Google Türkiye Ads Marketing Lead İlayda Tolay, müşteri çözümleri, analitik ve içgörü ekipleriyle birlikte analiz ettikleri tüketici davranışındaki değişiklikleri paylaşıyor. Haftalık olarak güncellenecek olan bu makalede, benzeri görülmemiş bir zamanda insanların akıllarını hangi konuların meşgul ettiğini sizlerle paylaşacağız.
Koronavirüs salgınının etkisi, dünyadaki herkes tarafından hissedildi, hissedilmeye devam ediliyor. İnsanlar yeni normale uyum sağladıkça, tüketici ihtiyaçları ve davranışları da sürekli olarak dönüşüyor. Bu durum, pazarlamacılar için yeni zorluklar yaratıyor.
Biz de bu benzeri görülmemiş dönemde müşterilerinize fayda sağlamaya devam etmeniz için size yardımcı olmak istiyoruz. Bu süre zarfında insanların aklında olanları anlamanıza yardımcı olmak için EMEA genelinde düzenli olarak Google Trendler verilerini inceleyeceğiz. Bu bilgiler üç kilit alanı kapsayacak:
- Anlık ihtiyaçlar
- Günden güne değişenler
- Yeni davranışlar
13 Nisan haftasını kapsayan Google Trend içgörülerinin yer aldığı bu makale bizlere, insanların “yeni normal” düzene alışmaya başladığını ve arama sorgularında önceki haftalara göre daha az değişiklik olduğunu gösteriyor. Ancak endişeler artmaya devam ediyor; insanlar yaz planlarının ne olacağından uzun vadede finansal durumlarına kadar pek çok konuda endişe duyuyor.
Ayrıca, geçen haftaki arama trendlerine benzer şekilde pek çok tüketicinin evlerinde keyifli vakit geçirmek için farklı yollar denemeye devam ettiğini görüyoruz. Evden canlı yayınlara hatta konserlere katılmak, farklı restoranlardan yemek sipariş etmek gibi aktiviteler aynı şekilde devam ediyor.
Koronavirüs sürecinde gelişen anlık ihtiyaçlar
Geçtiğimiz hafta anlık ihtiyaçların daha çok uzun vadeli etkileri olabilecek finansal yardım ve sürekli eğitim konularına yoğunlaştığını gözlemlemiştik. Bu haftaki aramalara baktığımızda da, tüketicilerin devlet desteği, ihtiyaç kredileri gibi aramalarla aynı konuda endişe duyduğunu görüyoruz. Diğer yandan aramalar, EMEA çapında yardım kuruluşlarına olan desteğin artışa geçtiğini ve tüketicilerin anlık ihtiyaçlarına yardımcı olabilecek uygulamalara yöneldiğini gösteriyor.
Ödemeler ve finansal durumu destekleyici krediler
Türkiye’de tüketiciler ‘ihtiyaç destek kredisi’ aramasıyla finansal durumlarına nasıl destek olabilceklerinin yollarını aradılar. Benzer bir durum İtalya’da ‘işletme kredileri’, Çek Cumhuriyeti’nde ‘kredi çeşitleri’ ve Güney Afrika’da ‘ödeme erteleme’ aramalarıyla ön plana çıktı.
Farklı kategorilerde mobil uygulamaya yönelme
Birbirinden farklı kategorilerde bu hafta tüketiciler anlık ihtiyaçlarına yönelik mobil uygulamalara yöneldiler. Nijerya’da ‘tv mobil uygulama’, Suudi Arabistan’da ‘teslimat yapan uygulamalar’, İngiltere’de ‘müzik uygulamaları’ ve Belçika’da ‘bisiklet uygulamaları’ ile ilgili aramalar yükselişteydi.
Yardım kuruluşlarına bağışlar, geleceğe dair sorular
EMEA çapında geçtiğimiz hafta yardım kuruluşlarına olan ilgide bir artış söz konusuydu. İngiltere’de sağlık çalışanlarına yönelik ‘nhs bağış’, İspanya’da ‘yardım kuruluşları’, Suudi Arabistan’da ‘kan bağışı’ aramaları yükselişteydi. Türkiye’de ise hükümetin başlattığı bağış kampanyası ile ilgili olarak ‘yeteriz bağış’ aramalarında artış gözlemlendi. Bunun yanında Türkiye’de eğitim öğretim süreciyle ilgili olarak ‘okullar ne zaman açılacak’ sorusu geçtiğimiz hafta çokça tüketici tarafından merak edildi.
Günden güne değişenler
Tüketiciler, yemek alışverişi için en yakın markete doğru hareket etmeden önce titizlikle yapılacaklar listelerini hazırlıyorlar. Ayrıca yemeğin yanında sıvı tüketim ihtiyaçlarını karşılamak için de farklı ürünlerden bu ihtiyaçlarını nasıl giderebileceklerine dair yeni ipuçları arıyorlar. denemeye başlıyorlar.
