Bu günlerde eşi benzeri görülmemiş değişimlerin yaşandığına tanık oluyoruz. Politik, ekonomik ve teknolojik güçlerin etkisiyle dünya, gözümüzün önünde hiç olmadığı kadar hızlı şekilde değişiyor. Bu dönemde, yeni bir düşünme biçimi, işbirliği yapma isteği ve daha iyi bir gelecek inşa etmek amacıyla kolektif olarak hünerlerimizi kullanma konusunda kararlılığımızı sergilememiz gerekiyor.
Yapay zeka devrimi bu fırsatın iyi bir örneği. Bununla birlikte, faydalarının geniş çapta ve sorumluluklar gözetilerek paylaşılması için ortaklaşa çaba göstermek gerekiyor.
Bu Think with Google makalesinde, liderlik etkinliğimiz Google Zeitgeist'tan önemli bilgiler sunacak ve dünyayı şekillendiren vizyonerlerin yapay zekanın iş dünyasını ve toplumu nasıl etkileyeceğiyle ilgili bakış açılarını paylaşacağız.
Üretkenliği ve yaratıcılığı artırmak için yapay zekadan yararlanın
Yapay zeka yeni bir teknoloji değil. Google olarak yıllardır dil, resim ve video anlayışını geliştirmek için yapay zekanın farklı ürünlerde kullanılmasına öncülük ediyoruz. Bu çalışmamız, bugün çevremizde gördüğümüz ilerlemelerin önünü açtı. Yapay zeka, son zamanlarda ilgi gören ilk chatbot'lardan çok daha geniş bir teknoloji. Yapay zekanın potansiyelini kullanmak insanlığa büyük faydalar sunabilir ve bunun için hepimizin birlikte çalışması gerekir.
Hastalık araştırmaları, malzeme bilimi, sağlık taraması, enerji, sürdürülebilirlik ve diğer alanlarda milyarlarca insanın hayatını daha iyi hale getirecek olağanüstü bilimsel atılımlar gerçekleştiriyoruz. Ayrıca, üretkenliği ve yaratıcılığı desteklemek için her gün kullandığınız araçlarda aynı teknolojiden yararlanıyoruz.
Üretken yapay zeka yalnızca Avrupa'da ekonominin büyüklüğünü 1,2 trilyon Euro artırarak yeni işler meydana getirebilir ve yeni iş fırsatları yaratmaya yardımcı olabilir. Yapay zeka, çoğu pozisyonda insanların işleri daha iyi, daha hızlı tamamlamasına yardımcı olacak ve onlara sadece insanların yapabileceği işlere daha çok odaklanma özgürlüğü sunacak.
İnsanların sürdürülebilir işlere ve gelecekteki fırsatlara hazır olması gerekiyor. Bu nedenle, dijital beceri eğitimini herkese ulaştırmak için hükümetler, sendikalar ve ticari kuruluşlarla yakın işbirliği içinde çalışıyoruz. Yine bu doğrultuda, geçiş sürecinde yardımcı olmak için 25 milyon Euro'luk bir fon oluşturduk.
Yapay zekanın dünya genelinde güvenlik ve istikrar açısından da önemli etkileri var. Birçok ülkenin seçime gittiği bu yıl, yanlış bilgilendirmeye karşı sorumlu bir yaklaşım sergilemek, demokratik sürecin korunması açısından büyük önem taşıyor. Bu nedenle, insanların yapay zekayla üretilen içerikleri tespit etmesine yardımcı olmak amacıyla, Google Yapay Zeka araçlarının oluşturduğu resimlere ve seslere dijital filigran yerleştiren SynthID gibi yeni araçları kullanıma sunduk ve yeni politikaları hayata geçirdik.
Yapay zekanın pozitif potansiyeli gün geçtikçe daha iyi anlaşılıyor. Bu teknolojinin güvenli ve kapsayıcı olmasını sağlamak için devletler, teknoloji şirketleri ve topluluklar; insanlığın en iyi yönlerini ortaya çıkaran kurallar, beceriler ve araçlar üzerinde ve kötüye kullanıma karşı birlikte çalışmalı.
