Yeni yılda bir ayı geride bıraktık bile. Ve siz bunun ne anlama geldiğini biliyorsunuz. Alınacak kararlar hakkındaki konuşmalar zirve yaptı. Öyle sanıyorum ki gelen kutunuz ve sosyal medya hesaplarınız, gerek kişisel gerekse mesleki hedeflerle ilgili yeni bir sayfanın nasıl açılacağına yönelik yeni yıl tavsiyeleriyle dolup taşıyor.
Bu yoğunlukta gözünüzden kaçmasın diye, dünyanın dört bir yanından Think with Google'da öne çıkan en iyi pazarlama tavsiyelerinden bazılarını sizin için bir araya getirdik.
Belki "İşte bu!" diyeceğiniz bir pazarlama fikri veya ne zamandır üzerine kafa yorduğunuz yeni bir düşünceyi kabul ettirmeye çalıştığınız bir ekip toplantısında bahsetmek isteyebileceğiniz bir fikir bulursunuz. Hatta belki yazdırmaya değer ve masanızın yakınındaki bülten panosuna asılmaya layık bir fikir bulursunuz. (Evet, biliyorum. Yazdırmak yıllar öncesinde kaldı. Ama hiç değilse bir iş arkadaşınızla paylaşabilirsiniz.)
Okumaya devam edin ve üzerinde çalıştığınız markayı tasarlarken üstlendiğiniz rolü düşünün. Belki bunlardan biri, yeni yıla en doğru şekilde başlamak için ihtiyaç duyduğunuz kıvılcım olur.
1. Reklam öğelerinde temsil ve kapsayıcılık hakkında
"Kullanıcılara, onları anlamadığınızı göstermek için basmakalıp temsillerden daha iyi bir yol yoktur. Ve basmakalıp derken yalnızca oyunculardan bahsetmiyoruz. Reklam öğelerinin her bir unsurunu dikkate almamız gerekiyor. Karakterlerin özgün olması önemli. Elbette müzik, aile dinamikleri, yiyecekler, kıyafetler ve ürünlerin sunulma biçimi de önemli."
Think with Google ABD'den, “Kapsayıcı pazarlama hakkında zaman zaman zor yoldan öğrendiğimiz 4 kural"
2. Markanızda veriye dayalı bir kültür oluşturma hakkında
“Meraklı olun. Alışılagelmiş yöntemleri kabul etmeyin. Değişime açık olun ve değişimin kendisini bir yetkinlik haline getirin.”
Think with Google Kanada'dan, “The Home Depot Canada’s VP of Marketing and e-Commerce on curiosity and building a data-driven culture” (Home Depot Canada Pazarlama ve e-Ticaretten Sorumlu Başkan Yardımcısı'ndan merak ve veri odaklı bir kültür oluşturma hakkında)
3. Programatik kampanyalar için reklam öğesi hazırlama hakkında
“Programatik, bütün reklam öğesi sürecini değiştirmiyor, en etkili kampanyaların merkezinde hâlâ gerçek bilgiler ve hikayeler var. Programatik, reklamverenlerin hikayelerini alakalı mesajlarla doğru kitleye ve doğru zamanda ulaştırmalarını kolaylaştırıyor."
Think with Google Avustralya'dan, “How Aussie advertisers are making the most of programmatic” (Avustralyalı reklamverenler programatikten en iyi şekilde nasıl yararlanıyor?)
4. Reklam sektörünün çeşitliliğe bakışını düzeltme hakkında
“Çeşitlilik ve kapsayıcılık konusu sürekli gündemde. Ne var ki iletişim hatlarını genişletmeye ve elde tutma çabalarını artırmaya yönelik atılan somut adımların durumu hiç de iç açıcı değil. Sektörümüz çeşitliliği çok uzun zamandır bir iş zorunluluğu olarak değil bir iyilik girişimi olarak görüyor."
Think with Google ABD'den, “What marketers can learn from those on the front lines of the industry’s diversity initiatives” (Pazarlamacılar, sektördeki çeşitlilik girişimlerinin ön saflarında yer alanlardan ne öğrenebilir?)
