Birçok sektörün etkilerini hissettiği bir dijital dönüşüm çağında yaşıyoruz. Ancak bu değişim en çok telekomünikasyon sektöründe hissediliyor. Telekomünikasyon sektöründe, tüketicilere ve kuruluşlara göre tasarlanmış 5G bağlantının, yapay zekanın ve bulut teknolojisinin birlikteliği, dönüştürücü bir kuvvete sahip, yeni bir dijital ekonomiye güç veriyor.
Dünyanın en büyük mobil operatörlerinden ve teknoloji şirketlerinden birçok kişinin aralarında bulunduğu 101.000 katılımcı, bu dijital hızlanmanın yarattığı fırsatlar ve zorluklar hakkında konuşmak üzere, rekor düzeyde katılımla gerçekleşen Mobil Dünya Kongresi'nde (MWC) bir araya geldi.
Think with Google, bu karmaşık konuları aydınlatmak ve stratejik bilgiler sağlamak için Google, Nokia, MWC'ye ev sahipliği yapan GSMA, Vodafone ve Zain Group'tan liderlerle bu teknolojilerin işletmeleri nasıl etkilediği hakkında konuştu.
2024 yapay zekadan para kazandığımız yıl olacak
2023 denemelerin yılıydı. 2024 ise kullanıma sunulacak yeni yapay zeka destekli ürünlerin yılı olacak. Örneğin iletişim merkezi yapay zekamızı ele alalım. Temsilciler artık yapay zekadan yararlanarak ağ sorunlarını hızlı ve doğru şekilde çözebiliyor, geçmiş kayıtlara ulaşabiliyor ve müşteri isteklerine anında yanıt verebiliyor.
Orange ile yaptığımız çalışma, yapay zekayla temsilcilerin ortak çalışmasının mükemmel bir örneği. Şirket, aramaları metne dönüştürmek, müşteriyle temsilciler arasındaki iletişimleri özetlemek ve görüşmeye dayanarak temsilciye olası takip işlemleri hakkında önerilerde bulunmak amacıyla üretken yapay zekayı test ediyor. Bu çalışma, müşteri etkileşimlerinin verimliliğini ve kalitesini önemli ölçüde artırma potansiyeline sahip.
Üreticiler veya perakendeciler gibi işletmeler dünyanın her bir köşesinde başarıya ulaşmak için yüksek bant genişliğine ve düşük gecikme sürelerine sahip, yaygın bağlantı olanağına ihtiyaç duyuyor.
Henüz o noktada değiliz. Bu nedenle birçok küçük ve orta ölçekli işletme (KOBİ), Google Distributed Cloud çözümünü tesislerinde kullanarak hem bağlantı kısıtlamalarını ortadan kaldırıyor hem de yerel anlık analizlerden yararlanıyor. Birçok perakendecinin mağaza içinde bulunan sunuculardan güç alan satış noktası makineleri kurduğunu görmemizin sebebi de bu.
Bulut tabanlı yazılımlar sınır tanımıyor
Nokia daha önce telefonlarıyla tanınıyordu. Şimdiyse tamamen ağlar, yazılım ve B2B teknolojisi konularına yoğunlaştık. Verizon, Vodafone ve Telefonica gibi servis sağlayıcıların yanı sıra kuruluşlarla birlikte çalışıyoruz. Uzmanlığımız tamamen dijital ekosistemi kendi içinde bağlamaya, böylece bu şirketlerin buluttan güvenli ve güvenilir bir şekilde yararlanarak ağ özelliklerini iyileştirmelerini sağlamaya odaklanıyor.
İşletmemiz, müşterilerin internet üzerinden bulut tabanlı uygulamalara bağlanmasına ve bu uygulamaları kullanmasına imkan veren Hizmet Olarak Yazılım (SaaS) satışına gün geçtikçe daha fazla yöneliyor. Ayrıca müşterilerimiz, analizler veya ağ anormalliklerinin belirlenmesi gibi alanlarda yapay zekadan yararlanarak yeni çeviklik özelliklerini geniş ölçekte uygulayabiliyor ve daha hızlı tasarruf edebiliyor.
Yapay zeka destekli çözümlerimizden bir tanesi AVA Energy Efficiency. Bu çözüm, planlanmamış durgun veya yoğun dönemlerde kaynakları kapatmak ya da artırmak gibi dinamik kararlar vermek üzere ağları analiz etmek için makine öğreniminden faydalanıyor. Çözüm şu anda Almanya'daki Telefonica gibi müşterilerimizin güç tüketiminde %30'a varan tasarruflar sağlamasına yardımcı oluyor.
