Çevreye duyarlı markaların ve "çevre dostu" ürünlerin tüketicilerden gördüğü rağbet ve perakendecilerin raflarında işgal ettiği alan gittikçe artıyor. İnsanların henüz oluşma aşamasındaki bu kategoriyi anlamak ve daha sürdürülebilir bir hayat yaşamak için YouTube'a geldiğini görüyoruz.
Bir YouTube trend saptayıcısı olarak işim, bu olguyu denemek ve anlamak için bu platforma her dakika yüklenen yüzlerce saatlik materyali taramak.
Sürdürülebilir ürün tanıtımları, sıfır atıklı ürünler ve ev bitkileri turları, YouTube'da ortaya çıktığını gördüğüm yeni video türlerinden yalnızca birkaçı. Bu videolar hakkında bilgi edinmek ve markanızın sürdürülebilirliğe önem veren tüketicilere hitap edecek içerikleri nasıl oluşturabileceğini öğrenmek için okumaya devam edin.
Moda tutkunları giysilerinin hikayesini bilmek ister
Kişilerin satın aldıkları ürünleri gösterdikleri ve hakkında bilgi verdikleri ürün tanıtım videoları YouTube'da modayla ilgilenen topluluk tarafından yıllardır hazırlanıyor ve izleniyor. Ancak, kısa süre önce YouTuber'ların trendlere yanıt vermek için hızlı imal edilen moda ürünlerini kullanmaktan vazgeçip daha etik ürünlere yöneldiği sürdürülebilir ürün tanıtımlarında artış olduğunu fark ettik. 2018'de, başlığında "sustainable" (sürdürülebilir) ifadesi bulunan ürün tanıtım videosu yüklemelerinin yıldan yıla %190 oranında artış gösterdiğini, bu videoların görüntülenmelerinin ise yıldan yıla 13 kat arttığını gördük.1
İnsanların satın aldıkları ürünlerin hikayesini öğrenme isteği gitgide artıyor ve içerik üreticiler onlara bu konuda yardımcı oluyor. Örneğin, sürdürülebilir moda tasarımcısı Justine Leconte gibi YouTuber'lar, insanlara giysilerinin nereden geldiğini, her mevsim değiştirmeye gerek olmayan kapsül elbise dolaplarının nasıl oluşturulacağını ve ikinci el mağazalarında nasıl giysi bulunabileceğini öğrenmelerine yardımcı olarak büyük takipçi kitleleri topluyorlar.
Markalar, potansiyel müşterilerin bir ürünün nasıl hazırlandığına ilişkin daha fazla bilgi edinmesine yardımcı olarak bu trendi yakalayabilir. Örneğin, adil ticaret moda markası People Tree, kendisine organik pamuklu elbiseler üreten Hindistan'daki bir fabrikanın perde arkasını gösterdi; Adidas, çevre dostu spor ayakkabı serisini nasıl ürettiğini açıklamak için bir video yayınladı ve Allbirds, Meet Your Shoes (Ayakkabılarınızla Tanışın) dizisinde aynı şeyi yaptı.
Güzellik konusunda beceri sahibi kişiler zehirli madde içermeyen etik ürünlere kitleler halinde dönüş yapıyor
YouTube, kanserle savaşan kadınlar için makyaj eğiticilerinden, gelin saçıyla ilgili çeşitli fikirlere kadar, güzellikle alakalı içerikle dolup taşıyor. ABD'deki güzellik ürünü tüketicilerinin güzellikle ilgili içerik için 1 numaralı dijital kaynaklarının YouTube olduğunu söylemesinde şaşılacak bir şey yok.2
Ancak, tıpkı modada olduğu gibi YouTube'daki güzellik tutkunları da kullandıkları kremlerin, pudraların ve losyonların içinde ne olduğunu merak etmeye başladı. Zehirli madde içermeyen, etik malzemeler kullanılan makyaj ve cilt ürünleri şeklinde tanımlanabilecek çevre dostu güzelliğin popülaritesi gitgide artıyor. Örneğin, geçen Ekim ayında, başlığında "clean beauty" (temiz güzellik) ifadesini içeren videoların görüntülenmesinde 7 kat artış gördük.3 Allana Davison'ın hazırladığı Full Face Using 100% Clean Beauty (Yüzünüzün Tamamı İçin %100 Temiz Güzellik Ürünleri) gibi videolar, izleyicilere duymamış olabilecekleri temiz güzellik ürünlerini keşfetme olanağı tanımakla kalmıyor, bu ürünlerin nasıl kullanılacağına ilişkin ipuçları da sağlıyordu.
