Ev geliştirme perakendeciliğinde lider konumda olan Koçtaş, güçlü yerel tedarik zinciri ve uluslararası satın alma gücü sayesinde, Türkiye çapında 19 ilde üç bini aşkın çalışanıyla müşterilerine 20 farklı kategoride 40 binden fazla ürün ve ilham verici fikir sunuyor. 41 mağazaya sahip marka için, ürün çeşitliliği ve müşterinin aradığı her şeyi mağazada bulabilmesi çok önemli. Müşterinin markaya daha kolay ulaşabilme ve anlık ihtiyaçlarını karşılayabilme talebine yoğunlaşan Koçtaş, daha küçük çaplı Koçtaş Fix mağazalarının sayısını da artırmayı amaçlıyor. Hem online hem de offline’da aktif olan marka, müşterilerini daha iyi anlayarak satışlarını artırmak istedi.
Koçtaş hakkında
Ev dekorasyonu perakendecisi
1955’te kuruldu
Merkezi İstanbul'da
www.koctas.com.tr
Hedefler
Online yatırımın offline satışa olan etkisini ölçümleme
Online ve offline satışları artırma
Yaklaşım
Arama ve Alışveriş kampanyaları yapıldı
Store Sales Direct ölçümleme metodu kullanıldı
Store Visits ölçümleme metodu kullanıldı
Sonuçlar
Tüm kampanyalardan gelen online ve offline ciro karşılaştırıldığında; yaratılan offline cironun, online'in 3.48 katı olduğu görüldü
Tüm kampanyalardan yaratılan offline ciro, dijital kampanya bütçesinin 20 katı olarak gerçekleşti
Reklam ile etkileşime geçen kullanıcıların mağazaya ziyaret oranı %8.4 oldu
Koçtaş, fiziksel mağazalarının yanı sıra e-ticaret mağazası ile de müşterilerine hizmet veriyor. Marka, halihazırdaki arama ve yeniden pazarlama kampanyaları uygulayarak e-ticaret sitesine daha fazla ziyaretçi ve müşteri çekmeye çalışıyor. Ayrıca, online ziyaretlerin fiziksel mağazalara olan etkisini de ölçümleyebiliyor.
Koçtaş, yeni çıkan Store Sales Direct ürünü ile Arama ve Alışveriş kampanyaları üzerinden web sitesini ziyaret eden kullanıcıların fiziksel mağazalardaki ciroya etkisini ölçümlemek ve kampanyaların hem dijital hem de fiziksel mağazadaki sonuçlarını görmek istiyordu. Medya ajansı Ingage ile birlikte dijital mağazasından alışveriş yapabilecek ya da dijital mağazadan ürünleri inceleyip daha sonradan fiziksel mağazalardan alışverişe yönlenebilecekler hedef kitle olarak belirledi. Arama ve Alışveriş reklam modellerine ek olarak Store Sales Direct ölçümleme modeli kullanılarak kampanya boyunca süreç gözden geçirildi.
Koçtaş, kampanya stratejilerini ve kurgularını Arama ve Alışveriş reklamlarına göre şekillendirip bütçe planlamalarını bu kampanyalar üzerinden kurguladı. Dijitalden mağazaya ölçüm ile de, Google Ads kampanyalarının sadece e-ticaret mağazasına olan etkisini değil tüm fiziksel mağazalarında yarattığı etkiyi gözlemledi.
Marka, elde ettiği içgörülerle çok kanallı stratejisine yön vermeyi başardı. Koçtaş, Pazarlama Operasyonları Yöneticisi Yakup Ulvi Acar; “Koçtaş, çok kanallı müşteri yolculuğunda önemli adımlar atarak bu alanda da sektörün öncüsü olmaya devam ediyor. Store Sales Direct reklam modeli sayesinde sahip olduğumuz ürün gruplarından gelen siparişlerin yüzde kaçının dijitalde, yüzde kaçının fiziksel mağazalarımızda tamamlandığı konusunda daha fazla bilgi sahibi olduk,” diyor.
Koçtaş, yürüttüğü kampanya sonucunda fiziksel mağazalarda, online kampanya bütçesinin "marka + kategori" kampanyalarında 20 katı; "jenerik + kategori" kampanyalarında 14 katı; “marka” kampanyalarında 248 katı; “shopping” kampanyalarında ise 23 katı ciro elde etti.
“Markalarımızın Omni-Channel dönüşüm aşamalarında medya harcamalarımızı da bu hedeflere paralel bir şekilde ölçümleyebilecek kurgular oluşturabilmek en büyük iş önceliklerimiz içerisinde yer alıyor. Google’ın bize sağlamış olduğu Store Sales Direct ölçümleme metodolojisinin sonrasında ortaya çıkan iş sonuçları, uzun vadeli dijital medya stratejilerimizde değerlendirilmesi gereken en önemli kriterlerden biri olacak.”
- Rana Buse Fidan, Dijital Performans ve Optimizasyon Uzmanı, Ingage
Tüm kampanyalardan gelen online ve offline ciro karşılaştırıldığında; yaratılan offline cironun, online'in 3.48 katı olduğu görüldü ve yine tüm kampanyalardan yaratılan offline ciro, dijital kampanya bütçesinin 20 katı olarak gerçekleşti. Reklam ile etkileşime geçen kullanıcıların mağazaya ziyaret oranı ise %8.4 oldu. Koçtaş, Store Sales Direct ölçümleme modelini düzenli olarak kullanmaya ve kampanyaları çok kanallı getirisine göre optimize etmeye karar verdi.
“Vizyonumuzla paralel işleyişe sahip olan Store Sales Direct reklam modelini kullanma kararı verdikten sonra kanallarımızdaki verileri birleştirecek bazı düzenlemelere gittik. Edindiğimiz sonuçlar online ve offline alışveriş noktalarımız arasındaki müşteri akışını örnekleyerek, doğru içgörüler çıkarmamızı sağladı.”
- Anıl Can Öztürk, Dijital Kanallar & İş Geliştirme Yöneticisi, Koçtaş