Google U.K. Agency Director Matt Bush'a göre mobil deneyimi şimdi her zamankinden daha önemli. Markanızın mobil deneyimini etkin biçimde değerlendirmeye yarayan üç yöntemi bu yazıda bulabilirsiniz.
Kullanıcıların %40'ından fazlası araştırma aşamasından satın almaya kadar tüm alışveriş yolculuğunu mobil cihazında tamamlamak istediğini belirtiyor.1 Ne düşündüğünüzü biliyorum: "Ama mobil dönüşümler hâlâ masaüstüne kıyasla daha düşük düzeyde." Bunun nedeni kullanıcıların mobil cihazlardan alışveriş yapmak istememesi değil. Ekran boyutunun küçük olması da değil. Bunun nedeni deneyimin vasatın altında olması. Yavaş yükleme süreleri, uzun form alanları ve kötü kullanıcı arayüzleri kullanıcıları usandırıyor.
Kullanıcılar daha iyi mobil deneyimleri talep ediyor. İşlemleri zahmete girmeden tamamlayabilmek istiyorlar. Bu nedenle, rekabet gücünü korumak isteyen markaların mobil deneyimlere öncelik vermesi gerekiyor. Markanızın mobil kullanıcı deneyimini değerlendirirken dikkate almanız gereken üç konu şöyle:
1. Her saniye
Mobil deneyimdeki hız beklentileri giderek artıyor ve markalar da bunun farkında. Pazarlamacılar ilgi çekici, veriye dayalı pazarlama kampanyalarına yatırım yapıyor fakat kullanıcılar aradıklarını yeterince hızlı bir şekilde bulamadığı için bu kampanyalar yetersiz kalıyor.
Esasında bir mobil web sayfasının yüklenmesi ortalama 15,3 saniye sürüyor.2 Öte yandan, kullanıcıların yüzde elli üçü yüklenmesi üç saniyeden uzun süren mobil siteleri terk ediyor.3
Teknolojinin daha hızlı deneyimleri mümkün kıldığı günümüzde, kullanıcılar bir sitenin yüklenmesi için birkaç saniyeden fazla beklemek istemiyor. "Bunu en iyi yapan kim?" yerine "Şu an bunu en iyi yapan kim?" diye düşünmeye başlıyorlar.
Site hızından bahsettiğimde, üst düzey yöneticiler bunu genellikle teknik bir sorun, "başka birinin" ilgilenmesi gereken bir konu olarak tanımlıyor. Fakat hız, işletmenizi maddi olarak etkileyebilir. Perakende sektöründe, mobil sayfa yüklenme süresindeki bir saniyelik gecikmenin, dönüşümleri %20'ye kadar etkileyebildiğini belirledik.4 Pazarlamacılar olarak reklamlarımızı ve site öncesi deneyimi optimize etmeye fazlasıyla zaman harcıyoruz, ancak sitemiz yavaş yüklendiği için mobil dönüşümleri elimizden kaçırıyoruz.
Mobil deneyimlerin süresini kısaltmaya özen göstermenin zamanı geldi. Mobil sitenizin sektörünüzdeki diğer işletmeler karşısındaki durumunu görmek için mobil Hız Karşılaştırma Aracı'na göz atın.
2. Her adım
Kullanıcılar, bir markayla tüm etkileşimlerinde tutarlı ve kusursuz bir deneyim yaşamak istiyor. Masaüstü siteniz, mobil siteniz, uygulamalarınız ve mağazalarınızın birbirinden bağımsız olduğunu düşünmüyorlar. Onlar için çevrimiçi ile çevrimdışı arasında bir fark yok. Çevrim sınırları olmayan bir dünyada yaşıyorlar.
Domino's, bu konuda iyi bir örnek oluşturuyor. Marka, sipariş sürecinin her aşamasını yakından inceleyerek geliştirebileceği birçok nokta buldu. Beş yıl önce Domino's ile online sipariş vermek için 25'ten fazla adımı tamamlamak gerekiyordu. Bugün ise beş veya daha az adımda sipariş verilebiliyor. Kullanıcılar mobil siteyi, uygulamayı veya Google Home asistanlarını kullanarak ve hatta sosyal medya aracılığıyla pizza emojisi göndererek sipariş verebiliyor. Artık herhangi bir insanla iletişim kurmadan Domino's ile pizza sipariş etmenin 15'ten fazla yolu var.
Domino's her bir adıma ayrı ayrı odaklandı ve bunun karşılığını da aldı. Artık siparişlerinin %60'tan fazlası internet üzerinden, bu siparişlerin yarısından fazlası da mobil cihazlardan veriliyor.
3. Her kullanıcı
Kullanıcılar markaların kendileriyle ilişkili deneyimler sunmasını bekliyor. Ancak işletmeye etkisini ölçemedikleri için markaların genellikle kişiselleştirilmiş deneyimlere yatırım yapmadığını duyuyorum.
Kanıt istiyorsanız işte burada. Kişiselleştirilmiş tüketici deneyimlerine yatırım yapan kuruluşların yüzde doksanı, bu deneyimlerin işletmenin kârlılığını artırmaya önemli ölçüde katkıda bulunduğunu belirtiyor. Kişiselleştirme bir özellik değil, işletme açısından hayati öneme sahip bir strateji.
Hyundai, iyi düşünülmüş bir arama ağı stratejisiyle markanın her kullanıcı için kişiyle ilgili deneyimlere odaklanmasına yardımcı oluyor. Otomobil satın alma sürecinin ilk aşamalarındaki müşteriler, otomobillerin liste fiyatı, iç aksamı ve yerleşik teknolojileri gibi temel özelliklerini içeren model karşılaştırma sayfasına yönlendiriliyor. Hyundai, belirli bir marka ve modelle ilgilenen müşterileri ise yakındaki yetkili bayilerin listesine yönlendiriyor. Amaç odaklı bu kişiselleştirme yaklaşımı, Hyundai'nin yetkili bayilerine daha fazla otomobil alıcısının gitmesini sağladı.
Her saniye, her adım, her kullanıcı. Bunlar, günümüz tüketicilerini etkileyecek mobil ekosistemler oluşturmak isteyen markaların dikkate alması gereken temel konular. Kullanıcı deneyiminin altın çağında yaşıyoruz. Anında ve zahmetsiz bir deneyimden daha azı kesinlikle yeterli değil.