"Think with Innovators"ta, dijital medya dünyasının en yaratıcı beyinlerinden bilgi ve tecrübelerini paylaşmalarını istedik. Bu bölümde Carat Global Dijital Pazarlama Müdürü James Harris, fikir ile uygulama arasındaki önemli farkları ayrıntısıyla açıklarken SEO'nun neden origamiye benzediğini de anlatıyor.
James Harris dijital medya dünyasına sıra dışı bir şekilde giriş yaptı. İnternet'in ilk dönemlerinde kendine bir mağaza açan ve daha sonra geleneksel medya dünyasına adım atan Harris, tüm bunlardan önceki hayatında kendisini "Çok da başarılı olmayan bir müzisyen” olarak tanımlıyor. "Geleneksel medyada çalışırken her günüm birbirine benziyordu. İşe gelir bir basın planı yapardım, sonra yine işe gelir bir televizyon planı yapardım... Aylar, hatta yıllar geçse de gerçekten değişen hiçbir şey olmazdı." Nihayetinde James'e çekici gelen ve bugün hâlâ motive etmeye devam eden şey, dijital dünyanın bu değişken doğasıydı. “Dijital dünya çok hızlı değişiyor ve bence bu oldukça heyecan verici.”
James, sektörde geçirdiği yirmi yılın ona çok şey kattığını söylüyor: "Dijital dünyanın teknik yönüyle baş edebilen bir beynim var. Aynı zamanda yaratıcılık ve fikir yönüyle de baş edebiliyorum." Yenilikçiliği ise şöyle tanımlıyor: "Benim için yenilikçilik, yaptığınız işe bakıp 'Bunu değiştirebilir miyim?' diye sormak demek." Yenilik ve karmaşanın biçimlendirdiği günümüz dünyasında, mevcut süreçleri ve stratejileri sorgulamamak en büyük şirketler için bile vahim sonuçlar doğurabilir. James önemli görevlerinden birinin, müşterilerini işlerini bu yönden incelemeye teşvik etmek olduğunu düşünüyor.
"Yenilikle ilgili en güçlü şeyin, kelimeyi 'neden' sorusuyla değiştirdiğiniz zaman karşımıza çıktığını düşünüyorum. Yani 'Neden yapamıyoruz?', 'Neden olmasın?', 'Bunu neden yapayım?' gibi sorularla..."
-James Harris, Carat Global Dijital Dönüşüm Direktörü
James, "Think More Analogue, Be More Digital" adlı son kitabında online davranışın karmaşasını gözler önüne sererek bu davranışın temelindeki değişmez dürtü ve istekleri ortaya çıkarıyor. "En büyük takıntılarımdan biri basitlik. Teknoloji ve dijital yeniliklerin hükmettiği, zaman zaman çok karmaşık görünebilen bir dünyada yaşıyoruz. Ama Carat'ta asıl odaklandığımız şey kitleler ve insanlar." James, bunun nasıl hayata geçirildiğini göstermek için origami dersi biçiminde yapılan bir SEO satış konuşmasından örnek veriyor. "Origami, dijital dünyayı anlamak için harika bir yoldur çünkü yaratıcı olmanız ve nereye ulaşmak istediğinize ilişkin bir vizyona sahip olmanız gerekir. Ancak bunların yanında o kağıt parçasını alıp oldukça ayrıntılı adımları uygulayabilecek ve kağıdı katlayabilecek beceriniz de olmalıdır." Satış konuşması stratejisi, müşterinin oturumda bilgi edinmesi ve etkileşim kurmasıyla nihayet bir başarıya dönüştü. "Müşterinin tepkisi inanılmaz derecede olumluydu, hem eğleniyor hem de hikayeyle neyi amaçladığımızı anlıyordu. Aslında dijital dünyanın o kadar karmaşık olmadığını ve bunu öğrenebileceğinizi söylemenin güzel bir yöntemiydi."
James rolünün yıllar içerisinde nasıl değiştiğini şöyle özetliyor: "Şu anda beni derinlemesine düşünmeye teşvik eden en büyük faktör, başkalarının da bu karmaşıklıktan bir anlam çıkarmasını sağlamak." Televizyonun İnternet'te yapılan aramaları nasıl etkilediğini ortaya çıkarmak için verilere başvurmaktan, global dijital ekonomide işletmelerin yerel ölçüde düşünmesine yardımcı olmaya kadar, James'in tüm işi iyi fikirleri hayata geçirmek ve karmaşıklığı ortadan kaldırmanın yollarını bulmak. "Bence fikirler fazlasıyla güçlüdür, ancak fikirlerle gerçek anlamda bir şey yapabilirseniz onlardan yararlanabilirsiniz. Yani sadece bir fikrinizin olması yetmez."