fuara katıldıklarında, bunu gerçek bir etki yaratmak için önemli bir fırsat olarak görürler. Sonuçta bu tür bir etkinlik bir zaman ve para yatırımıdır ve diğer pazarlama yatırımları gibi somut bir getirisi olmalıdır. Bu makale, yapay zeka destekli yeni araçların, konferanslarda harcanan zamanı hem iş hem de kişisel gelişim açısından gerçek bir getiriye dönüştüren sahici ve kalıcı ilişkiler kurmanıza nasıl yardımcı olabileceğini göstermektedir.
30 yılı aşkın bir süredir pazarlama konferanslarına katılıyorum ve olağanüstü olanından vasatına kadar hepsine tanık oldum. CES, Cannes, Mobile World Congress, Possible, DMEXCO ve Advertising Week gibi hepimizin bildiği büyük çaplı küresel pazarlama konferansları var. Bir de Amerikan Pazarlama Derneği, Avrupa Pazarlama Konfederasyonu veya Avustralya Pazarlama Enstitüsü'nün yerel şubeleri tarafından düzenlenen daha küçük bölgesel etkinlikler var. Benim gibi çoğu pazarlamacı da networking, trendleri takip etmek ve sektör liderlerinden bilgi edinmek için her yıl bu etkinliklerden birine veya birkaçına katılıyor.
Ancak son zamanlarda yeni ve farklı bir şey fark ettim. Önde gelen pazarlamacılar kendilerini göstermek, açılış konuşmalarında bulunmak, kokteyller eşliğinde sohbet etmek, sonra da havaalanına koşturmaktan daha fazlasını yapıyor. Bu pazarlamacılar artık somut, ölçülebilir etkiye yol açan önemli kişisel bağlantılar kurmak için konferans stratejilerini yapay zeka araçlarının desteğiyle oluşturuyor. İyi haber şu ki siz de aynısını yapabilirsiniz. Bunu nasıl başaracağınızı anlatalım.
Konferansa gitmeden önce: Deneyimleriniz arasından seçim yapmak için yapay zekadan yararlanın
Sadece oraya çıkıp "akışına bırakmak" cazip gelse de hazırlık yapmak, konferans deneyiminizde ve elde edeceğiniz sonuçlarda büyük fark yaratacaktır. Kendinize şunu sorun: Konferansa katılma amacınız gerçekten ne?
Molson Coors Beverage Company Kuzey Amerika CMO'su Sofia Colucci'ye, bir konferansa nasıl hazırlandığını sordum. "En başta bir planınız olsun. Bundan çıkarmak istediğiniz belirli bir tema var mı? Yapay zeka veya reklam etkililiği hakkında bilgi edinmek mi yoksa sadece farklı pazarlama zihinlerinde görünürlük ve tanınırlık kazanmak mı istiyorsunuz? Bir ila üç günün sonunda sizin için başarının ne olduğunu tanımlayın ve gündeminizi bunun etrafında oluşturun."
Alpha & Co. şirketinin CEO'su ve kurucusu Steven Wolfe Pereira geçenlerde bana şunları söyledi: "Herhangi bir konferanstan elde edeceğim değeri artırmak için her zaman 'Bununla zamanımı iyi değerlendiriyor muyum?' diye sorarak başlarım. Eğer bir konferansa gidiyorsam ya bir şeyler öğrenmek, ya bir şeyler yapmak ya da birileriyle tanışmak içindir. İdealinde bunların hepsi bir arada olmalıdır."
Yapay zeka, kazandıran bir yol haritası oluşturmanıza ve ortak ilgi alanlarına, rollere veya bağlantılara dayalı olarak doğru kişilerle bağlantı kurmanıza yardımcı olur.
Onların tavsiyelerine uyun ve tam olarak ne öğrenmeyi umduğunuzu, ne yapmak istediğinizi ve kimlerle tanışmak istediğinizi düşünün. Bunların cevapları, sizin ve ekibinizin iş hedeflerinizden, bilgi eksikliklerinden ve fırsat alanlarından doğar. Ne istediğinizi bilirseniz en alakalı oturumlara, konuşmacılara ve networking seçeneklerine odaklanabilirsiniz.
