İlginç bir bilgi: Türkiye'de insanlar günün yaklaşık beşte birini uygulama kullanarak geçiriyor. 2019'dan beri %40 artışla Türkiye'de günde ortalama 4,5 saatimizi uygulamalarda geçiriyoruz. Pandemi döneminde tüketici davranışlarındaki bu hızlı değişim işletmelere yeni fırsatlar sunuyor. Ayrıca medya ajanslarına da ön plana çıkma şansı tanıyor.
Ajanslar mobil dünyadaki mevcut trendlerden birçok şekilde yararlanabilir. "Bu, uygulamalar için altın bir çağ. Bu dönemde ajanslar yalnızca hızla büyüyen sektörde uzmanlıklarının kapsamını genişletmekle kalmayıp müşterilere sunduğu hizmetleri de iyileştirebilir. Uygulama sektörünün sonraki büyüme dalgasını hızlandıracak unsur ajanslar olacak." Google'da EMEA Uygulamalar İş Ortaklıkları Başkanı olan Samarth Sharma görüşlerini bu şekilde ifade ediyor. Bu trend sayesinde medya ajansları uygulama sektörünün büyümesini kendi lehine çevirebilir ve yeni gelir kaynakları elde edebilir.
Dünya genelinde uygulama kullanımının artmasının avantajları
Kullanıcı trendleri, mobil uygulama sektörünün daha yüksek bir hızla büyümesine neden oluyor. Bu durum, müşterileri elde tutma, yeni ticari fırsatlar ve yetenek gelişimi olmak üzere üç önemli alanda medya ajansları için yeni fırsatlar ortaya çıkarıyor.
Web ve uygulama stratejisi alanındaki kapsamlı uzmanlıkları sayesinde ajanslar, web'e öncelik veren reklamverenlerinin tüm müşteri yolculuğu aşamalarında avantaj elde etmelerine yardımcı olarak mevcut portföylerin müşterileri elde tutma oranını artırabilir. Ayrıca, uygulama tanıtımı sektörünün büyümesiyle geleneksel medya ajansları için yeni ticari fırsatlar ortaya çıkıyor, otomasyona ve makine öğrenimine yönelen dijital pazarlama alanındaki hizmetlerinin katma değerinin evrilmesinin önü açılıyor. Ajanslar yeni uygulama özellikleri geliştirerek çalışanlara şirket içinde kariyerlerini ilerletebilmeleri için daha fazla fırsat sunabilir, aynı zamanda sektördeki yeni yeteneklerin ilgisini çekebilir.
Uygulama sektörünün sonraki büyüme dalgasını hızlandıracak unsur ajanslar olacak.
“Son 2 senedir yaşadığımız dijital dönüşüm, kullanıcıların uygulamalara olan ilgisinin her geçen gün artmasına yol açtı. Bu ilgi Google Analytics 4 entegrasyonlarını hızlandırmamızı ve özellikle uygulama & müşteri yolculuğunu analiz etme çalışmalarımızı geliştirdi,” diyor SEM Genel Müdürü İhsan Ceyhan Solak ve uygulama özelinde gerçekleştirdikleri kampanya içerikleri, gelişmiş Google otomatik teklif stratejileriyle yönettikleri uygulama yükleme ve etkileşim kampanyalarıyla müşterilerinin hedeflerine çok daha efektif ve kısa sürede ulaşmalarını sağladıklarını belirtiyor.
“Pandemi öncesi 2019 ve sonrası 2020 yılını karşılaştırdığımızda müşterilerimizin Google uygulama kampanyalarına ayırdığı bütçenin ortalama %250 arttığını görüyoruz. Bu ivme 2021 ilk yarısı için de benzer; şimdiden geçtiğimiz yıla kıyasla yatırım 2 katından fazla,” şeklinde bütçe kısmına dikkat çekiyor Solak ve yatırımlarını arttıran müşterilerinin dayanağının uygulama dönüşüm oranlarının web'in üzerinde gerçekleşmesi, uygulama sadık kullanıcı sayısının yükselmesi, alışveriş sıklığının ve yaşam boyu değerinin artması olduğunu söylüyor ve ekliyor; “Tüm bu içgörüler, önümüzdeki dönemde Google uygulama kampanyalarına ayrılacak yatırımın ve önemin artacağına işaret ediyor.”
