Bugün tüm dünyada milyarlarca tüketicinin internet erişimi var. İşinizi büyütmek, yeni müşteriler bulmak için bu büyük bir fırsat olabilir. Fiziksel olarak onlara ulaşamasanız da, internet erişimi uluslararası pazarlardaki potansiyel müşterilerinizi sizinle buluşturabilir.
Tüketiciler, bir ürünü alırken temelde neye ihtiyaç duyduklarına ve almak istedikleri ürün ya da hizmete odaklanıyor. Çoğu zaman tüketiciler alışveriş yaptıkları işletmenin hangi ülkede kurulduğunu bilmiyorlar, daha doğrusu önemsemiyorlar. Bir örnek vermek gerekirse, Birleşik Krallık’ta yapılan bir araştırmaya göre insanların %96’sı booking.com’un Hollanda merkezli bir şirket olduğunu bilmediğini, %90’ı ise bilse de bunun satın alma kararını değiştirmeyeceğini söylüyor.1
Online işletmelerin doğası, uluslararası açılımı da kolaylaştırıyor. Tahmin edilenin aksine uluslararası bir operasyon kurmak uzun yıllar sürmüyor. Airbnb’nin yeni pazarlara açılması 1, Amazon’un ise 3 yıl sürdü.2
Biz her ne kadar büyük işletmelerin hikayelerini de duysak, uluslararası genişleme her işletme için bir büyüme planı olabilir. Thomas L. Friedmann’ın Dünya Düzdür kitabında bahsettiği gibi “Dünya global olarak gittikçe birbirine daha çok bağlanıyor, bu ise işletmelere rekabet edebilmeleri için daha eşit bir oyun alanı sağlıyor.”
Peki uluslararası tüketicilere nasıl ulaşabilirsiniz? Hiç bilmediğiniz bir pazarda başlangıç noktası ne olmalı? Dijitalde uluslararası büyümeyi biz 4 adımda planlamanızı öneriyoruz.
1. Fırsatları tanımlayın:
- Farklı ülkelerdeki talepleri anlamaya çalışın.
- Talepleri anladıktan sonra 1 ülke seçmek yerine birden fazla seçenek belirleyin.
- Seçenekleriniz arasında bir önceliklendirme yapın.
- Bu ülkeler için yerel dilde lokalizasyon gerekliliğini inceleyin.
Örneğin; havayolu sektörü ile ilgili Türkiye’de yapılan arama sayısı ile Avustralya’da yapılan arama sayısının neredeyse aynı olduğunu biliyor muydunuz? Ya da ayakkabı kategorisindeki aramalarda Avustralya ve Almanya’daki tıklama başı maliyetlerin aynı olduğunu? Bu ve benzeri verilere Google’ın Market Finder aracından ulaşabilir, öncelikli pazarlarınızı belirleyebilirsiniz.
Bu pazarlardaki yerel dil kullanımını da dikkate almanızı öneriyoruz. Yapılan bir araştırmaya göre kullanıcıların %72’si internette geçirdikleri vaktin çoğunu kendi dillerindeki sitelerde geçiriyor.3
2. Önceliklendirdiğiniz pazarlarla ilgili detaylı inceleme yapın:
- Pazarda rekabet etmeniz gereken oyuncuları tespit edin.
- Kullanıcıların işletmenizin ürününü/hizmetini satın alma alışkanlıklarını araştırın.
- İletişim kurabileceğiniz yerel işletmeler var ise onlardan bilgi alın.
- Kullanıcıların internet alışkanlıklarını inceleyin.
Kullanıcıların alışkanlıklarını araştırırken Google’ın Tüketici Barometresi aracından faydalanabilirsiniz. Pazardaki dijital trendleri, tüketim alışkanlıklarını, özel kitlelerin davranışları gibi detaylı konularda araştırmaların bir arada olduğu bu kaynak, global açılımınızı planlamanıza yardımcı olacaktır.
3. Genişlemeyi planladığınız pazardaki operasyonlarınızı planlayın.
- Çeviri gereksinimleri
- Ödeme sistemleri
- Müşteri hizmetleri
- Lojistik
İşletmenizin yeni bir pazarda başarılı olması için operasyonlarınızı planlamalısınız. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların %67’si ödeme adımında, yerel bir ödeme sistemi olmadığında satın almayı terk ediyor, %60’ı ise müşteri hizmetlerinden memnun kalmadığında aynı işletmeden bir kez daha satın alma yapmıyor.3
Operasyonlarınızı planlarken Market Finder’dan ilgili içerikleri inceleyebilir, Google çözüm ortaklarından destek alabilirsiniz. Google ile yaptığı iş birliği sonucunda 52 ülkeyi kapsayan beş bölgede faaliyet göstererek ihracatını %140 artıran SefaMerve’nin yol haritası bu konuda yardımcı olabilir.
4. Performansınızı takip edin ve düzenli olarak iyileştirme yapın.
Yeni bir pazara açılırken beklentilerinizi doğru belirleyin, çalışmalarınızın uzun vadede karşılığını vereceğinin bilincinde olmanız çok önemli. Operasyonlarınızı mükemmelleştirmeniz ve markanızı tanıtmanız zaman alacaktır.
Uluslararası açılım için doğru zaman
Yeni pazarlara açılmak, farklı tüketicilere ulaşmak kolay olmasa da; yeni teknolojilerin sağladığı çözümlerle bunu başarmak mümkün. Potansiyel müşterileriniz Çin’de, Avustralya’da ya da Azerbaycan’da olabilir, fiziksel olarak onlara ulaşamasanız da, internet erişimi onları size getirebilir.