Birçok servis sağlayıcı 5G'yi yalnızca kısmen (sadece radyo baz istasyonlarında) kullanıyor. Gerçekten dönüşüm yaratan avantajları, ancak ağların 5G'ye tamamen geçiş yapmasıyla, diğer bir deyişle 5G'nin "bağımsız" şekilde kullanılmaya başlamasıyla birlikte görebileceğiz. Örneğin üretim alanında 5G teknolojisinin tam olarak kullanılması, otonom mobil robotların malzemeleri hassas bir şekilde üretmesini destekleyen, dijitalleştirilmiş, bağlantılı fabrikaların kurulmasına olanak tanıyabilir.
5G ağlardan para kazanmak, servis sağlayıcıların bir numaralı sorunu. Nokia, "Network as Code" adlı bir aktivitede iş ortağı olarak yer alıyor. Bu aktivite kapsamında ağların 5G özelliklerini geliştiricilere sunabilmesi için dijital ekosistemin tamamını kendi içinde bağlıyoruz. Böylece geliştiriciler telekomünikasyon konusunda uzmanlığa sahip olmadan tüketicilere veya kuruluşlara yönelik uygulamalar geliştirebiliyor. Örneğin müşterilerimizden bir tanesi, gemileri uzaktan yönetmek için anlık video ve analizlerden yararlanan bir liman.
Telekomünikasyon sektörü üretken yapay zeka becerilerini benimsemede geri kalmamalı
MWC Barselona 2024, dört gün boyunca tartışmalara, düşünce liderliği etkinliklerine ve mobil ekosistemin farklı alanlarından gelen katılımcıların birbirleriyle bağlantı kurmalarına sahne oldu. Yarattığı fırsatlar ve zorluklar nedeniyle yapay zeka, herkes için öncelikli konuydu.
2030'a gelindiğinde, yapay zekanın global ekonomiye 15 trilyon ABD dolarından fazla katkı sağlayabileceği tahmin ediliyor. GSMA Intelligence'ın kısa süre önce gerçekleştirdiği bir anket de operatörlerin %18'inin üretken yapay zeka çözümlerini şimdiden kullanıma aldığını, %56'sının ise şu anda bu çözümleri test etme sürecinde olduğunu gösteriyor.
Bu nedenle telekomünikasyon sektöründe üretken yapay zeka becerilerinin benimsenmesini ve geliştirilmesini teşvik etmek için IBM ile işbirliği yaptığımızı açıkladık. Dönüşüm yaratacak bu teknolojinin kapsayıcı olmasını sağlamak istiyoruz. Ayrıca araştırma ve geliştirme faaliyetleri ve yatırım fonları daha kısıtlı olan servis sağlayıcıların geride kalmasına neden olacağı için bu teknolojinin "benimsenmesiyle ilgili boşlukları" önlemeyi amaçlıyoruz.
Geleceğe baktığımızda, 5G'nin bir sonraki evrimsel adımı olan 5G-Advanced , şirketlerin bu teknolojiyi kullanıma almasını daha çok destekleyerek kapsamı maksimum düzeye ulaştıracak, mobiliteyi ve güç verimliliğini artıracak. Örneğin 5G-Advanced, veri çıkışı gecikmelerini düşürerek artırılmış gerçeklik uygulamalarının geliştirilmesini destekleyecek ve hücresel tabanlı konumlandırma doğruluğunu artırarak otomasyon imkanı sağlayacak.
Bulut teknolojisinin yükselişi, telekomünikasyon sektöründe çok ciddi bir etki yarattı. Yeni fiziksel altyapıya duyulan ihtiyacı ortadan kaldırarak ürünlerin hızlı ve geniş ölçekte kullanıma sunulmasına olanak tanıyabilen SaaS gibi yeni gelir modelleri sayesinde, "bulutta yerel" yaklaşımını erkenden benimseyerek sektörde değişime neden olan büyük bulut hizmeti sağlayıcıları ve girişimler bu etkide önemli bir rol oynadı.
Operatörlerin geleneksel bağlantı hizmetleri satmanın ötesinde yeni gelir kaynaklarına erişmelerini sağlayacak diğer bir yol da ağ API'lerinden yararlanabilmelerini sağlamak. Bu amaçla GSMA Open Gateway'i geliştirdik. Geliştiricilerin operatör ağlarına evrensel düzeyde erişmesini sağlayan bu API çerçevesi, dijital hizmetlerin hızlandırılmasına ve daha yaygın şekilde dağıtılmasına yardımcı olmak için tasarlandı.