Güven kazanmak yapay zekanın geleceği için çok önemli
Büyük dil modellerinin (LLM'ler) çok çeşitli kaynaklardan çok miktarda bilgiyi çıkarma ve özetleme yeteneği, insanların dünya hakkında temelden bilgi edinme biçimini değiştirerek medya tüketiminin geleceğinde ciddi bir etkiye sahip olacak.
Davranıştaki bu değişim, nokta atışı istemlerin kullanılabilmesini sağlıyor ve son derece verimli. Böylece insanların çok daha hızlı şekilde öğrenmesini mümkün kılıyor. Bununla birlikte, bilginin hangi kaynaktan geldiğinden veya bu bilgiye güvenilip güvenilemeyeceğinden emin olmayabiliriz.
Bu nedenle nitelikli haber kuruluşlarının var olmaya devam edeceğine inanıyorum çünkü gazetecilerin görevi birden fazla kaynaktan gelen karmaşık bilgileri kontrol edip doğrulayarak güvenilirlik sağlamaktır.
Örneğin, Birleşik Krallık parlamento harcama skandalını ele alalım. Yaklaşık 40 milletvekilinin, vatandaşların vergileriyle karşılanan masrafları fazla göstererek sahtekarlık yaptığı ortaya çıkmıştı. Yapay zeka gerçekten de binlerce belgeyi sorgulama ve bulguları özetleme sürecini çok daha kolaylaştırabilir ancak neyin haber değeri taşıdığına karar vermek için insan aklına ihtiyacınız var.
Yapay zekanın, startup'ları ve amatörleri destekleyen açık ve rekabetçi bir pazarda çoğu internet teknolojisiyle aynı şekilde değişim geçirdiğini görüyorum. Bu durum, liderlerinizin olmayacağı anlamına gelmediği gibi bu işlerin herhangi birini yapabilen yalnızca dört büyük aktörün olduğu, geri kalanımızın ise toplanıp evimize döndüğü bir senaryo da yaşanmayacak. Örneğin, açık kaynaklı üretken yapay zekaya erişimi olan küçük bir şirket inanılmaz derecede güçlü olabilir.
Peki Wikipedia'nın geleceği nasıl? LLM'lerin, topluluğu daha iyi hale getirmek için kullanılacağını düşünüyorum. Örneğin, önyargılı ifadeleri aramak için girişleri geniş ölçekte taramak veya kullanıcıların belirli sorular sormasına ve doğru cevaba yönlendirilmesine olanak tanıyacak şekilde arayüzü iyileştirmek amacıyla kullanılabilir. Bununla birlikte, nihayetinde temel ilkeler değişmeyecek: Fikir paylaşarak tartışmaya ve hakikate ulaşmak için münazara yapmaya devam edilecek. Sonuçta insanlar olarak en iyi yaptığımız şey bu.
AlphaFold, yaşamın yapı taşını ortaya çıkardı
Son 50 yılımı proteinlere bakarak geçirdim. Protein yaşamın yapı taşıdır. Başladığımda 20'den az protein yapısını biliyorduk, şimdi ise bu sayı 200.000'in üzerinde. Google DeepMind ve EMBL'nin Avrupa Biyoinformatik Enstitüsü tarafından ortaklaşa geliştirilen AlphaFold Protein Yapısı Veritabanı sayesinde hemen hemen her proteinin yapısını tahmin edebildiğimiz için ihtimaller sınırsız. Bu durumun, tıbbın geleceğinde dönüştürücü bir etkisi olacak.
Yaşam evrimle ortaya çıktı. Bu da öğrenme sistemlerinin lehine çünkü her şey daha önce meydana gelen bir olayın sonucu. Yapay zeka bu kalıpları öğrenebilir ve açık veri ekosistemiyle birlikte kullanıldığında vücudumuzda ve çevremizdeki dünyada moleküler düzeyde neler olup bittiğini anlamamıza yardımcı olabilir.
Biyolojik açıdan yaşamda önemli rolü olan enzimler ve yaşlanma "hastalığı" üzerine son çalışmalarımda büyük ilerleme kaydettik. Bulaşıcı ve antibiyotik dirençli hastalardan yeni demans ve kanser tedavilerine kadar sağlıklı yaşlanmaya olanak tanıyan yeni gelişmeler elde ettik.