Market alışverişi için en uygun vakitler
Tüketiciler, market alışverişi için dışarı çıkmadan önce İngiltere’de ‘alışveriş yapmak için en uygun saatin’ ne zaman olduğunu sorguluyor. Diğer yandan Türkiye’de ‘kaçta açılıyor’, Polonya’da ‘açılış saatleri’, Fransa’da ‘birlikte alışveriş yapabilir miyiz’, Almanya’da ‘bugünkü açılış saatleri’ aramaları ön plana çıkıyor.
Tüketiciler için çikolata, bitkiler için kompost
Tüketicilerin hem kendileri hem de bitkileri için gereken bol sıvı tüketimi bu hafta odak noktadaki konulardan biriydi. Aynı zamanda bu ürünlerin evlerine ulaşıp ulaşamayacağı da merak konusuydu; Fransa’da ‘eve çikolata teslimatı’, İngiltere’de ‘kompost eve teslim’, İsrail’de ‘eve teslim çiçek’, İspanya’da ‘eve teslim sushi’ söz konusu aramalar arasındaydı. Türkiye’de ise mutfakta yeni keşifler için ‘davul fırın’ ve ‘kahve yapımı’ ile çeşitli bitki çayı denemeleri için ‘nasıl yapılır’ aramaları artıştaydı.
Balkon ve bahçelere gelen bahar havası
Havalar güzelleştikçe, tüketiciler evlerinde, balkonlarında ya da mümkünse bahçelerinde baharın tadını nasıl çıkarabileceklerinin yollarını aradılar. İspanya’daki tüketiciler ‘yapay çimlerin’, İtalya’daki tüketiciler ise bitkileri için ‘bahçe yataklarının’ peşine düştüler. Diğer yandan Polonya’da ‘balkon eşyaları’, Hollanda’da ‘taşınabilir klima’ aramaları artıştaydı. Türkiye’de ise ‘bahçe salıncağı’, ve ‘balkon masası’ aramaları yükselişe geçti.
Google Arama Trendlerinde ortaya çıkan yeni davranışlar
Bu hafta Google Arama Trendleri, tüketici davranışının evde geçirilen vakitte ne yapılacağına ya da ne satın alınacağına karar verirken daha çok okumaya yöneldiğini gösterdi. Saç kesimiyle ilgili son trendler ön plana çıkarken, YouTube’da tüketiciler kreatif ilham edinmenin yeni yollarını aramaya devam ettiler.
Karar vermeden önce değerlendirmelere yönelme
Tüketiciler ne satın alacaklarına ya da evlerinde neyi nasıl yapmaları gerektiğine karar vermeden önce bu hafta daha çok online değerlendirmeleri okumaya yöneldiler. Polonya’da ‘balkon fikirleri’, Fransa’da ‘klima değerlendirmeleri’, Hollanda’da ise ‘en iyi elektrikli bisiklet’ aramaları ön plana çıktı. Türkiye’de ise gelen Ramazan ayının da etkisiyle ‘aralıklı oruç’ ve sağlığa dikkat etmek üzere ‘vitamini içeren besinler’, ‘ağrısına iyi gelen şeyler’ ve ‘karnıyarık otu’ aramalarında artış vardı.
Mutfakta ve kişisel bakımda yeni keşifler
Mutfakta hepimizin adeta birer şef olma yolunda ilerlediği bugünlerde, arama trendleri de yeni keşiflerin arttığını gösteriyor. Kenya’da ‘evde dondurma yapımı’, Türkiye’de ‘domates tohumu’, ‘tohum kaç günde çimlenir’ ve ‘sütten yoğurt’, Almanya’da ise ‘maya yapımı’ aramaları artışa geçti. Bunun yanında yine kendi kendimize çözümlemek istediğimiz konular için Arama’ya başvurduk; Türkiye’de ‘kahkul kesimi’ ve İspanya’da ‘diş nasıl beyazlatılır’ aramalarında yükseliş gözlemledik.
YouTube’da eğlence ve ilham aramaya devam
İnişli çıkışlı pek çok duygu durumuyla baş ettiğimiz bu dönemde, kendimizi eğlendirmek, keyifli vakit geçirmek için yeni aktiviteler edinmek amacıyla YouTube’u ziyaret etmeye devam ediyoruz. Türkiye’de ‘uçurtma nasıl yapılır’, İspanya’da ‘kıyafetten tişört yapmak’ aramalarında artış gözlemledik.
Tüketici davranış trendlerini keşfedin
Bu analiz, eğilimlerin ve tüketici davranışlarının EMEA genelinde düzenli olarak güncellenen haftalık içgörüler sağlarken, bilgileri daha sık veya belirli bir ülke veya bölge için incelemenin yararlı olabileceğini biliyoruz. Daha fazla bilgi edinmek için Google Arama Trendleri'ni nasıl etkili bir şekilde kullanabileceğinize dair burada 10 ipucu paylaşıyoruz. Bir anahtar kelime veya konu girerek, dünyanın gerçek zamanlı olarak ne aradığını keşfedebilirsiniz.