Sonrasında Google Dokümanlar'ın esnekliğini yapay zeka ile birleştiren bu şaşırtıcı derecede basit ancak güçlü ipucunu kullanın. Konferanstan önce yeni bir Google Dokümanı açın ve üç ayrı bölüm oluşturun: içerik beklentisi, networking hedefleri ve deneyimler. Bu belgeyi, kişisel konferans istek listeniz olarak düşünün.
- İçerik beklentisi: Cevaplanmasını umduğunuz yanıtlanmamış sorular neler? Etkinlikten öğrenmek istediğiniz konuları, sektör trendlerini ve hatta rakiplerle ilgili analizleri sıralayın. Ayrıntılara girmekten korkmayın.
- Networking hedefleri: Bağlantı kurmak istediğiniz kişiler veya profesyoneller spesifik olarak kimler? Bunlar potansiyel müşteriler, sektörün fikir önderleri ve hatta hayranlık duyduğunuz şirketler olabilir.
- Deneyimler: Konferanslar, açılış konuşmaları ve panel tartışmalarından uygulamalı atölye çalışmalarına ve samimi yuvarlak masa toplantılarına kadar her türlü formatı sunar. Hangi formatların size hitap ettiği ve hangilerinden kaçınmayı tercih ettiğiniz konusunda dürüst olun.
Şimdi, sihir gerçekleşiyor. Konferans gündemi, oturum açıklamaları, konuşmacı özgeçmişleri ve katılımcı listesi URL'lerini kopyalayıp Google'ın ücretsiz NotebookLM yapay zeka aracına yapıştırın. Ardından İçerik Beklentisi, Networking Hedefleri ve Deneyimleri sıraladığınız belgeyi yükleyin. Şimdi NotebookLM'den sizin için kişiselleştirilmiş bir konferans programı hazırlamasını isteyin (veya bizim deyimimizle "istem girin").
Sonuç mu? Yapay zekanın yardımıyla sadece sizin için oluşturulmuş, kazandıran bir yol haritası çizmenizi sağlayacak net odaklı bir konferans planı ve "tanışılacaklar" listesi. Hedeflerinizle en uyumlu oturumlara katılacak, ortak ilgi alanlarına, rollere veya bağlantılara dayalı olarak doğru kişilerle bağlantılar kuracaksınız. Bu sayede ofis dışında geçirdiğiniz değerli zamanınızı en iyi şekilde değerlendirebileceksiniz. Oluşturduğum bir örnek şu şekilde görünüyor:
Konferans mekanında: Bırakın ayrıntıları yapay zeka halletsin
Hazırlık çalışmalarınız sadece başlangıçtır. Yapay zekanın gerçek değeri, etkinlik sırasında aktif olarak etkileşim kurmanıza nasıl yardımcı olabileceğinde yatmaktadır.
Sunumlar sırasında not almak için uğraşmayın. Konuşulanları mobil cihazınızda anında metne dönüştürmek için yapay zeka destekli not alma uygulamalarını kullanın. Takip edebilmeniz için, önemli bulguların aranabilir bir kaydını elde etmiş olacaksınız. Hatta önceden belirlenmiş hedeflerinize göre kritik çıkarımları vurgulaması için yapay zekayı programlayabilirsiniz.
Birçok konferans organizatörü artık yerinde tanışmayı kolaylaştırmak ve anlık toplantılar düzenlemeye yardımcı olmak için yapay zeka destekli mobil uygulamalar sunuyor. Tesadüfi karşılaşmalar ve kartvizit alışverişleri yerine anlamlı etkileşimler bulmanıza yardımcı olması için bu uygulamaları kullanın. Bu yapay zeka platformları, ortak hedeflere ve karşılıklı ilgi alanlarına göre katılımcılar için özel olarak tasarlanmış son derece hedefli stratejik bağlantılar oluşturur.
Kartvizitlerden bahsetmişken: LinkedIn profilinizin QR kodunu ekran görüntüsü olarak kaydettiğinizden emin olun. Böylece konferansta biriyle tanıştığınızda, kağıt kartvizitleri değiş tokuş etmek zorunda kalmazsınız. QR kodunuzun fotoğrafını çekmelerini ve sizinle hemen LinkedIn'de bağlantı kurmalarını isteyin.
