Yoğun rekabetin hüküm sürdüğü günümüz pazarlama dünyasında, markaların öne çıkması ve pazarlama yatırımlarından azami getiriyi elde etmesi hayati önem taşıyor. MediaMarkt Türkiye olarak biz de bu amaca ulaşmak için inovatif çözümler arıyoruz. Bu yolculukta; müşteri odaklılık, veriye dayalı karar alma, teknoloji entegrasyonu ve sürekli adaptasyon, başarımızın anahtar unsurları olarak öne çıkıyor.
Tüm bunların ortasında Türkiye pazarında hiç kuşkusuz müşterilerin satın alma tercihlerini etkileyen en önemli faktörlerden biri uygun fiyat. Özellikle günümüz ekonomik koşullarında, tüketiciler her zamankinden daha fazla paralarının karşılığını almak istiyor. Bu da şirketlerin deneyimde uygun fiyat sunmasını kritik hale getiriyor. Ancak pazarlamaya yatırım yapılacak uygun fiyatlı ürün veya tekliflere karar vermek en büyük zorluklardan biri. Anlık olarak değişebilen rekabetçi fiyatları son kullanıcılara reklamlar aracılığıyla etkin ve hızlı bir şekilde yansıtmaksa tamamen kuracağınız stratejinin çevikliğine bağlı.
Bu zorluğun üstesinden gelmek için birlikte çalıştığımız ajansımız Boosmart ile veri odaklı bir yaklaşım benimsememiz gerekiyordu. Google Merchant Center'ın Fiyat Rekabetçiliği Raporu, binlerce ürün arasından uygun fiyata sahip olanları belirlememize ve bu ürünleri pazarlama faaliyetlerimizde önceliklendirmemize olanak tanıyan bir araç olarak karşımıza çıktı.
Bu rapordan faydalanarak bir çalışma gerçekleştirmek ve sonuçlarını görmek istedik. Projemizin hedef kitlesi, fiyat hassasiyeti yüksek ve çeşitli elektronik ürünlerde en iyi teklifi arayan tüketicilerdi. Bu kitle, online alışveriş yaparken fiyat karşılaştırması yapan, ürün incelemelerini okuyan ve çeşitli online platformlarda ürünler hakkında bilgi edinen bireylerden oluşuyordu. Süreci sizler için dört adımda özetlemek isteriz.
Veri analizi ve strateji belirleme: Projeye başlarken, ilk adımımız pazar analizi ve müşteri ihtiyaçlarını derinlemesine anlamak oldu. Rekabetçi fiyatlandırma ve müşteri tercihlerine göre ürün seçimlerini optimize etmek için veri analizlerine büyük önem verdik. Fiyat Rekabetçiliği Raporu’nu devreye soktuk; Google Merchant Center raporlarının sunduğu verilere dayanarak diğer satıcılara göre benzer veya uygun fiyatlı olduğumuz ürünleri otomatik olarak ayrıştırıp reklam kampanyaları oluşturduk.
Teknolojik araçların entegrasyonu: Reklam kampanyalarımızı dinamikleştirmek için Google Big Query ve Google Ads Script gibi araçları kullanmaya başladık. Bu araçlar, veri tabanlı otomasyon ve analizler sayesinde, fiyat değişikliklerini gerçek zamanlı olarak tespit edebilmemizi ve reklam içeriklerimizi otomatik güncelleyebilmemizi sağladı. Böylece, anlık fiyat değişikliklerini reklamlarımıza daha etkin bir şekilde yansıtabildik.
Dinamik pazarlama kampanyaları: Maksimum performans kampanyaları oluşturarak, hedef kitlenin ihtiyaç ve ilgi alanlarına göre özelleştirilmiş reklamlar oluşturduk. Reklam içeriklerimizi anlık piyasa verilerine göre dinamik olarak güncelleyerek, müşterilere her zaman en güncel ve rekabetçi fiyatları sunduk. Veriye dayalı hedeflemeler sayesinde, reklam veriminin maksimize edilmesini sağladık.
Performans değerlendirme ve iyileştirme: Kampanya performansını sürekli olarak izledik ve gerekli ayarlamaları yaparak optimizasyonu sağladık. Elde edilen verileri analiz ederek, gelecekteki stratejilerimiz için değerli içgörüler kazandık.
Yürüttüğümüz bu kapsamlı projeyle reklamlar, tüketicilerin satın alma karar sürelerini ortalama 15.5 günden 11 güne indirerek %36 daha hızlı karar verilmesini sağladı. Bütçenin %46 artırılmasıyla dönüşüm değeri %160 oranında artış gösterdi. Bütçe artışına rağmen daha kârlı ve yüksek bir yatırımın geri dönüşü elde edildi.
Kullanıcıların satın alma kararlarında fiyatın, öngörülerimizin ötesinde bir rol oynadığını keşfetmemiz, pazarlama stratejilerimizde fiyat odaklı ve otomasyonu benimseyen bir yaklaşım ile ilerlemenin ne kadar önemli olduğunu bize gösterdi. Boosmart Digital Marketing Team Leader Berfin Eren de bu durumun altını çiziyor; “Dinamik fiyatlandırma stratejileri sayesinde piyasa koşullarına ve müşteri ihtiyaçlarına hızlı bir şekilde adapte olarak müşteri memnuniyetini ve ilgisini artırabildiğimizi fark ettik.”
Anlık olarak değişen fiyatları tüketiciye reklamlar aracılığıyla etkin ve hızlı bir şekilde yansıtmak kuracağınız stratejinin çevikliğine bağlı.
Uygun fiyatlı olduğumuz ürünleri seçme konusunda kararlarımızı veriye dayandırmak, pazarlama kampanyalarımızın etkinliğini önemli ölçüde yükseltti. Veri analizlerinin pazarlama stratejilerimizdeki rolünün her geçen gün arttığını gözlemledik. Google Merchant Center ve Google Big Query gibi araçların etkin kullanımı, piyasa trendlerine ve müşteri ihtiyaçlarına hızlı bir şekilde yanıt vermemizi sağladı. Müşterilerin fiyat hassasiyetini iyi anlamak, onlara ihtiyaç odaklı hizmet sunmanın önemini kavramamıza yardımcı oldu.
Yıl boyunca özellik önemli alışveriş dönemlerinde ve belirli ürün kategorilerinde, reklam stratejilerimizi artık daha dikkatli planlıyoruz. Müşterilerin bu dönemlerdeki özel taleplerine ve beklentilerine etkin bir şekilde iyi yanıt vermek için teknolojinin sunduğu fırsatlardan yararlanmak şart.