"Sanal Gerçeklik", "Artırılmış Gerçeklik", "Karma Gerçeklik" ve "Kuşatıcı İçerik" gibi terimlerin kullanımı gittikçe yaygınlaşıyor. Ancak, reklamverenler ve ajanslarla konuştuğunuzda, genellikle bu terimlerin yeteri kadar anlaşılmadığı, benzer ve farklı yönlerinin bazen gerektiği kadar açık olmadığı ortaya çıkıyor. Bu duruma netlik kazandırmak istiyoruz.
İmmersiyon: Sanal Dünyalara Dalma
"İmmersiyon" sık kullanılan bir kelime olmasına rağmen nadir olarak açıklanıyor. Bu terimin kökeni sinema filmlerine dayanıyor. "İmmersiyon" kelimesi, kişinin kendini başka bir (yapay) dünyaya tümüyle kaptırmasını veya o dünyaya dalıp gitmesini ifade etmek için kullanılır. Bu kavram, kişinin olanları "dışarıdan" izlediği "pencere" metaforuyla zıtlık içermektedir. Sanal gerçeklikte "immersiyon", kullanıcının aslında yapay bir dünyada olduğu gerçeğini unuttuğu durumdur. Kişi sanal dünyayı tüm duyularıyla deneyimler ve sinematik "immersiyonun" tersine, sanal ortamla etkileşimde bulunur.
enel Terim: "Sanal Gerçeklik" veya "VR"
Sanal gerçeklik (VR), HMD (başa takılan ekran) veya akıllı telefon (mobil VR) gibi cihazlar tarafından oynatılabilen içerik için kullanılan genel terimdir. Bu, 360 derecelik bir kamerayla kaydedilen lineer bir film veya oyunlarda kullanılanlar gibi, kullanıcının kendini kaptırmasını sağlayan etkileşimli bir 3D simülasyon olabilir.
YouTube'da 360 Derece Videolarla "Sanal Gerçekliği" Hayata Geçirme
YouTube'da "sanal gerçeklik" kullanılan çok sayıda içeriği kolayca bulabilirsiniz. Özellikle Google’ın "VR Kanalı", titizlikle seçilmiş 360 derece videolardan oluşan çok geniş ve etkileyici bir koleksiyon içeriyor. 360 derece kayıtlar, bir masaüstü bilgisayarda kullanıcının sanal dünyayı yalnızca fareyi hareket ettirerek keşfetmesini sağlıyor. Bu videolara mobil cihazlardan da erişilebiliyor: Bunun için en uygun cihaz, "Cardboard" gibi bir VR görüntüleyiciye veya Google'ın mevcut "Daydream" sürümüne sahip bir akıllı telefon. Görüntü dikey olarak bölündüğü için her bir göz biraz kaymış bir resim görür ve insan beyni bunu 3D efekti olarak algılar. Bu, video içeriğine tüm açılardan bakmayı ve onu başka bir dünya olarak deneyimlemeyi mümkün kılar. Akıllı telefonların pozisyon sensörleri (ivme ölçer, jiroskop ve pusula) kullanıcının her hareketinin "sanal kameraya" aktarılmasını sağlar.
Akıllı telefonlarda VR görüntüleyici olmadan da 3D benzeri bir efekt yaratılabilir. Bunun için kullanıcı, parmak uçlarını dokunmatik ekranda gezdirerek fareyle yaptığına benzer şekilde görüntüyü hareket ettirebilir.
"Etkileşimli VR" İzlemenin Ötesine Geçip Katılmanızı Sağlar
Sanal gerçeklikte kullanıcıya karşı tepki veren ortam "Etkileşimli VR" olarak adlandırılır. Bu daha çok bilgisayar oyunlarında kullanılır, ancak mobil uygulamalarda da bulunur. Cihaza bağlı olarak, etkileşim noktasına bakarak etkileşim gerçekleştirilebilir. Kullanıcının bir kontrol cihazı varsa "dokunma", "durdurma", "tıklama", "kaydırma" vb. işlevleri de kullanabilir. Bu yolla öğeler, içeriğe duyarlı bir menü kullanmak zorunda kalmadan seçilebilir, hareket ettirilebilir, değiştirilebilir veya silinebilir.
"Artırılmış Gerçeklik" - Gerçek Dünyadaki Uygulaması
"Artırılmış Gerçeklik" (AR) sayesinde, sanal içerik gerçek dünyada kullanılabilir. Bu, dijital yardım işlevleri sayesinde mümkün olmaktadır. Bu yardım işlevleri, süpermarketteki bir ürüne giden en kısa yol, yeni bir raf grubunun montajını anlatan nasıl yapılır içeriği veya arabanızdaki uydu navigasyonunun çalıştırma kılavuzu gibi bilgiler sağlamak için kullanılabilir. Eğlence sektöründe ise, "AR" yaygın olarak oyunlarda kullanılmaktadır: Sehpanızın üzerindeki dinozorlar bir anda canlanır, bir katalogdan seçtiğiniz sanal mobilyalarla döşediğiniz salonunuzdan sanal oyuncak arabalar geçer. "AR"nin olası uygulamaları büyük bir oranda cihaza bağlıdır. İlk AR uygulamaları akıllı telefonlarda yerel uygulama olarak çalışıyordu ve kamera görüntüsünü yalnızca bilgi düzeyiyle iyileştirebiliyordu. Niantic'in 2016 yılında çıkardığı "Pokémon Go" oyunu türünün en iyi "Artırılmış Gerçeklik" örneğiydi ve dünya genelinde her yaştaki oyuncu arasında büyük popülerlik kazandı.