Bir konferansta tanıştığınız birine sorabileceğiniz en iyi soru şudur: "Bugünlerde neyle meşgulsünüz?"
Unutmayın ki hiçbir yapay zeka aracı insan bağlantısının gücünün yerini alamaz. Siz konuşmacılar ve katılımcılarla etkileşim kurmaya odaklanırken lojistik işlerini halletmek için yapay zekayı kullanın. Bir konferansta tanıştığınız birine sorabileceğiniz en iyi soru şudur: "Bugünlerde neyle meşgulsünüz?" Bu yüksek duygusal zeka sorusu, empatiyi, diğer kişiye gerçek ilgiyi gösterir ve karşı tarafın size işle ilgili ya da kişisel bir önceliği hakkında bilgi vermesini sağlar. Kalıcı bağlantılar kurmak için bu güçlü soruyu konferanslarda sık sık kullanın.
Wolfe Pereira şöyle anlatıyor: "Etkinlik sırasında konuşmacılarla etkileşime geçerek, sorular sorarak ve anlamlı bağlantılar kurarak aktif katılıma öncelik veriyorum. Katılımcılarla anlık bağlantımı sürdürmek için konferans uygulamaları ve sosyal medya gibi araçları kullanıyorum. Konuşmacıları ve sunumlarını daha iyi görebilmek için genellikle önde otururum ve oturum sırasında önemli noktaları yakalamak için ayrıntılı notlar alırım. Bazen konuşmacı konuşmasını bitirdikten sonra onunla sohbet eder, ilerideki görüşmelerimiz için bağlantı kurarım.”
Konferanstan sonra: Sonuçları takip etmenize yardımcı olması için yapay zekadan yararlanın
Konferans sonrası takip çok önemlidir. Ancak birçok pazarlama lideri ofisine döndüğünde doğrudan, artık daha da uzamış olan yapılacaklar listesindeki maddelere dalar. Bu çok doğal. Ancak konferansı takip etme ve harcadıkları tüm zaman ve çabadan maksimum iş etkisi elde etme şansını kaçırırlar.
Bu noktada size yine iyi haberim var: Yapay zeka araçları takip işlemlerini kolaylaştırabilir ve fuar başarınızı değerlendirmeniz için veri sağlayabilir. Etkinlikten sonra, Google Dokümanlar'daki "Yazmama yardım et" özelliği gibi yapay zeka destekli araçlar topladığınız bilgileri düzenleyebilir, kategorilere ayırabilir ve özetleyebilir Böylece bu çıkarımları ekibinizle kolayca paylaşabilir ve devam eden girişimlerinizle ilişkilendirebilirsiniz. Bu yapılandırılmış yaklaşım, konferansta elde edilen bulguların kaybolmamasını ve işlerin büyümesini desteklemek için hızla kullanılabilmesini sağlar.
Şirketinizin Salesforce, HubSpot veya Outreach gibi yapay zeka destekli bir CRM aracı varsa konferanstan sonraki 24 saat içinde yeni kişilere kişiselleştirilmiş takip e-postaları göndermek için bu aracı kullanın. Bu araçlar, sohbetlerinizin bağlamına göre mesajları özelleştirerek sürekli etkileşim kurma olasılığını artırabilir.
Wolfe Pereira da konuyu şöyle vurguluyor: "Her zaman, iletişim kurduğum kişilerle 24 saat içinde takip temasları kurar ve önemli edinimleri stratejimize entegre etmek için ekibimden bilgi alırım. Yapay zeka bu süreci çok daha etkili hale getiriyor."
Konferans başarısı için her şeyi bir araya getirin
Wolfe Pereira bana, bir pazarlama konferansına burada önerdiğimiz şekilde yaklaşmanın faydasını gerçekten vurgulayan mükemmel bir hikaye anlattı. "San Francisco'daki bir yapay zeka konferansından yeni döndüm. Konuşmacılardan biri olan bilgisayar bilimcisi ve yapay zeka eğitimcisi Peter Norvig ile tanışmak istiyordum.
