Google'ın reklamlardan sorumlu başkan yardımcısı ve genel müdür Vidhya Srinivasan, 19 Haziran'da 2024 Cannes Lions Uluslararası Yaratıcılık Festivali'nde yapay zeka ve yaratıcılık konulu bir konuşma yaptı. Srinivasan'ın konuşmasından alıntılanan düzenlenmiş metni aşağıda sizinle paylaşıyoruz. Bu metin ilk olarak Google Ads Blogu'nda yayınlanmıştır.
Milyarlarca kullanıcımıza, içerik üreticiye ve işletmeye uyguladığımızda, yapay zekanın etkisi katlanarak artıyor. Arama'daki yapay zeka, kullanıcıların daha detaylı ve karmaşık sorulara yanıt bulmasına yardımcı oluyor. Kullanıcıların olasılıklara ulaşma, keşfetme ve ilham alma arayışında olduğu YouTube'da ise araştırmanın ve içerik üretmenin yeni yollarına güç veriyor.
Yapay zekanın dijital deneyimleri geliştirdiğine tanık olduğumuz bu süreçte, reklamların kullanıcılarla işletmeleri birbirine bağlama konusunda üstlendiği rol her zamanki önemini koruyor. Kullanıcıların, çok fazla bilginin yer aldığı bir dünyada aradıklarını bulmalarına yardımcı oluyoruz. Kullanıcılar yeni bilgileri keşfederken, alakalı ve yankı uyandıran reklam öğeleri de reklamverenler açısından fark yaratmaya devam ediyor.
Üretken yapay zekanın inanılmaz bir potansiyeli açığa çıkaracağı kanısındayız. Ölçek, hız ve özelleştirme olanakları yepyeni düzeylere ulaşacak. Daha hızlı reklam öğesi üretimi, özelleştirilmiş medya aktivasyonu ve anlık ölçümlerin birlikte kullanılması performansı artıracak. Bu vizyonumuzun uzun vadede gerçekleşmesini hedefliyoruz. Ancak bu teknoloji daha şimdiden reklamverenlere birçok avantaj sağlıyor.
Yapay zekayı kullanarak kitlelerinizle ilgili analizler oluşturup kitle davranışlarını daha iyi anlayabilir ve onlarla etkileşime geçmek için yeni stratejiler belirleyebilirsiniz.
Fikirleri daha hızlı şekilde hayata geçirmek için reklam öğesi üretim sürecini kısaltıp ölçeklendirebilirsiniz. Örneğin en yeni ve en gelişmiş video üretim modelimiz Veo'yu ele alalım. Bu model, incelikli yaratıcı isteklerden yüksek tanımlı içerikler oluşturuyor. Dilerseniz modelden özel sinematik teknikler ve görsel efektler kullanmasını bile isteyebilirsiniz. Modelimiz, Cannes'a özel olarak bu aslanı oluşturdu.
Sayısız öğenin bulunduğu yepyeni bir evren sayesinde, kampanyalarınızı daha fazla tüketiciye hiç olmadığı kadar hızlı ulaşacak şekilde ölçeklendirebilirsiniz. Kısa süre önce sunulan bir Pixel 8 kampanyasında, Google pazarlama ekibi Talep Yaratma kampanyalarını kullanarak YouTube, Keşfet ve Gmail'de yayınlanan 4.500 farklı reklam varyasyonu üretti.
Yapay zekayı telefonlarımızdaki kameralara benzetiyorum. Bazılarımız filmle denemeler yapmaya devam ederken, teknoloji sayesinde ortalama resim veya video kalitesi çok daha yüksek bir seviyeye ulaştı. Bu hepimizin dergi kapağı olacak fotoğraflar çekebileceğimiz anlamına gelmiyor. Yapay zeka ne kadar gelişirse gelişsin belirli bir zevke ya da yaratıcılığa sahip değil. Ancak yapay zeka potansiyelinizi artıracak yeni yollar açabilir.