Kurumsal satışlarla işletmeleri geleceğe hazırlıyoruz
Zain Kuwait, Orta Doğu ve Afrika'daki sekiz pazarda faaliyet gösteren lider dijital iletişim sağlayıcısı Zain Group'un en önemli operasyonu. Şirketimiz 1983'te kurulduğundan bu yana, 5G ve şimdi de yapay zeka destekli hizmetler dahil olmak üzere yeni teknolojileri bu bölgede kullanıma sunan ilk şirket olmayı sürekli olarak başardı.
Geçen yıl bana yapay zekayı sorsaydınız destek birimlerimizin tedarik ve finans süreçlerini desteklemek için yapay zekanın bir zorunluluk olduğunu söylerdim. Bugünse sektörde yaşanan hızlı gelişmelerin ardından yapay zekayı müşterilerimize yeni deneyimler sunmak için nasıl kullanabileceğimizi araştırıyoruz. Örneğin KOBİ pazarında işletmeler adına yapay zeka destekli çağrı merkezlerine yatırım yapma fırsatımız olduğunu düşünüyoruz.
Telekom sektörü, 5G'den para kazanmak söz konusu olduğunda bazı zorluklarla karşılaşıyor. Bu nedenle kuruluşlara odaklanıyoruz. Örneğin rafinerilere anlamlı veriler sağlayan sensörler yerleştirmek için enerji sektöründe özel 5G ağları sunuyoruz veya perakende sektöründe mağazalardaki müşteri davranışı hakkında daha fazla bilgi sağlayan özel bulut uygulamaları geliştiriyoruz.
Özelliklerimizi telekomünikasyondan başka sektörleri de kapsayacak şekilde genişletiyoruz. Bu amaçla Dubai'de bulut, siber güvenlik, veri ve dijital hizmetler dahil dört sektöre odaklanan ZainTech adlı yeni bir şirket kurduk. Daha şimdiden çeşitli başarılar elde ettik. Söz gelimi, büyük yerleşim alanlarında projelerin ilerleme durumunu izlemek ve 900 kilometre uzunluğundaki yol inşaatlarını denetlemek için drone'ları kullanıma aldık.
5G: Işık hızı kadar yüksek hızlar, neredeyse sıfır gecikme ve çok geniş kapasite çok yakınımızda
Vodafone olarak yapay zekanın gücünden yararlanarak daha akıllı ağlar inşa ediyoruz ve kişiselleştirilmiş, anlık deneyimlerle müşteri desteğini iyileştiriyoruz. Örneğin İtalya'da üretim sürecinde olan Speech Analytics isimli üretken yapay zeka çözümümüz, şu anda her gün iletişim merkezlerimizden gelen 60.000 müşteri transkriptini analiz edip "hiç memnun olmayan müşteriler" olarak adlandırdığımız müşterileri belirliyor ve duruma özel destek işlemleri atıyor.
5G ağımızın ışık hızı kadar yüksek hızlara, neredeyse sıfır gecikmeye ve çok geniş bir kapasiteye sahip olacak şekilde gelişmesi çok uzun sürmeyecek. Bu gelişmeye çok yakında tanık olacağız. Teknolojimiz bu noktaya ulaştığında, artırılmış ve sanal gerçeklik, Nesnelerin İnterneti (IoT) ve bağlantılı otomobiller gibi dönüşüm yaratacak uygulamalara da imkan verecek. Vodafone, IoT alanında daha şimdiden tüm dünyada 150 milyondan fazla cihazı birbirine bağlıyor.
İşletmemiz gittikçe büyüyen, sürdürülebilir, dijital bir toplumla iç içe geçmiş durumda. Yeni nesil bağlantı ve dijital servis sağlayıcısı olma vizyonumuz, yeni çıkan teknolojilerin hızına uyum sağlayarak inovasyon yaratma becerimize dayanıyor. Birleşik iletişim, bulut güvenliği ve IoT'nin yanı sıra VodaPay süper uygulaması ve Afrika'daki M-Pesa ödeme platformu gibi dijital finansal hizmetlerimizin geliştirilmesi alanlarında genişleyen portföyümüz bu vizyonumuzu kanıtlıyor.
*Tüm bilgiler yayın tarihi itibarıyla doğrudur.