Geçtiğimiz üç yıla baktığımızda oyun sektörünün, makro seviyede yaşanan beklenmedik durumlardan nasıl etkilendiğine ve bu süreç içerisinde geçirdiği evrime hep birlikte şahitlik ettik.
2020 senesinde evlerimizdeydik ve bu durum, oyun sektörünün o yılın sonunda zirveye ulaşmasını sağladı. Bu zirvedeki büyüme 2021’e de taşındı.
"Yeni normal’’imize alışmaya başladıktan sonra 2021 yıl sonu bir durgunluğa doğru seyir etti. Geçtiğimiz yıl gizlilik konusundaki değişiklikler ve ekonomik durgunluk gibi birçok dış faktör de oyun sektörünün geleceğini yeniden şekillendirmede rol oynadı.
Oyun dünyasındaki yeni gelişmeleri, sektör trendlerini, kullanıcı içgörülerini ve en yeni ürün güncellemelerini konuşmak için Google ve Deconstructor of Fun olarak oyun ekosisteminin önemli isimlerini bir kez daha İstanbul'da bir araya getirdik.
Oyun sektörü için yılın bu en ilham verici gününde, oyun dünyasının geleceği hakkında ne düşündükleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için bazı konuşmacılara sektörün geleceğine dair iletmek istedikleri ana mesajlarını sorduk.
Esnek ve çevik olmaya devam edin
Son üç yılda, özellikle reklamverenler ve geliştiriciler için oyun sektörü çok şey yaşadı. Bu göz önüne alındığında, karşılaşılan değişikliklerle ilgili çok fazla endişe olması hayli anlaşılabilir.
Bu alanda reklam teknolojileri konusunda bir temsilci olarak, gelecekte gizlilik etrafında daha fazla değişiklik olacağını öngörebiliyorum. Benim işim reklamverenlerin bu değişikliklerin ne olduğunu anlamalarına ve yolculuğun onlar için nasıl görüneceğini kavramalarına yardımcı olmak.
Yakın vadede oyun müşterilerinden ricam, iş ortaklarının bu yeni gelişmelere nasıl yaklaştığını keşfetmeleri. Bir iş ortağınız olarak, lütfen bize devamlı geribildirimde bulunun; son gizlilik değişiklikleri göz önüne alındığında hangi konularda ilerleme görmek istediğinize dair fikirlerinizi bizimle paylaşın.
Sizi uzun vadeli başarıya hazırlayacak temel taktiklerden biri, birinci taraf veri stratejiniz. Özellikle kullanıcı gizliliği beklentileri, dijital reklamcılığı algılama şeklimizi değiştirmeye devam ettiği için birinci taraf verileri önemini daha da artıracak.
Gelecekte ne olursa olsun, birinci taraf veri stratejisi oyun geliştiricileri için hayli faydalı olacak; özellikle de yüksek değerli kullanıcı tabanlarında topluluğu teşvik etmek adına bir portföy stratejisi geliştirenler için. Birinci taraf verilerinin geçmişte birçok kişi için zorlayıcı olduğunu biliyorum, ancak özel portföy stratejiniz için sadakatin anlamını derinlemesine keşfetmenin ve birinci taraf stratejisini benimsemenin zamanı geldi.
Esnek olmaya devam etmek önemli. Tüm bu değişim sürecinde çevik olmanız uzun vadede size fayda sağlayacaktır. İşlerin değişmeye devam edeceğini ve stratejilerinizi bu değişimler etrafında uyarlamanız gerektiğini anlamalısınız.
Tek bir şeye bağlı kalmayın, bunun yerine test edin ve anlamaya çalışın. Bir şeyle başlayabilir ve onu gördüklerinize ve işletmenizin ihtiyacına göre geliştirebilirsiniz. Özellikle oyun müşterileri her zaman denemeye açık. Ben de sektörü bundan sonra olacaklara hazırlamak için elimden gelenin en iyisini yapacağım.
Ekonomik gerilemeler iş döngüsünün doğal bir parçası
Mobil oyun endüstrisindeki düşüşün, bu sektörde yıllarını geçirmiş olanlar için cesaret kırıcı olabileceği doğru, ancak ekonomik gerilemelerin iş döngüsünün doğal bir parçası olduğunu ve yenilik ve büyüme için fırsatlar sunabileceğini unutmamamız gerekir.
