Google'da içgörü ekibinin EMEA direktörü olan Lucy Sinclair ve Google Türkiye Ads Marketing Lead İlayda Tolay, müşteri çözümleri, analitik ve içgörü ekipleriyle birlikte analiz ettikleri tüketici davranışındaki değişiklikleri paylaşıyor. Haftalık olarak güncellenecek olan bu makalede, benzeri görülmemiş bir zamanda insanların akıllarını hangi konuların meşgul ettiğini sizlerle paylaşacağız.
Koronavirüs salgını dünyadaki herkesi etkiledi. Sürekli değişen tüketici ihtiyaçları ve davranışları pazarlamacılar için yeni zorluklar yaratıyor. Benzeri görülmemiş bu dönem boyunca müşterilerinizin nelere önem verdiğini anlayıp onlara yararlı ve alakalı ürünlerle hizmetler sunmaya devam etmenize yardımcı olmak istiyoruz. Bu nedenle Google Trendler'in EMEA bölgesiyle ilgili sunduğu en güncel arama analizlerini düzenli olarak paylaşıyoruz. Google Trendler'i kullanarak aramalardaki arama ilgilerindeki değişimi bizzat keşfedebilir ve daha hızlı analizler elde edebilirsiniz.
Mevcut duruma alışıldıkça ve trendler daha tutarlı hale geldikçe biz de karantina sonrası yaşamda ortaya çıkacak uzun vadeli etkileri anlayabilmek için analizlerimizde, tüketici davranışlarındaki makro değişimlere odaklanıyoruz.
Bu bağlamda değindiğimiz beş temel tema şöyle:
- Kullanıcıların bilgi edindiği konular: Güvenilir kaynaklardan zamanında ve doğru bilgi edinme ihtiyacı
- Kullanıcıların geçimlerini sağlama şekli: İş düzeninde ve finansal durumlardaki değişimler
- Kullanıcıların kendilerini nasıl hissettiği: Sağlık, iletişim ve topluluk
- Kullanıcıların eğitim alma şekli: Çocuklar ve yetişkinler için resmi ve gayriresmi eğitim
- Kullanıcıların neler yaptığı: Yeni şekillerde zaman geçirme ve para harcama
Bu versiyonda bahsedilen Google Trendler analizleri; karantina kısıtlamalarını kaldıran ülkelere yenileri eklendikçe dış dünyayı keşfetmenin yollarını arayan tüketici sayısının da gitgide arttığını ortaya koyuyor. Yakınlardaki açık olan mağazalar, civarda yapılabilecek aktiviteler, araba satın alma ve hatta yurt içi tatil planları gibi araştırmalar, son birkaç aydır düşük seyreden çeşitli temalara yeniden ilgi gösterildiğinin habercisi.
COVID-19'un dijital dünyaya geçişi hızlandırdığını da görebiliyoruz. Tüketiciler iş, oyun, eğitim veya günlük gereksinimlerden sörf tahtası gibi özel ilgi alanına giren ürünlere kadar her türlü ihtiyacını gidermek için hâlâ internetten yardım alıyor.
1. Kullanıcıların bilgi edindiği konular: Açık olan mekanlar için yapılan tüketici aramaları, yerini yakın konumdaki açık mekanlar için yapılan aramalara bırakıyor
Son Google Arama Trendleri analizimizde, bazı EMEA ülkelerinin karantina önlemlerini gevşetmeye başladığını belirtmiştik. Son haftalarda bu ülkelerin sayısı daha da arttı. Karantina dönemi öncesinde sıklıkla kullanılan ancak elzem olmayan mağaza ve hizmetler, müşterileriyle yavaş yavaş yeniden buluşuyor. Bunun sonucunda "neresi açık" ifadesiyle yapılan aramalar, yerini "yakınımdaki açık mekanlar" ifadesine bırakıyor.
Birleşik Krallık'ta "yakınımdaki otomobil bayileri" ("car dealers near me"), Güney Afrika'da "etrafımdaki mağazalar" ("stores near me"), Almanya'da "yakınlardaki" ("in der nähe") seyahat acenteleri, otomobil bayileri ve dahası, İtalya'da "bana yakın olan" ("____ vicino a me") eczane, hırdavat mağazası, Fransa'da ise "yakınımdaki" ("à proximité") kafeler, pastaneler ifadelerine olan arama ilgisi arttı. Türkiye' de ise "hava durumu" aramaları yükselişteydi.
2. Kullanıcıların geçimlerini sağlama şekli: İş için yapılan aramalar devam ediyor ve devletlerin yeni düzenlemeleri hayata geçiyor
Salgının ve karantina kısıtlamalarının uzun vadedeki etkileri kendini belli etmeye başladı. Son aylarda iş bulmak için yapılan aramalar hiç hız kesmedi. COVID-19 salgınının pek çok işletmeyi, dolayısıyla pek çok çalışanı ciddi ölçüde etkilediğini biliyoruz. Bu çalışanlar, gelir kaybını telafi edecek yeni veya alternatif işlerin arayışına girdi.
Google Trendler, son iki hafta içinde Fransa'da "iş imkanları" ("offres d emploi") ve "önyazı" ("lettre de motivation"), Mısır'da "bugünün iş ilanları" ("وظائفاليوم"), Birleşik Arap Emirlikleri'nde ("şoför iş ilanları"), Türkiye'de "mülakat başvuru" ve İspanya'da "asgari ücret" ("salario minimo") terimlerine arama ilgisinin arttığını gösteriyor.
