Vitrine bakarken, televizyon izlerken ya da internette gezinirken gördüğümüz şeyler için "Bundan ben de istiyorum" diye düşünmek son derece normaldir. Gördüğümüz özel tasarım bir saat, lüks bir cip ya da salonumuza yepyeni bir hava katacağını düşündüğümüz köşe takımı içimizi hevesle doldurmaya yetebilir. Ancak çoğu zaman bu heves, fiyat etiketini görene kadar sürer.
Günümüz tüketici profiline baktığımızda, araştırma yaparak ekonomik kısıtlamaların hayallerine engel olmasına izin vermeyen tüketicilerin giderek arttığını görüyoruz. Sahip oldukları olanaklarla, kendilerine ilham veren o ilk ürüne benzeyen ve daha kolay ulaşabilecekleri alternatifler bulabileceklerinin farkındalar.
Bu değişimin yansımalarını arama kalıplarında görebiliyoruz. Kullanıcılar hem heveslerini erişilebilir hale getiren hem de içlerine sinecek alternatifler bulmak amacıyla karşılaştırmalı alışverişe yöneliyor.
Benzer görünüme sahip bir şey bulmak istiyorum
- "görünümlü" ifadesini içeren mobil aramaların sayısı iki yıl içinde %60'ın üzerinde artış gösterdi. Örneğin, "ahşap görünümlü ucuz fayans", "ferrari görünümlü honda", "pottery barn görünümlü mobilya", "elmas görünümlü taşlar" ve "antika görünümlü yeni mobilya".1
- "benzeri" ifadesini içeren mobil aramaların sayısı iki yıl içinde %60'ın üzerinde artış gösterdi. Örneğin, "untuckit benzeri gömlek", "yeti benzeri portatif soğutucu" ve "jeep wrangler benzeri cipler".2
İstediğim şeyi bana uygun bir fiyata bulmak istiyorum
"$_ altı" ifadesini içeren mobil aramaların sayısı iki yıl içinde %175'in üzerinde artış gösterdi. Örneğin, "$100 altı ucuz pencere tipi klimalar", "$50 altı ucuz bavul seti", "yakınımdaki $100 altı oteller", "$3.000 altı arabalar", "$10 altı en iyi trader joe's şarabı".3
Beğendiğim marka veya mağazaya alternatif bulmak istiyorum
"benzeri markalar" ve "benzeri mağazalar" ifadesini içeren mobil aramaların sayısı iki yıl içinde %60'ın üzerinde artış gösterdi.4 Örneğin, "urban outfitters gibi mağazalar", "victoria's secret gibi ucuz mağazalar" ve "patagonia gibi markalar".5
Kullanıcıların alternatif ürünler bulma amacıyla arama yapması, bazı markaların hoşuna gitmeyebilir. Ancak kullanıcıların bu davranışı aslında öne çıkmak için bir fırsat yaratıyor.
Günümüzde, karar verme aşamasındaki tüketicilere yardımcı olmanın markalar için önemi hiç olmadığı kadar fazla. Şu yaklaşımları göz önünde bulundurabilirsiniz:
- Kullanıcıların ürün kategorinizle ilişkilendirdiği istek ve hisleri düşünerek bunlara en uygun özelliklerin öne çıkmasını sağlayın (özellikle fiyatta rekabetle ilgili endişeleriniz varsa).
- Markanıza avantaj sağlayacak şekilde ürün karşılaştırma özelliklerini etkinleştirin.
- İçeriğinizi "benzeri markalar" veya "benzeri mağazalar" aramalarında görünecek şekilde optimize ederek kullanıcıların üzerinde düşüneceği seçenekler arasında yerinizi alın.