Özellikle Türkiye ve İstanbul'daki oyun endüstrisi, ekonomik kısıtlamalara rağmen yerel mobil ekosistemindeki daha fazla yatırımcı ve rekor kıran başarılar elde eden oyun kurucularıyla umut vaat ediyor. Bu, endüstrinin ve içerisindeki şirketlerin yaratıcılığının ve dayanıklılığının da bir kanıtı.
Ekonomik gerilemeler zorlu olsa da, oyun endüstrisinin sonunu işaret etmez. Direnç ve yenilikçilik geçmişiyle sektörün, uzun vadede başarılı olma yeteneğine sahip olduğunu düşünüyorum.
Kalite için daha yüksek çıta
Günümüzde tüketiciler kalite konusunda yüksek bir çıtaya sahip ve beklentilerini karşılamayan ürünlere para harcamaya daha az istekliler. Aynı zamanda, yatırımcılar ve bankacılar fon arayan şirketler için çıtayı yükselttiğinden oyun endüstrisi daha rekabetçi ve disiplinli bir hale geliyor. Bu, şirketlerin yatırım çekmek için net ve ikna edici bir değer önerisi, güçlü iş temelleri ve sağlam bir büyüme planı sergilemesi gerektiği anlamına geliyor.
Şirketlerin tüketicilerde yankı uyandıran benzersiz ve çekici bir ürün sunarak kendilerini rakiplerinden farklılaştırmaları da önemli. Kaçınılmaz olarak daha yenilikçi ve iyi pazarlanan tekliflerin gölgesinde kalacakları için taklitçi start-up’ların uzun vadede başarılı olması pek olası değil.
Platformlar arası, güçlü IP ve çocuk oyunları, bu yıl yatırımcıların ilgi alanındaki ana temalar arasında. Platformlar arası strateji, oyunların daha geniş bir kitle tarafından erişilebilir olmasını sağlarken, güçlü IP, oyuncular arasında marka bilinirliği ve sadakat oluşturmaya yardımcı olabilir. Çocuk oyunlarına gelince, sürekli yenilik, büyüme ve talep gördüğümüz bir alan olduğunun altını çizebiliriz.
İnandığınız şeyin peşinden koşun
Oyun endüstrisinde inovasyon çok önemli. Eşsiz ve ilgi çekici oyun deneyimlerine yönelik artan taleple birlikte, geliştiricilerin sürekli olarak mümkün olanın sınırlarını zorlaması ve hedef kitlelerinde yankı uyandıran bir şey yaratması gerekiyor.
Günün sonunda, geliştiricilerin inandıkları şeyin peşinden gitmeleri ve tutkulu oldukları bir şey yaratmaları şart. Bunu yaparak, oyuncularda yankı uyandıracak ve zamana meydan okuyacak gerçekten yenilikçi ve özel bir şey yaratma olasılıkları daha yüksek.
Bir fikre tutkuyla bağlı ve onu hayata geçirme güdüsünden beslenen bir ekip üyesine sahip olmak harika bir başlangıç noktası olabilir. Oradan, vizyonu hayata geçirmek için herkesin birlikte çalışmasıyla ekip o kişi ve onun fikri etrafında büyüyebilir. Bu düzeyde yaratıcı özgürlüğe sahip olmak, piyasada öne çıkan gerçekten yenilikçi ve benzersiz oyunlara ön ayak olabilir.
Günümüzün oyun endüstrisinde, sadece harika bir oyun yaratmaya odaklanmaksa yeterli değil. Geliştiricilerin ve yayıncıların, oyunun ötesinde bir marka oluşturmanın önemini de dikkate almaları gerekiyor.
Örneğin, YouTube ve Spotify gibi sosyal medya platformlarında içerik oluşturmak yalnızca oyunu tanıtmaz, aynı zamanda oyuncu katılımını ve bağlılığını da artırır. Oyun bir eğlence türü olarak gelişmeye devam ederken, geliştiricilerin kalıpların dışında düşünmesi ve izleyicileriyle etkileşim kurmanın yeni yollarını keşfetmesi gerekiyor.