Arama sessiz bir devrim geçiriyor, ancak aramanın geçirdiği evrimden ve Arama yoluyla tüketicilerle etkileşimde bulunmak için markaları bekleyen yeni fırsatlardan birçok pazarlamacının haberi yok. Bir arayüz olarak ses konusunda ortaya çıkan yenilikler, yanıtların ve tahmine dayalı aramanın artması, çabuk harekete geçen markalar için fırsatlarla dolu bir ortam yaratacak.
Google Arama'nın değişen yüzü
Google arama sonuçlarının şu anki görünümü, 10 yıl öncesine göre temel farklılıklar içeriyor. Google, online yolculuğumuzun başlangıcı, ziyaret etmek istediğimiz siteleri listeleyen bir çeşit dijital dizindi. Ancak şimdi, aradığımız yanıtları bulmak için gittiğimiz yer, diğer bir deyişle online yolculuklarımızın başlangıç ve bitiş noktası haline geliyor.
Yanıtların artışı
2012'de Bilgi Grafiği kullanıma sunulduğundan bu yana, yanıt sağlayan arama sonuçlarının sayısında istikrarlı bir artış oldu. Bazı çalışmalar, doğrudan yanıt gösteren arama sonuçlarının oranının %40'a kadar yükseldiğini ortaya çıkarıyor:
Markalar için yanıtlardaki fırsat
Yanıtlara geçiş mevcut AdWords modeliyle bazı uyumsuzluklar içeriyor. Arama sonuçlarında yanıt oranının dikkat çekici hale gelmesiyle, geleneksel metin reklamlarındaki tıklama oranları düşecek. Google, yanıtlarda ücretli içerik tanıtımı yapılmasına izin vermek yerine yanıtları birincil olarak organik sonuçlarla desteklemeyi sürdürdükçe AdWords gelirinin düşeceği yönünde görüşler var. Ancak, Google'ın daha şimdiden Bilgi grafiği panellerinde reklam test ettiğini görmeye başladık ve önümüzdeki yıllarda bunun artacağına eminim.
Dolayısıyla, reklam fırsatları kendini göstermeye başlarken Google'ın arama sonuçlarındaki yanıtlara geçiş yapması markalar için heyecan verici bir gelişme. Reklam fırsatları, TO'su düşük klasik metin reklamlar için farklı olacak, zira bilgi grafiği panelleri çok daha dikkat çekici olduğu için bilgi grafiğindeki reklam alanları daha da büyük önem kazanacak. Bu nedenle, etkileşimin çok daha yüksek olmasını bekleyebiliriz.
Bu gelişmenin nasıl gerçekleşebileceğine dair en iyi örnekler Google'ın Otel reklamlarında ve Ev Hizmetleri reklamlarında görülebilir. Reklamverenler, her iki sonuç için bilgi panellerinde veya yanıt alanında en üst konumlarda yer alarak görünürlüklerini büyük ölçüde artırıyor. Bu reklamlar, hem tüketiciler hem de reklamverenler için standart metin reklamlardan çok daha iyi sonuç veriyor. Google'ın gitgide daha fazla sektörde bu tür reklamlar yayınlayacağını düşünüyorum.
Sesli aramanın artışı
2016'da sesli aramada artış görmeye devam ettik. Google Asistan ve Google Home'un kullanıma sunulmasıyla, gelecekte sesin Google ile etkileşimde bulunmak için başvurulacak ilk yöntemlerden biri olacağı daha da kesinleşti. 2016'da Google CEO'su Sundar Pichai mobil sorguların yüzde 20'sinin sesli arama olduğunu açıkladı.
Markalar için sesli arama fırsatı
Şu anda sesli aramada herhangi bir reklam fırsatı bulunmasa da sesli olarak gerçekleştirilen aramaların hacmi göz önüne alındığında fırsatların çok yakında ortaya çıkmaya başlayacağı söylenebilir. Markaların içeriklerini sesli arama üzerinden sergileyeceği fırsatlar doğduğunda, geleneksel arama motoru sonuçları sayfalarına göre çok daha az karışık olduğu için bu özellik markaların yararlanmak isteyeceği öncelikli alan haline gelecek.
Bunun nasıl gerçekleşeceğini hayal etmek zor değil:
Kullanıcı: "OK Google, 1 Mart'ta Londra'daki Marriott County Hall otelinden bir oda için rezervasyon yaptır"
Google Asistan: "2 seçeneğiniz var: Kayak.com 360 £ veya Marriott.com 270 £"
Google'ın deneme yapacağı sonsuz senaryo olduğunu (tercihlerin sıralamasını nelerin etkileyebileceği, sağlayıcıların uygunluk durumu vb.) tahmin edersiniz. Büyük ihtimalle, reklamverenlerin sundukları hizmetleri sesli arama sonuçlarına dahil etmesini sağlayacak fırsatlar kısa süre içinde ortaya çıkacak.
Tahmine dayalı aramanın büyümesi
Google, yanıtları tüketicilere tercih ettikleri platform ve cihaz yoluyla sağlıyor. Google, hakkımızda daha fazla bilgi edindikçe, biz arama yapmadan ilgilendiğimiz bilgileri bize sunmaya başlayabilecek.
2012'de kullanıma sunulan Google Now, o tarihten beri büyük bir gelişme kaydederek son derece güçlü bir ürün haline geldi. 2016'da Google Asistan'ın kullanıma sunulması da açıkça gösteriyor ki Google, daha biz aramaya başlamadan ihtiyaç duyduğumuz bilgileri sunacak.
Tahmine dayalı aramada heyecan verici fırsatlar
Google, kullanıcıların haberdar olmak istediğini bildiği markalara reklam olanakları sağlamaya başladığında markalar için muhteşem imkanlar ortaya çıkacak. Alışveriş Reklamları Fiyatta Düşüş bildirimlerine bakıldığında, bu gelişmenin nasıl yaşandığına dair küçük örnekler şimdiden görülebilir:
Tahmine dayalı arama, tam olarak kullanılmaya başlandığında ve özellikle kitle hedeflemenin eklenmesiyle birlikte gelecekte markalar için son derece ilginç bir alana dönüşebilir. Örneğin, Google, Londra'ya her gittiğimde Marriott County Hall otelinde kalmak istediğimi bilirse, Gmail hesabımda az önce Londra'ya uçak bileti aldığımı belirten bir mesaj gördüğünde bu otelden rezervasyon yaptırmamı önerebilir. Marriott ve Kayak gibi markalar şüphesiz, beni rezervasyon yaptırmaya teşvik edecek bir reklamı Google Now sayfamda bana göstermek için ödeme yapmak isteyecektir. Bu tür senaryoların gerçeğe dönüşmesine çok yaklaştık. Bu senaryolar gerçek olduğunda, arama hakkındaki düşüncelerimiz kökten değişecek.
Sonuç
Sesli arama, yanıtlar ve tahmine dayalı arama şüphesiz Arama'nın doğasını değiştiriyor. Şu anda markaların ücretli reklamlarla bu alanlarda varlık gösterebileceği çok fazla fırsat olmasa da, bu alanlar kaçınılmaz bir şekilde genişledikçe Arama'nın bir iletişim kanalı olarak değeri önemli ölçüde artacak ve bu alanda ilk harekete geçen markalar mükâfatını alacak.