"Konuşmasını bitirdikten sonra, konuyla ilgili bir soru sormak için yanına gittim ve üzerinde çalıştığım bir projeden elde ettiğim ve ona yardımcı olabilecek bazı araştırmaları paylaşmak amacıyla kendisiyle tekrar iletişime geçmek için iznini istedim. Yeni ilişkiler kurarken en iyi yaklaşım, başkalarına samimi bir şekilde yardımcı olmanın yollarını bulmaktır. İnsanlar, onları ne kadar önemsediğinizi anlamadıkları sürece ne kadar bilgili olduğunuzu önemsemez."
Colucci bu başarılı konferans sonucunu benimle paylaştı: "Cannes, bir amaca sahip olmanın önemini gösteren mükemmel bir örnek. Geçtiğimiz yaz, ekibimiz yeni kreatif stratejimizden yararlandı ve tüm programımızı sunumlar, toplantılar ve bu alanda güçlenmeye yardımcı olabilecek iş ve kişilerle tanışma üzerine kurduk. Cannes'dan iki hafta sonra, oraya giden çekirdek ekip tüm pazarlama ekibimizle harika bir paylaşım yaptı. Bu gerçekten çok başarılı bir yaklaşım oldu!"
Temel çıkarımlar: Konferanslardan gerçek etki elde edin
Konferansların potansiyelini gerçekten ortaya çıkarmak isteyen pazarlama liderleri, öğrenme ve networking fırsatlarını artırmak için günümüzde hem yapay zeka araçlarını hem de insan bağlantılarını benimsemelidir. Konferans deneyiminizi büyüme sağlayan bir girişime dönüştürmek için şu özet noktaları aklınızda bulundurun:
- Başlat: Gündeminizi planlamak, önemli oturumlara öncelik vermek ve networking'i kolaylaştırmak için yapay zeka destekli araçları kullanın. Yapay zekanın, en alakalı etkinlikleri önermesine ve tüm önemli insan bağlantılarınızı optimize etmesine izin vererek tahminde bulunma yükünden kurtulun.
- Durdur: Konferansları sadece sosyal toplantılar olarak görmeyin veya not almak ve takipte bulunmak için eski manuel yöntemlere güvenmeyin. Bu görevleri otomatikleştirmek ve daha üretken hale gelerek networking hedeflerinize ulaşmak için yapay zekayı kullanın.
- Devam: Faaliyetleriniz konusunda stratejik olmaya devam edin ancak rekabetçi kalmak ve bulguları mükemmel sonuçlara dönüştürmek için en son teknolojiden de yararlanın.
Yapay zekanın gücünü gerçek insan etkileşimleriyle birleştirdiğinizde, pazarlama konferanslarınız pasif etkinliklerden iş büyümesi ve inovasyon için stratejik fırsatlara dönüşecektir. CMO'lar, değerli toplantılara önceden hazırlanmak, takip temaslarını izlemek ve uzun vadeli başarıyı sağlayacak ilişkilere ve bulgulara öncelik vermek için yapay zeka araçlarını kullanmalıdır.
Günün sonunda, yapay zeka sadece bir kolaylaştırıcıdır. Gerçek değer, kurmanıza yardımcı olduğu insan ilişkilerinde yatmaktadır. Günümüzün hızlı tempolu pazarlama dünyasında konferanslar artık sadece boy göstermekten ibaret değil. Aynı zamanda işinizi ve kendinizi gelecekteki başarılar için hazırlamakla da ilgili.
Jim Lecinski, 2022'de Yılın Profesörü olarak seçildiği Northwestern Üniversitesi Kellogg İşletme Okulu'nda pazarlama alanında klinik profesördür. 30 yılı aşkın deneyimiyle tanınmış bir pazarlama uzmanı olan Jim, pazarlama stratejisi, çok kanallı pazarlama ve pazarlamada yapay zeka konularında popüler MBA dersleri vermektedir. Yeni ufuklar açan "Winning the Zero Moment of Truth" (ZMOT) adlı kitabı dünya çapında 300.000'den fazla pazarlamacı tarafından okunmuştur. Son kitabı, Stanford University Press tarafından yayınlanan "The AI Marketing Canvas"tır.