Londra'da Google'ın Mühendislikten Sorumlu Başkan Yardımcısı görevini yürütmekte olan David Singleton, Cannes Lions 2017'de Palais sahnesine çıkarak yapay zekadaki son gelişmelere dair bakış açısını paylaştığı bir açılış konuşması yaptı.
Yapay zeka, yaşadığımız dünyayı daha akıllı hale getiriyor, iklim değişikliğinden eğitime kadar pek çok farklı karmaşık soruna çözüm bulmamıza yardımcı oluyor. Bir süredir Google'da yapay zekaya yatırım yapıyoruz, şu anda bundan faydalanmayan teknolojimiz yok denecek kadar az. Bu teknikleri, YouTube ve Çeviri gibi mevcut ürünleri yeniden tasarlamak ve Google Asistan gibi tümüyle yeni deneyimleri mümkün kılmak amacıyla kullandık. Google'ın dışında, Alphabet'in çatısı altındaki diğer işletmeler, kanser teşhisinde köklü değişiklik yapmak, online trol eylemlerinin yanı sıra zararlı yorumlarla mücadele etmek ve yetersiz enerji kaynaklarımızın kullanımını optimize etmek amacıyla yapay zekânın potansiyelini araştırıyor.
Ancak, öncelikle biraz geçmişe değinelim. Şu an yapay zekâ büyük ilgi ve yatırım çekse de tam anlamıyla yeni bir teknoloji oldukları söylenemez. 1990'larda Cambridge'de okuduğum sırada Nöral Programlama üzerine bir ders aldığımı hatırlıyorum. Aslında bu alan benim öğrencilik günlerimden yıllar önce ortaya çıkmıştı. İnsan beyninin işleyişini temsil eden ilk istatistiksel modeller 1950'lerde geliştirilmişti. Bu ilk modeller oldukça basitti. Nöral ağlar, bulut bilişim gücü ve muazzam veri kümelerinin gelişimi sayesinde yapay zeka, ilginç teori ve algoritmalardan oluşan bir yığından uygulamalı teknolojiler grubu haline ancak son zamanlarda geldi.
Temelinde, yapay zeka sorun çözmeye yönelik bir yaklaşım. İlk programlama çağı boyunca, belirli bir girdinin istenen çıktıya dönüştürülmesine dair kuralları içeren yazılımlar yazdık. Bunun gibi kural tabanlı sistemlerin zorlandığı nokta, nadiren düzgün ve düzenli örüntülerle bağdaşan gerçek dünyanın karmaşıklığıdır. Bunun tam karşıtı bir yaklaşımın benimsendiği yapay zekadaysa algoritmaya, büyük bir veri kümesinde veri madenciliği yapıp örüntü ve benzerlikler bularak kendi kurallarını belirlemesi "öğretilir". Gerçek dünyadaki uygulamalardan örnek verecek olursak, cep telefonunuzdaki tüm fotoğrafların içinden kedi ve köpek resimlerinin saptanmasından, bir veri merkezi soğutma sisteminin optimize edilmesine kadar çeşitli uygulamalardan bahsedebiliriz.
Yapay zekâ, muazzam veri kümelerinden öğrenme kapasiteleri sayesinde herhangi bir kişinin, hatta birçok insanın birlikte üstesinden gelemeyeceği sorunları çözme kabiliyetine sahip. Bu teknolojilerin kapsamı ve potansiyeli hakkındaki bazı söylentiler kulağa kimi zaman korkutucu gelse de aslında bunlar yalnızca çok daha büyük sorunları ele alma becerimizi geliştiren araçlar. Yapay zekânın yardımı sayesinde, insan zekâmız tüm tahmin edilemezliği ve yaratıcılığıyla gözünü daha da ileriye dikebilecek ve hatta bundan da fazlasını yapabilecek.
Google genelinde çok sayıda ekip yapay zekanın yaratıcılık, sanat ve müzik alanlarındaki potansiyelini araştırıyor, ancak uğruna çaba harcadığımız teknolojinin en iyi örneği Google Asistan olabilir. Google Asistan, günlük hayatınızdan daha fazla keyif alarak daha fazla şey yapmanıza olanak tanıyan bir cihazlar arası yapay zekâ yardımcısıdır. Kim olduğunuzu, nelere ilgi duyduğunuzu, hatta tuttuğunuz takımı bile öğrenir ve gün boyunca istediğiniz ölçüde anlamlı bilgiler sağlar. Yapay zeka ve doğal dil işleme sayesinde Asistan'la tıpkı gerçek bir insanla olduğu gibi sohbet edebilirsiniz. İnsanların şimdiden bunu benimsediğini görüyoruz: İsteklerin %70'i kullanıcıların arama kutusuna girdiği tipik anahtar kelimelerden ziyade doğal dilde sesli biçimde yapılıyor.