Yeni proteinleri tasarlama olanağı, mevcut çevre sorunlarımızın çoğunu çözebileceği için biyolojik çeşitlilik açısından da son derece heyecan verici. Örneğin, zararlı atıkları azaltabilecek, plastik ve radyoaktif madde tüketen enzimler geliştirilebilir.
Diğer alanlarda, görüntülemede yaşamı hücresel bazda işlerken görmemizi sağlayan bilimsel gelişmelere şahit oluyoruz. Ayrıca, bu doğrultuda tıpta da yeni hesaplama araçları doktorların daha doğru teşhis koymasına ve robot teknolojisiyle bir araya geldiğinde karmaşık ameliyatlar gerçekleştirmesine yardımcı olabilir.
Yapay zeka ilgi çekici bilimsel çalışmalara katkıda bulunabilir. Bununla birlikte, tıbbi denetimcilere ilaç gönderimi hazırlamak veya araştırma yapmak gibi tıbbi uygulamaları daha iyi hale getiren temel unsurları gerçekleştirme konusundaki değeri hafife alınmamalı. Bu bana, altına hücum zamanını hatırlatıyor. Bu dönemde madenciler değil, kova ve kürek satan insanlar zengin oldu.
Verilerden hiçbir şey göremez mi oldunuz? Yapay zeka her şeyi anlamamıza yardımcı olabilir
MIT'deki Poverty Action Lab'de (Yoksullukla Mücadele Laboratuvarı) sağlık ve eğitim eşitsizliklerinden krediye erişim ve sosyal hareketliliğe kadar toplumdaki en yoksulların karşılaştığı sorunları çözüp çözmediklerini görmek için fikirleri dikkatli bir şekilde test ediyoruz.
Bu geniş ölçekli, rastgele hale getirilmiş kontrollü denemeler milyonlarca insanı kapsıyor ve dünya genelinde yoksulluğu ortadan kaldırma hedefiyle tasarlandı. Sonuçta, toplumun karşılaşacağı en önemli ekonomik sorun budur.
Yapay zekanın yoksulluğu azaltmaya yardımcı olup olamayacağı belirsiz ve bu durum birçok farklı şekilde sonuçlanabilir. Kesin olan bir şey var. Eşitsizlik sadece teknolojideki değişimin yan ürünü değil, politika kararlarının bir sonucu. Bu politikaları değerlendirmek için bilimsel kanıtlara ihtiyacımız var.
Örneğin, Hindistan'da teknoloji sektöründeki düşük ve orta vasıflı birçok işin etkileneceğini biliyoruz. Bununla birlikte nerede yeni işlerin yaratılacağı, kaç iş yaratılacağı ve bu işlerin ürettiklerine yönelik talebin ne olacağını bilmiyoruz. Yapay zekanın avantajı üretkenlik artışının yüksek olması. Kendi araştırmamda, yapay zekanın milyonlarca simülasyonu hızlı şekilde çalıştırabilmesinin ve karmaşık bulguları özetleyebilmesinin avantajlarını şu anda bile görüyorum.
Örneğin, sağlık sektöründe teşhis işlemlerini yürütmede yapay zeka, doktorlar için çığır açıcı olabilir ve birçok insanın hayatı kurtarılabilir. Devlet kurumlarının ise yardıma muhtaç insanlara ulaşmak için sosyal programları hedeflemelerine yardımcı olabilir.
Ancak birçok yapay zeka uygulamasında istemediğimiz sonuçlar da görebiliriz. Yapay zekadan en iyi şekilde yararlanmamız için aynı zamanda yapay zekanın olumsuz yanlarına karşı da önlem almamızı sağlayacak daha titiz bir değerlendirmeye ihtiyacımız var. Yapay zekanın yanlış bilgileri tespit ederek bize doğruyu göstermesi fikri hoşuma gidiyor (Gerçi yanlış bilgi üretme kapasitesi de beni endişelendirmiyor değil.).
İnsanlar olarak çoğu zaman dünyadaki veri hacmi bizi bunaltıyor. Belki de gelecekte yapay zeka, verilerin tamamını anlamamıza yardımcı olabilir.