Maç öncesi yemekler, tribünlerde tezahüratlar, ekran karşısında tartışmalar...Futbol taraftarlığı yakın zamana kadar bunların etrafında şekilleniyor. Akıllı cihaz kullanımının artması, içerik üretiminin çoğalması ve online videonun yaygınlaşmasıyla artık tam anlamıyla futbol ile yatıp kalkıyoruz. Transfer dedikoduları 3 koldan araştırılıyor. Hiçbir gol görüntüsü kaçmıyor. Bir pozisyon bile fenomen olabiliyor. Bu gelişmelerle birlikte artık markalar için sahaya çıkmanın farklı yolları oluşuyor. Biz de Google aramaları ve YouTube izlenmelerini inceleyerek değişen tüketici davranışlarını sizin için ele aldık.
DİJİTAL TARAFTAR
Tezahüratlardan maç sonuçlarına, transfer dedikodularından gol görüntülerine dijital futbol taraftarı gitgide artan bir grafikle Google Arena’da koltuğunu almaktadır. Google aramalarına bakıldığında sezon biter bitmez transfer dedikodularıyla başlayan yıldız aramaları sezon başlayınca maçlara, takımlara, puan durumlarına ve daha birçok konuya yerini bırakmakta. Statlarda veya ekran başlarında takımını yalnız bırakmayan taraftarın telefonunu eline aldığında (futbol ile ilgili yapılan aramalarda mobil cihazlar masaüstü cihazları ve tabletleri geçmiştir) en yakından takip ettiği konu takımlardır. 2015 yılında yapılan 800 milyona yakın aramanın 3’te 1’i takımlarla ilgili olmuştur. Dijital Taraftar en çok takımların haberlerini takip ederken, maç günleri özet ve marşları asla atlamaz.
Türkiye'nin her yerinde taraftarı bulunan Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray'a neden "3 Büyükler" dendiğini anladık. Takım aramalarının %75'i bu 3 takımla ilgili.
SAHANIN YENİ YILDIZI: YOUTUBE
Dijital Taraftar’ın ilgisi 90 dakika ile sınırlı kalmaz, maçtan sonra kendisini YouTube’da bulur. YouTube’a ayda 7.5mn sporsever ziyaret etmekte. Bu taraftarlar için futbol, en çok izlenen spor dalıdır. Futbol ile ilgili videolar günde yaklaşık 4 milyon izlenme ile diğer tüm branşların toplamından %30 daha fazla izlenmeye sahiptir (2015, YouTube). Her yerde içerik tüketen (Akıllı Telefonlar ve Tabletler izlenmelerin %50’sinden fazlasına ulaşmıştır, 2015) Dijital Taraftarlar sayesinde bu kategori 2015’te %70 büyüme sergilemiştir.
Maç Öncesi
YouTube’dan takımın marşlarını dinler, ezberler: Takım marş ve tezahürat aramalarının %70’i YouTube’dan yapılmaktadır (2015). Maç saatinden önce takımların kadrolarını öğrenmek ister.
Maç Boyunca
Ekran başında olduğu sürece maç, goller ve oyuncularla ilgili aramalar yapar, Google OneBox’larla takımın hiçbir anını kaçırmaz, canlı takiptedir
Maç Sonrası
Maç bittikten sonra Google OneBox ile takımının sonraki maçlarına bakar, takımının son puan durumunu kontrol eder