Pandemiyle geçen neredeyse bir koca yılın ardından görüyoruz ki insanlar eğlence için mobil oyunlara yönelmeye devam ediyor. Dünya çapındaki trendler, tüm oyuncu türlerinde oyun süresi, oturum süresi ve oyun içi satın alımlarda artış olduğunu gösteriyor.
Bu doğrultuda Google Türkiye ve yerli oyun şirketi Game Factory, yerli oyun girişimlerinin destekleneceği Game Factory Booster programını Türkiye’de hayata geçiriyor. Game Factory Booster, erken aşama mobil oyun girişimlerine, dünya pazarlarına açılma yolunda hızlandırma desteği verecek ve onlara ihtiyaç duydukları çok yönlü eğitimleri alma ve mentorluk hizmetinden yararlanma olanağı sunacak.
Türkiye’deki mobil oyun dünyasını, dünyadaki etkilerini ve programın detaylarını Game Factor Kurucu Ortağı Murat Kahraman’a ve Google Geliştirici İlişkileri Program Yöneticisi Barış Yesugey’e sorduk.
Koronavirüs global ve Türkiye mobil oyun ekosistemini nasıl etkiledi?
Murat Kahraman: Pandemi sürecinde hepimiz evlerimizde daha önce geçirmediğimiz kadar fazla vakit geçirmek zorunda kaldık. Bu süreç içerisinde gerçekleştiremediğimiz aktivitelerin yerine de hayatımıza daha fazla mobil oyun girdi. Global olarak 2020 birinci çeyrek raporlarında geçen yıllara göre mobil oyun indirmelerinde %30 artış gördük. Bu tüm dünyada ve Türkiye’de mobil oyun sektörü için önemli bir ivme yarattı. Bu yükselişin bizim için en önemli bölümü daha önce oyun oynamayan yeni bir kullanıcı kitlesi kazanmamız oldu.
Türkiye mobil oyun ekosistemini nasıl görüyorsunuz? Global konjonktürdeki pozisyonu nedir?
Murat Kahraman: Geçtiğimiz iki yıl içerisinde oyun şirketlerimizin çok önemli ve büyük satışlarına şahit olduk, bunun yanı sıra hyper-casual oyunların yükselişi küçük bağımsız stüdyolarımız için önemli bir fırsat yarattı. Son dönemde top chart’larda her gün ülkemizde üretilmiş birden fazla oyunu görebiliyoruz.
Bu gelişmeler genç ve büyük yetenek havuzumuzun, kendilerinden önceki nesillerin erişemediği kaynaklara da erişebilmelerini sağladı ve bu sayede Türkiye mobil oyun sektörü şu an tüm dünyanın ilgi odaklarından biri haline geldi.
2021 ve geleceğe bakarsak, oyun sektöründe gidilecek yol için işletmelerin hangi stratejik adımları atmaları gerekiyor?
Murat Kahraman: Bu dönem belki de oyun sektörü için en şanslı dönemlerden biri. Bundan 2-3 yıl önce oyun girişimleri için kaynak bulabilmek oldukça zordu. Sektöre girmek, başarıyı yakalamak ciddi özveri gerektiriyordu. O dönemde bu başarıyı yakalayan girişimciler sayesinde bugün hem kamunun hem özel sektörün oyun girişimlerine bakışı oldukça değişti. Şu an stüdyolar yayıncı veya yatırımcı bulma konusunda çok daha fazla fırsata sahipler.
Oyun girişimleri için daha cesur, daha büyük projelere adım atmak adına 2021’in ülkemizde önemli bir yıl olacağına inanıyorum. Biz de Game Factory ve Google işbirliği ile bu süreçte oyun girişimlerimizin yanında olacağız.
Sizce Türkiye’de neden böyle bir projeye ihtiyaç var? Projenin detaylarını paylaşır mısınız?
Barış Yesugey: Google ve Game Factory Booster programı ile erken aşama oyun girişimlerine, dünya pazarlarına açılma yolunda ihtiyaç duydukları çok yönlü eğitimleri alma ve mentörlük hizmetinden yararlanma olanağı sunacağız. Şu an ülkece yakaladığımız ivmeyi devam ettirmek, yeni ve daha büyük başarı hikayelerine şahit olabilmek için oyun stüdyolarımızın yanında olacağız.
Halihazırda bir oyun projesi ve ekibi olan, bunu geliştirerek dünya pazarında başarı yakalamak için kendine güvenen ekipleri amaçlarına daha doğru, daha hızlı ve daha sağlam adımlarla ulaşabilmeleri için bu 6 aylık programımıza katılmaya davet ediyoruz.
Eğitime katılacak ekipler kendilerine özel bir eğitim programı, sektörün önde gelen uzmanlarından mentorluk olanakları ve Google ürün kredilerinin yanı sıra yayıncı ve yatırımcılarla da tanışma ve projelerini sunma fırsatı da yakalayacaklar.
Eğitimlerin başlıkları arasında, oyun yaratma, yayınlama, ölçeklendirme ve oyun stüdyosu işletme gibi geniş bir yelpazedeki teknik, görsel, oyun tasarımı ve iş stratejisi ve yönetim konuları yer alacak. Programın detaylarına buradan ulaşılabilir, başvurular da 14 Aralık tarihine kadar devam edecek.
Bu hızlandırmaya katılanların alacağı faydalar sizce ne olacak?
Murat Kahraman: Bizim için programa katılanlara sağlayacağımız en büyük fayda girişimlerin belki yıllar harcayarak gelebileceği seviyeye 6 ayda gelebilmelerini sağlamak. Her girişimin deneme yanılma ile geçirdiği bir öğrenme süreci oluyor ve bazen bu yanılmaların sonuçları da ağır olabiliyor. Eğitimlerimiz ve mentorlarımız sayesinde bu öğrenme sürecinin en az hata ile en hızlı şekilde tamamlanmasını hedefliyoruz.