Asistan; Android Telefonlar, Google Home, iPhone ve Android Wear dahil olmak üzere 100 milyonu aşkın cihazda mevcut ve yakında arabalar, akıllı TV'ler gibi çok daha fazla yerde kullanılabilecek. Geliştiriciler, Asistan'ın arama yapmanın çok ötesine gitmesini sağlayan uygulamalar ve işlemler tasarlıyor. Spotify, Netflix ve eBay gibi önde gelen markalar platforma yatırım yapıyor. Müşterilerle birebir sohbet etme kabiliyeti birçok markanın rüyası ve Google Asistan, yapay zekâ aracılığıyla bunu gerçeğe dönüştürmeye hazır.
Yapay zeka sohbet konusunda Alphabet'in diğer bazı işletmelerinde de önemli rol oynuyor. Jigsaw, dünyanın daha güvenli bir yer haline getirilmesine teknolojinin nasıl yardımcı olabileceğini anlamayı amaçlayan politika uzmanları, mühendisler, araştırmacı bilim insanları ve yapay zekâ uzmanlarının çalıştığı bir Alphabet şirketi. Buradaki ekip; online radikalleşme, uydurma haberlerin yayılması ve online sansür tehdidi gibi küresel güvenlik sorunlarını çözme konusunda büyük bir tutkuya sahip ve ilk ürünleri "Perspective" ile, online toplulukların karşı karşıya olduğu en büyük meselelerden birini ele almayı amaçlıyor: Kabalık ve zararlı yorumlar.
İnternetteki çoğu kullanıcı online taciz veya zorbalığa tanık olmuştur. Hatta internet kullanıcılarının yarısı tacizi bizzat yaşamıştır. Perspective'in ardındaki yapay zeka algoritmaları, New York Times gibi iş ortaklarının veri kümelerini kullanarak, kullanıcıları tartışmaya katılmaktan caydırması mümkün zararlı dil türlerini saptamak üzere kendisini eğitti. Perspective API'si yayıncılara her yorum için bir zararlılık "puanı" vererek onlara, sohbetleri izleyip filtrelemeleri, medeni bir şekilde tartışma ve etkileşim kurmayı özendirmeleri için güvenilir ve ölçeklenebilir bir araç sunuyor. Daha önce içeriğinin yalnızca %10'unda yorumlara izin veren New York Times, Perspective'i uygulamasının sonucunda daha fazla haberini yorumlara ve okuyucu etkileşimine açıyor ve tüm makalelerinde yorumlara izin vermeye dair nihai hedefi doğrultusunda ilerliyor.
Alphabet ailesinin haricinde, yapay zeka teknolojimizin bazı temel bileşenlerini, tüm sektörün ileri taşınmasına yardımcı olmak amacıyla işletmeler ve araştırmacılar için kullanılabilir hale getiriyoruz. İlk olarak, Google Cloud'da basit yapay zekadan faydalanmak üzere herkesin erişebileceği bir API kümesi olan Google CloudML adlı ürünümüzü sunduk. Diğer ürünümüz ise bireyler, kurumlar ve şirketlerin kendi yapay zeka projelerinde yararlanabileceği açık kaynak yapay zeka kütüphanemiz TensorFlow.
Bu araçlar, küçüklü büyüklü birçok işletmenin son derece zaman alıcı görevlerde önemli tasarruflar sağlamasına yardımcı oldu bile. Japon çiftliklerindeki salatalıkların tasnif edilmesinden, Airbus Defence and Space'in uydu görüntülerindeki bulut oluşumlarının otomatik olarak ortadan kaldırılmasına kadar çok sayıda zahmetli ve karmaşık görevi şimdiden üstlenmiş olan TensorFlow ve CloudML, insan zekâsının muhteşem hayal gücünü ve yaratıcılığını gerektiren görevlere harcanabilecek zamanı ve akli kaynağı kazandırmış durumda.
Yapar zekanın potansiyeli konusunda inanılmaz derecede iyimserim. Dünya genelinde binlerce parlak zekâlı, azimli insan her gün iklim değişikliğinden uzaya ve eğitime kadar çeşitli önemli sorunlar üzerinde çalışıyor. Bulabilecekleri çözümler, yapay zeka araçlarının yardımıyla dünyayı tamamen daha iyi bir yer haline getirme gücüne sahip olacak.