Son zamanlarda, on yılı aşkın bir süre önce dijital pazarlama daha mobil devriminin ilk günlerindeyken katıldığım bir toplantıyı düşünüyorum. Bir danışmanlık şirketi "gerçek zamanlı" pazarlamayı benimsememi önermişti. Bu konu merakımı uyandırmıştı ama o zamanlar sahip olduğumuz teknoloji göz önüne alındığında mümkün olduğunu düşünmemiştim.
Günlerimi ekiplerim ve ajanslarla birlikte işin mutfağında geçiriyordum. Sürekli çoğalan biçimlerin tümünde reklam öğeleri oluşturmanın yollarını bulmaya çalışıyorduk. Bir saman alevi gibi hızla tutuşan fakat bir o kadar da hızlı sönen trendlere ayak uydurmaya çabalıyorduk. Doğru medya karmasını manuel olarak oluşturmaya ve bütçeleri yatırım getirisi sağlayacak şekilde nasıl harcayabileceğimizi çözmeye çalışıyorduk.
Yapay zeka, pazarlamanın her bir parçası için devrim yaratma potansiyeli taşıyor.
Her şeyin ötesinde, dijital işleri yürütmekten sıyrılıp müşteri bağlantılarımıza, anlattığımız hikayenin kalitesine ve iş sonuçlarına odaklanmanın hayalini kuruyordum. Tek istediğim pazarlamaya geri dönmekti. O sırada bu isteğim bilimkurgu gibi geliyordu.
Ama artık değil.
Şimdiden yapay zeka kullanarak müşterilerimize daha etkili bir şekilde ulaşabiliyoruz. Öyle ki Google müşterilerinin %80'i zaten yapay zeka destekli Arama Ağı reklamı ürünleri kullanıyor. Pazarlamacılar, üretken yapay zeka sayesinde artık analizleri elde etme yönteminden beyin fırtınasıyla fikir üretmeye, içerik oluşturmaktan kullanıcılarla bağlantı kurma yollarına, büyüme sağlamaya ve performans ölçümüne kadar pazarlamanın her bir parçası için devrim yaratabilecek, yapay zeka destekli birtakım araçlara sahip ve bu araçların sayısı büyük bir hızla artıyor.
İçeriğin 3 V'si yeniden tanımlanıyor: Hız (Velocity), Hacim (Volume) ve Çeşitlilik (Variations)
Bir pazarlamacı olarak içerik konusunda en büyük sorunum çok basit. Hiçbir zaman kullanıcılara ihtiyacım olan zamanda ve yerde erişmek için gereken hız, hacim ve çeşitliliğe ayak uydurabilecek kadar kişi olmuyor.
Yapay zeka destekli araçlar sayesinde artık ekibim sevdiğimiz yaratıcı kavramları daha fazla biçime göre eşsiz bir hassasiyetle ölçeklendirebiliyor. Bu da temel yaratıcı kavramlara daha fazla zaman ayırabilmek ve dikkat verebilmek anlamına geliyor. Ardından, yapay zeka bu kaynak materyalden yararlanarak anında sosyal medya metni, açılış sayfası ve e-posta gibi öğeler oluşturabiliyor.
Yapay zeka aynı şeyi reklamlarla da yapabilir. Alternatif reklam metinleri, otomatik olarak biçimlendirilen videolar ve ürün fotoğraflarının birden fazla kombinasyonunu hazırlayabilir. Tüm bunlar da her müşteri için kişiye özel reklamların sınırsız permütasyonlarına imkan tanıyacak.
Google yapay zekasıyla desteklenen araçları eyleme geçirme
Google olarak 2015 yılından beri reklam ürünlerimizde yapay zeka kullanıyoruz. Yapay zekanın etkisi kanıtlandığı için Görüntülü Reklam Ağı, Video ve Arama Ağı'ndaki medya harcamalarımızın önemli bir bölümünü de yapay zeka tarafından üretilmiş reklam öğelerine tahsis ediyoruz. Odaklandığımız üç temel alan var.
Reklam öğesi testleri: Google Cloud teknolojisi, yapay zekadan yararlanarak gerçek dünyaya sunmadan önce reklam öğelerini puanlayıp başarılı olup olmayacaklarını tahmin etmemize yardımcı oluyor. Süregelen pilot uygulamalarda, yapay zeka kullanarak kötü performans gösteren öğeleri daha hızlı ayıklıyor ve kazanma potansiyeli olan öğeleri daha kolay saptayabiliyoruz. Ayrıca, yapay zekayı reklam öğesi kitaplığımıza uygulamak için iş ortağımız olan bir ajansla birlikte çalışıyoruz. Bu sayede geçmişte nelerin iyi performans gösterdiğini anlayarak bu öğrendiklerimizi gelecek kampanyaları geliştirmek için kullanabileceğiz.
