Mobil uygulamanızı başarıyla kullanıma sundunuz. Şimdi bu başarılı çalışmanızı kullanıcılarla buluşturma zamanı. Google Yükleme için Uygulama Kampanyaları, ya da eski ismiyle Evrensel Uygulama Kampanyaları, hedefleriniz doğrultusunda en uygun yeni mobil uygulama kullanıcılarını bulmak için makine öğrenimi teknolojisini kullanıyor. Bu sayede Arama Ağı, Google Play, Görüntülü Reklam Ağı, Discover ve YouTube’u da kapsayan çok geniş bir envanterde gerçek zamanlı olarak yüz milyonlarca sinyal kombinasyonunu harmanlayarak doğru reklamı doğru teklif ile doğru kullanıcıya göstermek düşündüğünüzden çok daha basit bir hal alıyor.
Bu yazıda kurulum aşamasında mükemmel başlangıç yapmanıza destek olacak ileri seviye bilgileri sizlerle paylaşıyoruz. Eğer ilk defa bir Yükleme için Uygulama Kampanyası oluşturacaksınız aşağıdaki maddelere geçmeden önce buradaki eğitimi tamamlamanızı ve Google Ads makalesine göz atmanızı tavsiye ederim.
- Adım: Ölçümleme için dönüşümleri izleyin
Hangi kampanya türünü kullanırsanız kullanın Yükleme için Uygulama Kampanyalarının çalışabilmesi için dönüşüm izlemenin kurulması olmazsa olmaz. Peki burada nasıl fark yaratabilirsiniz?
- Farklı uygulamaların dönüşümlerini aynı hesap altında takip etmekten kaçının. Aynı uygulamanın farklı platform versiyonlarını (iOS ve Android) takip etmekte bir sorun yok.
- Hesabınızda platform versiyonu (Android ve/veya iOS) başına yalnızca bir adet uygulama indirme kategorisindeki dönüşümünün, Dönüşümlere dahil et ayarında “Evet” olarak seçili olması gerekiyor. Aksi takdirde çoklu sayım yapılacağından kampanyaların performansı direkt olarak negatif etkilenecektir.
- Eğer aynı platform üzerinde Uygulama Yükleme (Install) ve Uygulama İlk Açma (First Open) dönüşümleri dönüşümlere dahil ediliyorsa bu ikili arasından seçiminizi yapın ve sadece bir tanesi ile yola devam edin.
- Uygulama Dönüşüm Aralığınızı belirlerken takip ettiğiniz dönüşümlerin gecikmesini dikkate almak önemli. Aksi takdirde kampanyanız getirdiği dönüşümlerin bir kısmını kasti olarak dışarıda bırakacaktır. Bu durum özellikle “satın alma”, “başvuru tamamlama” gibi derin mobil uygulama içi işlemlerin optimizasyonu yapılırken önem kazanıyor. Çünkü genellikle bir uygulama içi işlemin önemi arttıkça gerçekleşme sıklığı azalıyor ve kullanıcının işlemi yapması için gereken zaman uzuyor.
2. Adım: Teklif ve bütçe belirlerken hem hedefinizi hem uygulamanızın statüsünü dikkate alın
Hangi teklif stratejisini kullanacağınıza nihai hedeflerinizle birlikte uygulamanızın durumunu da düşünerek karar verin. Eğer Google üzerinde reklam geçmişi olmayan bir uygulamanız varsa yükleme başına maliyet yöntemiyle başlayın. Performans verilerinizin birikmesi ile edinim başı maliyet veya reklam harcamalarından elde edilen gelir teklif stratejilerine geçiş yapmayı değerlendirin.
- Örneğin; edinim başı maliyet stratejisine geçmeden önce kullanılacak uygulama içi işlemin ayda minimum 300 tekil kullanıcı tarafından gerçekleşmesini beklemek tavsiye ediliyor. Yeterli sayıda dönüşüm almayan kampanyalar yaklaşık bir hafta içerisinde harcamasını düşürmeye başlarken, hiç dönüşüm getirmeyen kampanyalar yaklaşık 3 gün içinde harcamayı sonlandırıyor.
- Edinim başı maliyet sistemiyle çalışan kampanyalarda tek bir uygulama içi işlem seçimi yapmak efektif performans getirisine katkıda bulunuyor. Çünkü birden fazla uygulama içi işlem seçildiğinde verilen ortalama edinim başına maliyet bu uygulama içi işlemlerin karışımından oluşuyor. Bu da daha ucuz ve sık gerçekleşen uygulama içi işlemlerin dönüşümler içindeki payının daha yüksek olmasına yol açıyor.
- Kampanya bütçenizi belirlerken kullandığınız teklif stratejisine göre minimum yükleme başı maliyetin 50 katı ya da edinme başı maliyetin 10 katı koşulunu sağlıyor olmaya dikkat edin.
3. Adım: Reklam deneyimlerinizin standartlara uygun olup olmadığına dikkat edin
Yükleme için Uygulama Kampanyalarında eklediğiniz bağımsız reklam öğeleri birbirleriyle karıştırılıp eşleştirilerek uygulama reklamları oluşturuluyor ve bu reklamların biçimi uygulama yüklemeleri için optimize ediliyor.
- Benzer temayı işleyen reklam öğelerini aynı reklam gruplarına yerleştirin. Bu şekilde reklamlarınızın etkinliği artacaktır.
- Yazılı reklam öğelerini oluştururken bazı envanterlerde meydana gelebilecek metin daralmasını önlemek için mümkün olduğunca kısa reklamlar yazmak faydalı. En azından iki reklam öğesini kısa biçimde yazmayı deneyin.
- Reklam görsellerinde kullanılan yazıları kısıtlı seviyede tutun. Böylece reklam boyutlarında yaşanabilecek genişleme ve daralmalardan oluşabilecek bozulmaları en aza indirmeye yardımcı olursunuz.
- Hazırladığınız her kreatifin yer alacağı platforma ve amacına göre farklı bir boyutlandırma gerektirebilir. Google Görüntülü Reklam Ağı'nın %90'ından fazlasına ulaşmanızı sağlayacak görsel boyutlarının listesine makale bitimindeki yapılacaklar listesi aracılığı ile ulaşabilirsiniz.
- En az bir video eklemeyi ihmal etmeyin. Yükleme için Uygulama kampanyalarında 1:1,16:9 ve 2:3 boyutunda videolar kullanılabiliyor ve eklenebilen videoların uzunluğunun en az 15 saniye olması gerekiyor.
- Eğer HTML5 formatında reklam öğeleri kullanacaksanız yatay ve dikey geçiş boyutlarında reklam öğeleri hazırlayın. Bu reklam öğelerinin etkinliğini arttırmak için tüm ekran yerine açıkça belirtilmiş belli bir alanı tıklanabilir kılın, ses ve müzik yerine etkileyici başlıklar kullanın. Geliştirdiğiniz html5 reklamlarının Google Ads üzerinden kullanılabilirliğini test etmek için buradaki araçtan faydalanabilirsiniz.
Ulaşmak istediğiniz işletme hedefiniz doğrultusunda belirleyeceğiniz stratejilerle; kullanıcılara sunduğunuz mobil uygulamanızın geniş kitlelere erişmesi için izlemeniz gereken yollar açık. Bu adımları takip ettiğinizden emin olmak için sizlere bir de aşağıdan indirebileceğiniz bir Yapılacaklar Listesi hazırladık. Her adımı tamamladığınızda kutucuklara birer tik atın, emin adımlarla uygulamanızın yüklenme dönüşümlerini artırın.