Tamamen otomatik bir uygulama ürünündeki yeni fırsatları keşfedin
Uygulama pazarlama ve kullanıcı edinme alanlarındaki rekabet gittikçe artarken bazı katma değerli hizmetler çok talep görüyor. Ajansların uygulama sektörünün büyümesini avantaja dönüştürmelerinin dört temel yolu bulunuyor.
1. Medya ve kampanya yönetimi
Geçen yıldan beri müşteriler, geleneksel olarak web öncelikli hizmetlere yönelik talepleri karşılamak için uygulamaları kullanıyor. Örneğin, Türkiye'de perakende satış uygulamalarının yüklenme sayısı 2020'de bir önceki yıla kıyasla %70 arttı.1 Alışveriş oturumlarının %45'inde bir site ile uygulama arasında birden fazla geçiş yapıldığından web ve uygulama arasındaki sınır gittikçe ortadan kalkıyor.2 Bunun sonucunda ise uygulama tanıtımı, şirketlerin performans odaklı pazarlama planlarında giderek zorunlu hale geliyor.
Müşterilerin tamamen otomatikleştirilmiş Google uygulama kampanyalarındaki etkinliğinin daha geniş arama stratejisiyle uyumlu hale getirilmesiyle hem pazarlamadan elde edilen yatırım getirisi (YG) hem ajansla çalışan müşterilerin memnuniyeti artabilir.
2. Reklam öğesi oluşturma
Reklam öğeleri, uygulama tanıtımının en temel araçlarından biri. comScore'a göre reklam öğeleri ortalama olarak bir medya kampanyasındaki satış etkisinin %50'sinden fazlasını oluşturabilir. Uygulama kampanyalarındaki yüksek otomatikleştirme düzeyi dikkate alındığında reklam öğesi stratejisi, uygulama pazarlama faaliyetlerinin başarılı olmasında daha da önemli bir unsur haline geliyor. Ajanslar web'e öncelik veren reklamverenlerinin optimum performansı elde etmek üzere farklı biçimlerde ve uzunluklarda birkaç kopya halinde yeni video öğeleri oluşturmasına ve mevcut öğeleri uyarlamasına yardımcı olma konusunda öne çıkabilir.
3. Analiz ve ilişkilendirme
Günümüzde ölçüm yaparken kullanıcı gizliliği, platform değişiklikleri ve veri yönetmeliklerinin dikkate alınması gerekiyor. Bu nedenle reklamverenlerin hazırlanmalarına ve uygulama yatırımlarının verimliliğini ölçmelerine yardımcı olmak, otomasyona yönelen reklam sektöründe başarıya ulaşmanın anahtarı olacak. Ajanslar Google'ın mevcut ücretsiz ölçüm çözümleriyle özellikler geliştirebilir, böylece uygulamalarını yeni müşteriler edinmek ve mevcut müşterilerinin bağlılığını artırmak amacıyla kullanan, web'e öncelik veren tüm reklamverenleri açısından oldukça fazla önem teşkil eden alanlarda (örneğin Firebase için Google Analytics ve web ile uygulama arası ölçüm) danışma hizmetleri sunabilir.
4. Uygulamalara özel tamamlayıcı hizmetler
Uygulamaları öncelikli bir büyüme alanı olarak gören ajanslar, uygulamaya ve web'e öncelik veren çoğu reklamverene yönelik medyayla ilgili hizmetlere ek olarak daha gelişmiş ve özel tamamlayıcı uygulama hizmetleri sunabilir. Bu hizmetlerin bazıları, gerçek mekanda faaliyet gösteren ve web'e öncelik veren müşterilerin uygulamalar için artan talebini karşılamaya yarayan dönüşüm oranı optimizasyonu (DOO), uygulama mağazası optimizasyonu (ASO) ve uygulama geliştirme hizmetleridir.
Uygulamaların daha fazla büyüme için ajans stratejinizde oynayabileceği rolü tanımlayın
Uygulama sektöründeki büyümenin ajansınızın orta ve uzun vadeli büyüme planında nasıl bir yeri olabileceğini şirket içinde tartışın ve portföyünüz kapsamında hangi uygulama hizmetlerini sunmak istediğinizi belirleyin. Ayrıca, işletmelerini uygulama üzerinden büyütme fırsatından yararlanamayan müşterileriniz olup olmadığını görmek için müşteri portföyünüzü de inceleyebilirsiniz. Uygulama yolculuğunuz için mevcut Google Uygulama Reklamları Sertifikasyonu ile uygulama kampanyaları üzerinde çalışma alanında dijital uzmanlarınızın becerilerini geliştirin.