Kampanya optimizasyonu: Pazarlama ekiplerimiz gruplardaki tüm optimizasyonlarını yapay zeka ile gerçekleştiriyor. Ekiplerimiz, farklı ekranlarda ve kitlelerde hedeflerimizi karşılayacak en iyi biçim ve yerleşim karmasını belirlemek için yapay zekadan yararlanıyor. Kullanıcıların davranışları karmaşık olsa da onlara YouTube, Arama Ağı, Gmail, Haritalar, Alışveriş ve Keşfet gibi birden fazla platformda erişmek aynı şekilde karmaşık olmak zorunda değil. Örneğin, yapay zeka destekli kampanya türümüz Maksimum Performans, işlem başına benzer maliyetle dönüşümlerde %18 artış sağlıyor.1
Ölçüm: Kullanıcıların dijital gizlilikle ilgili artan beklentileri karşılığında düzenleyici kurumlar ve teknoloji platformları reklamverenlerin on yıllardır kitlelere erişmek ve sonuçları ölçmek için kullandığı cihaz kimlikleri ve üçüncü taraf çerezleri gibi tekniklere kısıtlamalar getiriyor. Hepimiz bugüne dek performansı artırmak ve ölçüm yapmak için büyük veri kümelerinden yararlandık. Yapay zeka, daha az sinyal kullanarak ihtiyacımız olan daha fazla zekaya ve güvenilir ölçümlere imkan sağlıyor.
Yapay zekayı kullanarak gizliliğe öncelik veren bir reklam deneyimi sunuyoruz. Bu sayede performans odaklı pazarlama için iyi sonuçlar alırken tüketicilerin gizliliğini de korumuş oluyoruz.
Yine de yapay zekanın tüm potansiyelini yakalamak için deneme yaklaşımından daha fazlasına ihtiyacımız var. Bilgi edindikten sonra ölçeklendirme yaptığımızdan emin oluyoruz. Ancak bu şekilde yapay zekanın insan becerilerini artırmak ve güçlendirmek için nasıl ve ne zaman kullanılabileceğine dair daha derin bir anlayışa sahip olabiliriz. Tüm bunları mümkün olan en kolay şekilde idare edebilmeniz için ekibim yapay zekayla ilgili doğru temele sahip olmanızı sağlayacak bir Yapay Zeka ile İlgili Temel Bilgiler listesi hazırladı.
Bu yolculuğa çıkarken Google'ın cesur ve sorumlu yaklaşımı hepimize güven veriyor. Yapay zeka sektörümüze olağanüstü yararlar sağlama potansiyeline sahip. Ancak riskleri de beraberinde getiriyor. Bu nedenle en başından itibaren sorumlu davranmamız büyük önem taşıyor. Örneğin, yanlış bilgilendirme sorununu ele almak için Google yakında "bu görsel hakkında" meta verisi gibi yeni inovasyonları Arama Ağı'na ve resim fligranlarına entegre edecek. Ayrıca yapay zekayı kullanarak gizliliğe öncelik veren bir reklam deneyimi sunuyoruz. Bu sayede performans odaklı pazarlama için iyi sonuçlar alırken tüketicilerin gizliliğini de korumuş oluyoruz.
Çok heyecan verici bir dönem. Paketlenmiş tüketici ürünleri ve perakende sektörlerinde CMO olarak çalıştığım zamanlarda ancak hayalini kurabildiğim araçlar ve beceriler şimdi burada. Pazarlama, markalar ve ürünler ile kullanıcılar arasında bağlantı kurmaktır. "Ne" sorusunun cevabı aynı. "Nasıl" sorusunun cevabı ise yine değişiyor. Pazarlamacılar olarak sonunda pazarlamanın özüne geri dönebileceğiz.
Google'daki pazarlama ekiplerimiz daha üretken ve yaratıcı olabilmek için yapay zeka araçlarıyla deneysel çalışmalar yapıyor. Bir göz atın.
- Yeni fikirler bulma: Deneysel etkileşimli yapay zeka hizmetimiz Gemini, fikir oluşturmak veya yeni bir konu hakkında bilgi edinmek için etkili bir yol sunuyor.
- Fikirleri görselleştirme: Her ikisi de beta sürümünde olan Imagen ve Phenaki gibi metinleri görsele ve videoya çeviren araçlar fikirlerimizi hızla görselleştirerek konseptler ve resimli taslaklar oluşturmamıza yardımcı oluyor.
- Sosyal medya metinleri oluşturma: PaLM API ile yeni kampanyalar için özelleştirilmiş metinler oluşturuyoruz. Yakın zamanlı bir örnek vermemiz gerekirse, uygulamayı müşterilerimizden almayı beklediğimiz yorumlarla eğittik ve PaLM da bazıları son derece nüktedan olan yüzlerce yanıt hazırladı.
Üretkenliğinizi maksimuma çıkarma: Help me write, Gmail ve Google Dökümanlar'da hızla bir taslak hazırlayabiliyor, birden fazla bakış açısı sentezleyebiliyor veya resimli taslaklar ya da senaryolar tasarlayabiliyor. Google Workspace ise uzun e-posta zincirlerini özetleyebiliyor, baştan sona sunum oluşturabiliyor ve hatta kampanya satışlarını destekleyen içerikler yaratabiliyor.