Duruma bir de iyi yanından bakalım. İşletme ve şahısların, belirsizliğin hakim olduğu bu zamanları atlatmasına yardımcı olacak yeni önlemler sunan pek çok ülke, vatandaşlarına da yardımcı olmanın yeni, yaratıcı yollarını bulmak için kolları sıvadı. Örneğin İtalyan hükümeti, vatandaşlarının bisiklet almasını teşvik ederek toplu taşımaya çevre dostu bir alternatif sunuyor. Hükümetin sunduğu "hareket bonusu" ("bonus mobilita") için yapılan aramalar, son iki hafta içinde ciddi ölçüde arttı.
3. Kullanıcıların kendilerini nasıl hissettiği: Açık hava etkinliklerine gösterilen arama ilgisi artıyor
Sağlık ve fitness, pandemi döneminde de EMEA ülkelerinde yaşayan kullanıcıların önceliği olmaya devam ediyor. Google Trendler; İtalya'da çocuklar, eğlence, ev gibi terimlerle birlikte kullanılan "___ için jimnastik" ("ginnastica per") aramalarında, Türkiye'de ise "kaç kalori" için yapılan aramalarda artış olduğunu gösteriyor.
Kısıtlamaların kaldırıldığı bazı ülkelerde ev ve bahçeden düzenli egzersiz yapmanın yanı sıra açık hava etkinlikleri için yapılan aramalarda da artış gözlendi.
Hollanda'da "şişirilebilir kano" ("opblaasbare kano"), Fransa'da "sörf tahtası" ("planche de surf"), İspanya'da "kürek sörfü" ("paddle surf"), Polonya'da "balıkçılık şemsiyesi" ("parasol wędkarski"), Birleşik Krallık'da "açık denizde yüzme" ("open water swimming") ve Türkiye'de "bisiklet aksesuarları" için arama yapan kullanıcıların sayısı her geçen gün artıyor.
4. Kullanıcıların eğitim alma şekli: Tüketiciler, "nasıl" sorularına cevap almak için Arama'dan yararlanıyor
"Nasıl" yeni bilgiler edineceğini Google Arama ve YouTube'dan öğrenmeye çalışan tüketici sayısının her geçen gün arttığını ortaya koyan trendi paylaşmıştık. Bu davranış, son haftalarda da artış göstermeye devam etti. Aradıkları cevabı "nasıl" sorusuyla bulmaya çalışan kullanıcıların artmasıyla bu davranış, yalnızca eğitim ve eğlence yerine her türlü sorguyu kapsayacak hale geldi.
İsveç'teki kullanıcılar sivilce, gıdı için "nasıl giderilebilir" ("hur får man bort"), Birleşik Krallık'ta karınca, tahtakurusu ve daha fazlası için "nasıl kurtulabilirim" ("how to get rid") Suudi Arabistan'da uykuya hızlı dalmak, kilo vermek için "nasıl" ("how to"), Polonya'da orkide, lavanta, domates gibi bitkiler için "nasıl yetiştirilir" ("jak pielęgnować") ve Türkiye'de "___ reçeli nasıl yapılır" ifadeleriyle arama yapılıyor.
5. Kullanıcıların neler yaptığı: Seyahat, otomobil ve emlak kategorilerine duyulan ilgi artıyor
Google Trendler, pek çok EMEA pazarında seyahat, otomobil veemlak gibi en ağır darbeyi alan sektörlerdeki arama ilgisinin, son iki haftada yeniden artarak iyileşmeye başladığını ortaya koyuyor.
Tüketicilerin, uluslararası seyahat alanındaki belirsizlikler ve güvenlik korkuları nedeniyle tatil için kendisine yakın olan mekanları araması şaşırtıcı değil. Yeni bir araştırma kapsamında, gelecek 12 ay içinde nasıl bir tatile çıkmayı düşündüğü sorulan kullanıcıların %49'u yurt içi tatillerini, %30'u ise ev tatillerini tercih edeceğini belirtti. Danimarka'da "kiralık karavan" ("leje af autocamper"), Fransa'da "kiralık tatil yeri" ("location vacances"), İspanya'da "günlük kiralık ev" ("alquiler vacacional) ve Birleşik Krallık'ta "doğa koruma alanı" ("nature reserve") ifadeleri için yapılan aramalar artış gösterdi.
EMEA ülkelerinde yurt içi seyahat kısıtlamaları kalkmaya başladıkça arabayla seyahate çıkanların sayısı da artıyor. Bazıları da eski seyahat yöntemlerine alternatif bulmaya çalışıyor. İkinci el araba ifadelerine olan arama ilgisi Türkiye'de ve Fransa'da ("voiture occasion") artış gösterirken Almanya'da "hibrit otomobil" ("hybrid autos") ve Güney Afrika'da "oto yıkama" "car wash") terimleri yükselişe geçti.
İki hafta önce emlak kategorisi için yapılan aramaların umut vadeden artışına şahit olmuştuk. Bu artış, İsveç'te "ev satın alma" ("köpa hus"), Türkiye'de "satılık daire", Belçika ("maison à vendre") ve İspanya'da (casas en venta") ise "satılık ev" ifadeleri için yapılan aramalarla daha da öne çıktı.
Diğer tüketici arama davranışı trendlerini keşfedin
Son arama trendleriyle ilgili analizlerimizin tümünü arama içgörüleri koleksiyonumuzda bulabilirsiniz. EMEA genelindeki değişen tüketici davranışlarına ve trendlere dair düzenli olarak güncellenen bir anlık görüntü sağlıyoruz. Ancak bu bilgileri daha sık veya belirli bir ülke ya da bölge özelinde gözden geçirmenin de yararlı olabileceğini belirtmek isteriz. Diğer içgörüleri keşfetmek için Google Trendler'in kullanımına dair 10 ipucunu inceleyin. Araca bir anahtar kelime veya konu girerek, dünya çapında kullanıcıların yaptığı aramaları neredeyse gerçek zamanlı olarak keşfedebilirsiniz.