Bu alana el atmak isteyen markalar için bolca yer var. Kantar'la birlikte yürüttüğümüz bir anket, ABD'li güzellik ürünü tüketicilerinin markalar ve yayıncılar tarafından hazırlanan videolara neredeyse diğer kullanıcıların inceleme videoları kadar ilgi gösterdiğini ortaya çıkardı.4 Başlığında "clean beauty" (temiz güzellik) ifadesinin yer aldığı en çok izlenen videolardan bazılarında, doğal sağlık şirketi Goop'un kurucusu Gwyneth Paltrow ve Bare Minerals’ markasının temsilcisi Hailey Bieber gibi ünlüler var.
İnsanlar daha çevre dostu, daha sürdürülebilir bir hayat yaşamak için yardım almak istiyor
Sürdürülebilirlik kültürü yalnızca iyi görünmekle ilgili değil. Hayatı da iyi yaşamayı, diğer bir deyişle daha sürdürülebilir, minimalist bir yaşam tarzını benimsemeyi de kapsıyor. Daha çevre dostu olmayla ilgili ipuçları sağlayan, sürdürülebilir yaşam hakkındaki videoların görüntülenme sayısı, 2017 yılıyla kıyaslandığında 2018'de iki kat arttı.5
Bu trend bir dizi farklı yolla YouTube'da kendini gösteriyor. Örneğin, popüler kategorilerden biri "zero-waste swap" (sıfır atıklı ürün) videoları. İçerik oluşturucular bu videolarda daha sürdürülebilir seçeneklere geçmek için kullanmaktan vazgeçilecek ürünleri tanıtıyor (örneğin, tek kullanımlık plastik pipetler yerine metal pipetler).
Bu trendin gittikçe artan bir ilgi gören kollarından birinin yaşamı küçültme olduğunu görüyoruz. Bazı durumlarda bu, birtakım konforlardan vazgeçip, örneğin bir karavanda yaşamak gibi daha minimalist bir yaklaşım izlemek anlamına geliyor. Yollarda geçen bu göçebe hayata verilen adıyla "karavanda yaşam" videolarının geçen yılki görüntülenme sayısı 2017 yılına göre 4,5 kat artış gösterdi.6
Apartman dairesinde oturmaktan vazgeçmeye hazır olmayanlar bile evlerini kelimenin tam anlamıyla daha yeşil hale getirmenin yollarını arıyor. Ev bitkileriyle ilgili videoların günlük görüntülenme sayısı 2017'den 2018'e neredeyse %62 arttı.7 Özellikle popüler türlerden biri, içerik oluşturucuların bitkilerini gösterdiği ve onlara nasıl baktıklarını açıkladığı ev bitkileri turu. 2019'un başından beri, ev bitkileriyle ilgili, başlığında "tour" (tur) ifadesi bulunan videoların yüklenme sayısı 2018'in aynı dönemine göre iki kattan fazla artış gösterdi.
Bu yeni tür videolar ve sürdürülebilirliğe olan ilgideki artış, büyük olasılıkla kalıcı olacak yeni tüketici davranışlarının sinyalini veriyor. İnsanlar büyük veya küçük adımlar atarak çevreci anlayışı benimsiyor. Hepsini YouTube'da izleyebilirsiniz.