Ford'un Driving Skills for Life (Ford Sürüş Akademisi) programı, gençlere güvenli sürüş için gereken becerileri öğretmeye odaklanıyor. Özellikle de dikkatsiz sürüş sorunuyla mücadele etmek isteyen Ford Avrupa, işi çok ciddiye alıyor. O kadar ki sanal gerçeklik uygulamalarından dahi yararlanılıyor. Yeni bir Daydream VR uygulaması olan "Ford Reality Check", genç sürücülerin günlük hayattaki sürüş davranışlarının olası sonuçlarını görebilmelerini sağlıyor.
Gözünüzü yolda, ellerinizi direksiyonda tutun. Emniyet kemerinizi doğru şekilde takın. Hız sınırına uyun. Yolcuların dikkatinizi dağıtmasına izin vermeyin. Araba kullanırken asla mesajlaşmayın.
Ehliyetini yeni almış sürücülerin ilk kez yola çıkarken hatırlamaları gereken birçok konu olduğundan direksiyon başında dikkat dağınıklığı yaşama riskleri daha fazla oluyor. İronik bir şekilde, yeni sürücüler kendilerini yenilmez sanmaya yatkın oluyor. Yeni sürücülerin tam %93'ü becerikli ve güvenilir sürücüler olduklarını düşünürken %86'sı ise kendilerini yoldaki diğer sürücülerden daha güvenli görüyor.1 Ancak yine de dört Avrupalı sürücüden biri araba kazasına karışıyor.1
Bu nedenle Ford, küresel ölçekteki Driving Skills for Life (DSFL) programını genç sürücülerin dört temel alandaki becerilerini geliştirmeye yardımcı olacak şekilde tasarladı: tehlike tanıma, araç kullanımı, hız yönetimi ve mesafe yönetimi. 2003 yılında Ford Motor Company Fund ve Governors Highway Safety Association tarafından oluşturulan DSFL programı 35 ülkede faaliyet gösteriyor. Program, başladığı günden bu yana 1 milyondan fazla sürücüye eğitim verdi. Markanın şimdiye kadarki uygulamaları arasında web tabanlı eğitimler, alkollü sürüş simülasyonu dersleri, uygulamalı etkinlikler ve dijital oyunlar yer alıyor.
DSFL programı, çok sayıda acemi sürücünün önemli güvenlik becerileri edinmesine yardımcı oldu ve şimdi bu çabalarını bir üst düzeye çıkarmayı hedefliyor. Daha doğrusu bir üst boyuta.
Sürücülerin yeni beceriler edinebilmeleri için en güvenli yöntemlerden biri simülasyonlardır. Bu nedenle Ford Avrupa ve WPP ajans iş ortakları, yenilikçi VR teknolojisini DSFL etkinliklerine ve evdeki kullanıcılara sunmak için Happy Finish ve Google ile iş birliği yaptı.
Kullanıcıya gerçeklik hissi veren, eğitici bir deneyim yaratma
Gençler teknolojiye bayılıyor. Gençler oyun oynamayı seviyor. Gençler araba kullanmaktan büyük zevk alıyor. Bu basit analizlere dayanarak oluşturulan ilk Daydream uygulaması "Ford Reality Check", genç sürücülerin araba kullanırken dikkat dağınıklığına yol açan başlıca unsurları taklit ediyor. Ford Avrupa ve Google ekibi, etkileşime geçmenin zor olduğunu bildikleri gençlere ulaşmak (ve onları eğitmek) için tam anlamıyla yeni ve havalı bir şey geliştirmeleri gerektiğini biliyordu. Bu amaca en uygun platform Google'ın Daydream VR'ıydı.
Kullanıcılar, Daydream kumandasını kullanarak sürüş simülasyonu sırasında görüntülü görüşme yapmak, bir kısa mesajı yanıtlamak ve müziği değiştirmek gibi dikkat dağıtan sanal durumlardan kaçınmaya çalışıyorlar. Örneğin, sürücüler bir VR selfie çekerek bu davranışın potansiyel sonuçlarını görebiliyor. Deneyimin sonunda, "dijital" sürücülere yolda geçirdikleri süreyle gözlerini yoldan ayırdıkları zamanın oranı gösteriliyor.
Ford Avrupa'da Tüketici ve Sosyal Medyadan Sorumlu Kıdemli Müdür Emmanuel Lubrani, "Ford Avrupa, H&K, Happy Finish ve Google gençler arasında güvenli sürüş davranışlarını teşvik etmek için ilk defa yeni bir VR aracı geliştirdi. Sonuç olarak, ortaya genç nesli oyun yaklaşımıyla eğitecek harika bir dijital araç çıkmış oldu," dedi.
Ford Avrupa, "Reality Check" sayesinde genç sürücüleri güvende tutma konusundaki çabalarını ikiye katlıyor. Yeni teknolojilerden yararlanan şirket, gençlerle zaman geçirmeyi en sevdikleri iki yerde buluşuyor: arabada ve web'de.