Kullanıcılar aradıkları içeriğe çabucak yönlendirilmeliler. Bu temel prensipler, etkili ve keyifli bir uygulama navigasyonu tasarlamanız için size yardımcı olacak.
(Mobil Uygulama Tasarımı Prensipleri: Giriş'in devamı)
1. Öncelikle uygulamanızın önemini belirtin.
Kullanıcı etkileşimini, tam olarak uygulamada yapacakları işlemlere odaklanarak sağlayın. Harekete geçirici mesajları ön plana ve merkeze yerleştirin. Uygulamanızın önemli ve yeni özelliklerini ilgili ve uygun yerlerde belirterek kullanıcıların ilgisini çekmeyi hedefleyin.
2. Kullanımın kolay olması için menü kategorilerini organize edip etiketleyin.
Kullanıcılar, kendi zihinlerindeki kategori modelleriyle uyuşmayan menü kategorilerini yorumlamakta ve ayırt etmekte zorlanırlar. Menü kategorileri açık ve birbirini örtmeyecek şekilde olmalıdır. Bu, özellikle bir kullanıcı arama seçeneklerini tüketip son çare olarak menüye dönüş yaptığında büyük önem taşır.
3. Kullanıcılara tek adımla kolayca "geri dönebilme" olanağı verin.
Kullanıcılar uygulamayı kullanırken yalnızca bir adım geri dönmek isteyebilirler. Kullanıcıların bazı durumlarda kaydedilmemiş verilerin kaybolmasına sebep olabilecek ana ekrana dönüp işlemlere yeniden başlamak zorunda hissetmemeleri için uygulamalarda geriye dönme işlevi bulunmalıdır. Bir adım geri gitme özelliği, bu sıkıntıyı ve yetersiz alternatif çözümlere olan ihtiyacı ortadan kaldırır. Tanecikli yapıdaki gezinme kontrolleri, kullanıcı kazanmaya yardımcı olur.
4. Manüel olarak konumu değiştirmeyi kolay hale getirin.
Konumun otomatik tespiti kullanıcılara zaman kazandırabilir. Ancak, bazı durumlarda kullanıcının yakında olmayan bir mağazayı bulması gerekebilir. Konumun manüel olarak girişini kolay ve sade bir hale getirin.
5. Mobil web ile mobil uygulamalar arasında sorunsuz geçişler oluşturun.
Uygulamanın daha fazla içeriğe ulaşmak veya bir eylemi tamamlamak için kullanıcıları mobil web'e götürmesi kullanıcılar için olumsuz bir deneyim olabilir. Örnek olarak; iki platformun görünümünün, hissinin ve tasarımının farklı olması kafa karıştırıcı olabilir. Aynı zamanda, geçiş sürelerinin uzun olması ve kullanıcının web sayfasının yüklenmesini beklemek zorunda kalması da sorun teşkil edebilir. Kullanıcının mobil web'e geçiş yapması şartsa, bu geçişi desteklemek için tutarlı bir tasarım yaptığınızdan emin olun. Geçişin hızlı olmasını sağlamak da tercih edilebilir ve yavaşlığın neden olacağı olumsuz etkiyi ortadan kaldırması açısından oldukça değerlidir.