Google’ın Project Tango'su "AR" alanında etkileyici bir gelişme kaydetti. Donanım ve yazılımın bir kombinasyonu olan bu uygulamanın akıllı telefonlarda kullanılması amaçlanmıştır. Akıllı telefonlarda, bir mekândaki tam konumunuzu ve çevredeki öğeleri yakalayıp işlemenizi mümkün kılan ek sensörler (kızılötesi gönderici, kızılötesi kamera, GPS, pusula, jiroskop, kamera) vardır.
"Karma Gerçeklik"
"Karma Gerçeklik" (MR) terimi, VR içeriğinin gerçek film sahneleriyle birleştiği ve örtüştüğü videolar için kullanılır. Bunu yapmak için, VR'daki kişi yeşil perde teknolojisinin yardımıyla kaydedilir. Daha sonra, gerçek kameranın konumu sanal kameranınkiyle birleştirilir. Böylece, dışarıdan izleyenler sanal dünyadaki kişinin o anda yaşadığı deneyimigörebilir.
VR İçeriği Oluştururken Göz Önünde Bulundurulması Gereken En Önemli Noktalar Nelerdir?
360 derece içerik kullanıcıyı en başından yakalamalıdır. İçerik ne kadar heyecan verici ve gerçek olursa kullanıcılar da videoyu o kadar uzun süre izler ve tekrar izleme sıklıkları artar. Bu özellikle, VR'yi pazarlama çalışmalarına katmak ve ondan kâr elde etmek isteyen markalar ve reklamverenler için önemlidir.
Kullanıcılara yönelik gerçekten alakalı 360 derece videolar oluşturmak için, müşterinin yolculuğundaki spesifik anlara, diğer adıyla "önemli anlara" daha en başından özel dikkat gösterilmesi önemlidir.
Bu anlara iyi birer örnek olarak "Bu ürünü satın almadan önce test etmek istiyorum", "Gerçekten oradaymışım gibi deneyimlemek istiyorum" ve hatta "Daha önce yaşadıklarıma hiç benzemeyen bir eğlence deneyimi istiyorum" gösterilebilir. Bu, kullanıcılara ve müşterilere tam olarak doğru anda erişmek için iyi bir yoldur. Reklamların etkisine olumlu katkıda bulunabilir ve müşterinin dikkatini çekme, marka bilinirliğini artırma, satış veya kârla sonuçlanabilir.
Ayrıca, içerik oluştururken göz önünde bulundurulması gereken belirli prensipler vardır:
- Kullanıcı Her Şeyi Görür
360 derece filmlerde, profesyonel prodüksiyon özellikle karmaşıktır. Da sich der Nutzer frei in der virtuellen Umgebung umschauen kann, ist es besonders wichtig, dass Equipment und andere Hilfsmittel vor der Kamera nicht sichtbar sind, wenn sie nicht zur Szene gehören. Bunları post prodüksiyon aşamasında gizlemek karmaşık ve pahalıdır.
- Acele Etmeyin
"Kuşatıcı" bir hikaye anlatmak zaman alır. Kullanıcılar ortama uyum sağlamak ister ve istemelidir. Durumun gereken empatiyi uyandırması için, nerede olduklarını, nereden geldiklerini ve neler olduğunu anlamak isterler. Hikaye anlatımında ayrıntının bu kadar önemli olmasının nedeni budur. Kullanıcıların kendilerini tümüyle olanlara kaptırmasını sağlar ve onlara gerçekten hikayenin bir parçası oldukları hissini verir.
- Sahne Geçişlerinin Yumuşak Olması VR Deneyimini Artırır Bir sahneden diğerine akıcı şekilde geçmek, hikayeyi sürükleyici şekilde ve hiçbir kesintiye uğramadan anlatmak açısından en önemli unsurdur. Kullanıcının mümkün olan en iyi "immersiyon" deneyimini yaşamasını sağlamak amacıyla keskin geçişlerden kaçınılması bu nedenle önem taşır. Bu durum, Cardboard gibi bir görüntüleyici kullanırken olumlu deneyim üzerinde özellikle olumsuz ve zararlı etki gösterebilir. Sahnenin yumuşak bir şekilde sönmesi, izleyiciye sahne değişikliğine hazırlanmak ve kendisini yeni ortama uyarlamak için zaman verir.
- Ses, Hareket ve Animasyon Efektleri Hikaye Anlatımına Yardımcı Olur 360 derece fim teknolojisi, yönetmenleri yeni zorluklarla karşı karşıya bırakıyor. Hikayenin önemli bir parçası olan bir olay izleyici tarafından görülmezse, izleyicinin hikayeyi tam olarak anlayabilmesi için ihtiyaç duyduğu bazı bilgiler muhtemelen eksiktir. Bu gibi durumlarda, izleyicilerin sanal ortamda duyacakları üç boyutlu ses yardımcı olabilir. Buna ek olarak, sahnenin görsel tasarımı, hareket ve animasyon, izleyicilerin dikkatinin olanlara odaklanmasına yardımcı olabilir.
Sonuç
360 derece videolar, "Sanal Gerçeklik" ve "Artırılmış Gerçeklik", tüketicilerin dikkatini çekmek için markaların ve reklamverenlerin çok çeşitli şekillerde yararlanabileceği yeni teknolojiler. Kişinin kendini başka dünyalara kaptırması eylemi olan "immersiyon", kullanıcılara duygusal yoğunluğu yüksek olağanüstü bir deneyim sağlayarak, geleneksel yöntemlere kıyasla daha büyük bir etki sağlar ve böylece hem müşteri ilişkilerini hem de marka tanınırlığını olumlu yönde etkiler. Bu tür stratejilerin yüksek kaliteli içerikle doğru anda kullanılması, müşteriler ve markalar için olası en iyi nihai sonucu sağlayabilir.