Arama, sessiz bir devrim geçiriyor ancak kanalın nasıl geliştiğinden ve sesli arama, yanıtlar ile tahmine dayalı aramanın önemi artarken markalar için ortaya çıkan fırsatlardan birçok pazarlamacının hâlâ haberi yok.57065_What-Marketers-should-expect-from-the-future-of-Search-BANNER (1)
Google Arama'nın değişen yüzü
Google arama sonuçlarının şu anki görünümü, 10 yıl öncesine göre köklü bir değişim geçirdi. Google bir zamanlar sadece dijital yolculuğumuzun başlangıcıydı. İhtiyaç duyduğumuz bilgileri bulabilmemiz için web sitelerini listeleyen ve bizi bu sitelere bağlayan bir tür dijital telefon rehberi gibiydi. Google, artık belirli sorgu türleri için dijital yolculuğumuzun hem başlangıcı hem de sonu: soru sormak için başvurduğumuz ve aradığımız yanıtları giderek artan oranda bulduğumuz yer.
Yanıtların ortaya çıkması
2012'de Bilgi Grafiği kullanıma sunulduğundan bu yana, yanıt sağlayan arama sonuçlarının sayısında istikrarlı bir artış oldu. Bazı çalışmalar, doğrudan yanıt döndüren arama sonuçlarının oranının %40'lara yükseldiğini gösteriyor:
Kaynak: Google arama sonuçlarındaki Zengin Yanıtlar 2015'ten beri neredeyse iki katına çıktı, StoneTemple
Google'ın arama sonuçlarında yanıtlara geçiş yapması, markalar için heyecan verici bir gelişme. Bu geçiş sayesinde ortaya çıkan reklam fırsatları, klasik metin reklamlardan farklı olacak: Bilgi grafiğindeki reklam alanları daha dikkat çekici olacağından etkileşimin çok daha yüksek olmasını bekleyebiliriz.
Şu anda bu gelişmenin nasıl gerçekleşebileceğine dair en iyi örnekler, Google'ın Otel reklamlarında ve Ev Hizmetleri reklamlarında görülebilir. Reklamverenler, her iki sonuç için bilgi panellerinde veya cevap alanında en üst konumlarda yer alarak görünürlüklerini büyük ölçüde artırır. Bu reklamlar, hem tüketiciler hem de reklamverenler için standart metin reklamlardan çok daha iyidir. Google'ın gitgide daha fazla sektörde bu tür reklamlar yayınlayacağını düşünüyoruz.
Sesli aramanın artışı
2016'da sesli aramada artış görmeye devam ettik. Google Asistan ve Google Home'un kullanıma sunulmasıyla, gelecekte sesin Google ile etkileşimde bulunmak için başvurulacak ilk yöntemlerden biri olacağı daha da kesinleşti. Bu iddiayı verilerle destekleyecek olursak 2016'da Google CEO'su Sundar Pichai mobil sorguların yüzde 20'sinin sesli arama olduğunu açıkladı.
Şu anda sesli aramada herhangi bir reklam fırsatı bulunmasa da sesli olarak gerçekleştirilen aramaların hacmi göz önünde bulundurulduğunda fırsatlar kesinlikle çok yakında ortaya çıkmaya başlayacak. Markaların içeriklerini sesli arama yoluyla sergileyeceği fırsatlar doğduğunda da geleneksel Arama Ağı reklamlarındaki üst konumlara benzeyen özel bir reklam alanı doğacak.
Bunun uygulamada nasıl gerçekleşeceğini hayal etmek zor değil:
Kullanıcı: "OK Google, 1 Mart'ta Londra'daki Marriott County Hall otelinden bir oda için rezervasyon yaptır"
Google Asistan: "2 seçeneğiniz var: Kayak.com 360 £ veya Marriott.com 270 £"
Tahmin edersiniz ki Google'ın araştıracağı sonsuz senaryo vardır. Dolayısıyla, sesli arama sonuçlarında reklam içeriği gösterilmesine dair denemeler büyük olasılıkla çok yakında başlayacaktır.
Tahmine dayalı aramanın büyümesi
Google gitgide daha fazla platformda ve cihazda tüketicilere bilgi sağlıyor. Google, hakkımızda daha fazla bilgi edindikçe, daha biz aramadan, ilgilendiğimiz bilgileri bize sunmaya başlayabilecek.
2012'de kullanıma sunulan Google Now, o tarihten beri büyük bir gelişme kaydederek son derece güçlü bir ürün haline geldi. 2016'da Google Asistan'ın kullanıma sunulması da açıkça gösteriyor ki Google, daha biz aramaya başlamadan, ihtiyaç duyduğumuz bilgileri bize sağlamak istiyor.
Google, kullanıcıların ilgilendiği ürün ve hizmetler hakkında bildiklerini, bu ürün ve hizmetleri sunmak isteyen markalarla bir araya getirmeye başladığında, markalar için muhteşem olanaklar ortaya çıkacak. Google Alışveriş Fiyat Düşüşü bildirimlerine bakıldığında, bu gelişmenin nasıl gerçekleşmeye başladığına dair küçük örnekler şimdiden görülebilir:
Burası, özellikle kitle hedefleme eklendiğinde, gelecekte markalar için son derece ilginç bir yere dönüşebilir. Örneğin, Google, Londra'ya her gittiğimde Marriott County Hall otelinde kalmak istediğimi bilirse, Gmail hesabımda az önce Londra'ya uçak bileti aldığımı belirten bir mesaj gördüğünde bu otelden rezervasyon yaptırmamı önerebilir. Marriott ve Kayak gibi markalar şüphesiz, beni rezervasyon yaptırmaya teşvik edecek bir reklamı Google Now sayfamda bana göstermek için ödeme yapmak isteyecektir. Bu tür senaryoların gerçeğe dönüşmesine çok yaklaştık. Bu senaryolar gerçek olduğunda, arama hakkındaki düşüncelerimiz kökten değişecek. Aslında bu işlemi artık arama olarak bile görmeyebiliriz!
Sonuç
Sesli arama, yanıtlar ve tahmine dayalı arama şüphesiz Arama'nın doğasını değiştiriyor. Şu anda markaların ücretli reklamlarla bu alanlarda varlık gösterebileceği çok fazla fırsat olmasa da, bu alanlar kaçınılmaz bir şekilde genişledikçe Arama'nın bir iletişim kanalı olarak değeri önemli ölçüde artacak ve erken harekete geçen markalar mükâfatını alacak.