Geçtiğimiz yıl "yapay zeka nedir?" sorusunun üstünde duruyorduk. Bu yıl ise "yapay zekayı nasıl kullanırım?" sorusu öne çıkıyor. Son 12 ayda "yapay zeka nasıl kullanılır?" sorgusu için arama ilgisi ABD'de 5,5 kat, AB'de ise 4,5 kat artış gösterdi.1 Bu gerçekten de sorulması gereken bir soru. Yapay zeka teknolojileri gelişip daha yaygın şekilde kullanılmaya başladıkça yaratıcılığınız, stratejik düşünce biçiminiz ve bu araçları kullanma beceriniz fark yaratmanızı sağlayacak.
Yapay zekayla denemeler yapan yaratıcı kişilikler için heyecan verici bir süreçteyiz. Gemini gibi çok formatlı yeni modeller, metin, kod, resimler, ses ve video genelinde mantık yürütebiliyor.
Google Creative Lab Direktörü Alex Chen sahnede yapay zeka ile denemeler yapmanın sonsuz bir fikir evreninin kapılarını açabileceğini gösterdi ve Google yaratıcı ekiplerinin bu sürece nasıl öncülük ettiğini açıklayan bazı örnekler paylaştı.
Bu hafta Cannes'da yayınlanan en son Best Phones Forever kampanyamızda yazarlarımız hikaye anlatımını güçlendirmek, kullanıcıların telefon dostlarımızın "yapay zeka yolculuğunda" uğrayacağı bir sonraki durağa dair önerileri üzerine anında taslaklar oluşturmak ve yorumlara verilecek yanıtlar hazırlamak için yapay zekadan yararlandı.
Google yaratıcı ekipleri, Sonsuz Harikalar Diyarı projemizde illüstrasyon sanatçılarıyla birlikte çalışarak yapay zeka ile neler yapılabileceğine yepyeni bir yorum getirdi. Ekiplerimiz Google'ın Imagen 2 modelini kullanarak klasik çocuk kitabı "Alice Harikalar Diyarında"yı resimlerden oluşan sonsuz bir evrene dönüştürdü. Bu evreni siz de keşfedebilirsiniz.
Chen, ekiplerin GenType aracını kullanarak katmanlı jöleler, ramen eriştesi ve şişme deniz yatakları dahil her şeyden yeni alfabeler üretebildiğini de gösterdi.
Chen, bu kullanım alanlarından yararlanarak yapay zeka ile denemeler yapmaya başlamak için özel bir uzmanlık gerekmediğini gösterdi. Şimdi ayrıntıları keşfetmenin ve kendi fikirlerinizle deneme yapmanın tam zamanı. Merakımızın sınırı yok ve keşfetmemiz gereken birçok araç var. Yapay zeka bir araç olarak kullanıldığında, yaratıcı ekiplerin ve yaratıcılığın potansiyeli sınır tanımıyor.
Tüm yeni teknolojilerde olduğu gibi, yapay zekayı herkes için nasıl yararlı hale getireceğimizi anlamamız biraz zaman alacak. Çoğu durumda denemeler yaparak birlikte doğru yanıtlara ulaşmayı öğrenmemiz gerekecek. Ancak deneme yapmaya başlamanızı sağlayacak araçlara bugün de sahipsiniz.
Yapay zekayı tasarım aşamasında sorumlu bir şekilde geliştirdiğimiz sürece, bu teknoloji potansiyelinizi artıran güçlü bir etkinleştirici olacak. Yapay zeka fikirleri hızla araştırıp ölçeklendirmenize, bu sayede yaratıcılığı geliştirirken performansı da artırmanıza yardımcı olacak. Bütün bunlar pazarlama alanında tek bir temel görselden sınırsız sayıda marka ve reklam öğesiyle dolu bir evrene geçiş yapmak anlamına geliyor. Üstelik bunların hepsini yapay zekanın desteğiyle siz yaratacaksınız.