5. Alışveriş konusunda gitgide yükselen tüketici beklentileri hakkında
"Alışveriş yapanlar, akıllı telefonlarına her zaman başvurabileceklerini bildikleri için kendilerini istedikleri kadar çok (veya az) organize edebiliyorlar. Ve markalardan, onların alışveriş ihtiyaçlarını anlayarak ve bu ihtiyaçları hemen karşılayarak kendilerine yanıt vermelerini bekliyorlar. Perakendeciler için bunun anlamı ise, satış işlemini tamamlamayı kolaylaştıran sorunsuz deneyimlerle müşterilerin karşısına çıkması gerektiği."
Think with Google ABD'den, “İnternet, sesli iletişim veya mağaza gibi farklı platformlarda alışveriş yapan günümüzün sabırsız tüketicilerine nasıl ulaşılır?"
6. Video reklam performans verilerinizden yararlanma hakkında
“Markaların sonuçlara göre harekete geçmek için kampanyaların bitmesini bekleyebildikleri günler geride kaldı. ... Her ne kadar mantığa aykırı görünse de, en iyi reklam öğesi sonuçlarımız sürecin gücü uygulanarak elde edilmiştir."
Think with Google ABD'den, “Brand marketers: Just sitting on your video performance metrics won’t get you far” (Marka pazarlamacıları: Sadece video performans metriklerinize güvenmek size ileriye taşımaz)
7. Daha geleneksel kategorilerde atılım yapma hakkında
“Yeniliğe alan açmak için, düzeninizi bozma konusunda acımasız olmalısınız.”
Think with Google Kanada'dan, “Michele Romanow on fintech and how digital ad spend can predict a startup's success” (Michele Romanow ile finans teknolojisi ve dijital reklam harcamalarının bir girişimin başarısını nasıl öngörebileceği üzerine)
8. Veriye dayalı, kitleyi ön plana koyan bir marka oluşturma hakkında
“Bu yolculuğa başladığımızda yalnızca veri fakiri değildik; veriden tamamen yoksunduk. Aslında müşterilerimiz hakkında neredeyse hiçbir şey bilmiyorduk. … Her ne kadar veri, işimizde devrim yaratmış olsa da yalnızca veriye sahip olmak yeterli değil. Bu veriyi nasıl kullanacağınıza dair bir vizyona ihtiyacınız var.”
Think with Google ABD'den, “Lights! Camera! Data! How insights help 20th Century Fox Film reach the right audiences” (Işık! Kamera! Veri! 20th Century Fox Film'in doğru kitlelere ulaşmasında analizler nasıl yardımcı oluyor?)
9. Dijital olgunluğa giden yolu çizme hakkında
“Dijital pazarlama olgunluğuna ulaştıracak basamakları doğru sırayla dizmek (hem organizasyon hem de teknik açısından) şirketinizi ve kampanyalarınızı başarıya hazırlamak için hayati önem taşır.”
Think with Google Avustralya'dan, “The CMO of 2020: Navigating the journey towards digital marketing maturity in Australia and New Zealand” (2020'nin Pazarlamadan Sorumlu Başkanı: Avustralya ve Yeni Zelanda’da dijital pazarlama olgunluğuna giden yol)
10. Daha kişiye özel hikaye anlatma hakkında
“Gazetelerdeki ilk basılı reklamlardan modern dijital medyaya kadar, bağlantıyı sağlayan hep hikaye olmuştur. Ve satışı sağlayan da bağlantıdır. … Reklamverenler geçmişte hep ‘Hangi etkileyici hikayeyi anlatabiliriz?‘ diye düşünüp dururdu. Bugünse ‘Doğru kişiye doğru zamanda anlatacağımız doğru hikaye ne olabilir?‘ diye soruyorlar.”
Think with Google Hindistan'dan, “What brands can learn from India on personalised storytelling” (Kişiselleştirilmiş hikaye anlatımı konusunda markalar Hindistan’dan ne öğrenebilir?)