2019 yılı boyunca ihracat yolculuğunda, ajanslara özel hazırlanan ihracat programı ve Market Finder ile birlikte ajansların neler öğrendiklerini, ne tür zorluklar yaşadıklarını ve ileriye yönelik edindikleri yol gösterici içgörüleri öğrenmek için onlara birkaç soru sorduk. Google Ajans Geliştirme Yöneticisi Ece Doğan ve İş Geliştirme Yöneticisi Sinem Uslu Sücüllü, ihracat yolculuğuna dahil olan ajanslardan edindiği, hem Türkiye'deki hem de EMEA'daki diğer ajans ve markalara ilham kaynağı olabilecek içgörüleri paylaşıyor.
Yıl boyunca uluslararası pazarlara açılmak isteyen işletmelere yardımcı olacak araçlar, yönlendirmeler, makaleler, videolar paylaştık. Doğru pazar, potansiyel kitle, lojistik, dil desteği gibi pek çok alandaki analiz ve ölçümlemelerden işletmelerin faydalanıp doğru pazarda doğru stratejiyi kurmaları için Market Finder’ı hayata geçirdik. Peki, işletmelerin bu ürün ve araçları daha kolay bir şekilde kullanmasını sağlayan, onlara yön veren ajanslar 2019’u nasıl geçirdi?
Analytica House: “2019 yılında ajans içerisinde ihracat girişimi için ayrı bir global ekip oluşturduk.”
“2019 yılında ajans içerisinde ihracat girişimi için ayrı bir global ekip oluşturduk,” diyor Analytica House International Performance Marketing Lead Tansu Poyraz ve devam ediyor; “Bu ekip, Türkiye’den yurt dışına açılmak isteyen markalara Google’ın sunduğu araçlar sayesinde edindikleri içgörüler üzerinden potansiyel ülkelerle ilgili bilgiler iletti ve yönlendirmelerde bulundu. Böylece markanın yurt dışına açılma sürecinde Google Market Finder ve Market Explorer araçları ile doğru bir strateji izlenmesi sağlandı.
Market Finder, e-ihracat yapmak isteyip hangi ülkeye açılacağına karar vermemiş markalar için bölgeler ve ülkeler hakkında bilgi verirken, açılacağı ülkeler belli olan markalara ilgili ülkenin demografik yapısı, ödeme yöntemleri, kullanıcı davranışı, internet penetrasyonu, mobil kullanım alışkanlıkları gibi konularda bilgi sağlamasına yardımcı oldu.
Yeni bir ülkeye girecek olan veya halihazırda altyapısı bulunan markalar için ise ödeme yöntemleri, lokalizasyon, müşteri hizmetleri, lojistik konularında önemli içgörüler sağlayarak markaların bu noktada doğru strateji ile ilerlemesine öncülük ettik.
Farklı ülkeler hakkında farklı içgörüler edinerek buradaki bilgileri diğer ülkelerde de uyguladık. Marka bilinirliği olmayan bir ülkede reklam stratejileri çalışılmasında ekip olarak bilgi edindik.
Rekabette güçlü ve zayıf yönler iyi belirlenmeli
Yurt dışına açılmayı planlayan markalar, açılacakları ülkeyi belirlerken araştırmalarının tam yapıldığına dikkat etmeli. Lokal ülkenin site trafiği ülke bazlı detaylı analiz edilmeli ve analizin çıktıları hedef ülkenin belirlenmesinde değerlendirilmeli. Hedef ülkedeki rekabet durumlarını inceleyerek, rekabette zayıf ve güçlü yönlerini çok iyi belirlemeliler.
Bu durum 2020 ihracat planlamamızı markalarımızla beraber daha fazla araştırma, iş birliği yapılması noktasında bir plan oluşturmamızı sağlayacak. İhracat yapılacak ülkenin doğru seçilmesinin en önemli nokta olduğunu düşünüyoruz. Uluslararası partner ajans ağı oluşturmayı ve Türkiye e-ihracat potansiyelini geliştiren ajanslardan biri olmayı hedefliyoruz.”
Digital Partners; “Farklı pazarları denemek isteyen ancak denemeye cesaret edemeyen müşterilerimizi ilgili pazarlara açmayı başardık.”
Digital Partners Strateji ve İhracat Departmanı Yöneticisi Sanem Acar şöyle diyor; “2017 yılından beri Digital Partners içerisinde yurt dışına markaları açmakla ilgili çalışmaları başlatmıştık,” ve devam ediyor; “Hatta bununla ilgili çeşitli üniversite ve etkinlik sponsorluklarıyla bu konudaki stratejik bakış açımızı da anlatmaya devam ediyorduk. Ancak bu yolda ilerlerken Google’ın ihracat programına dahil olarak global desteğini arkamıza almak hem ajans bilinirliği hem de başladığımız vizyonu daha kuvvetli markalara aktarabilmek adına büyük katkı sağladı.
Bu yıl, sadece Market Finder değil diğer araçlardan gelen bilgilerin de doğru yorumlama ve senkronizasyonuyla en doğru stratejileri önerebildiğimizi deneyimledik. Yorumlama ve sentezleme kısmı bizi diğerlerinden de ayrıştırır hale geldi. Aslında burada bir şeyin de düzeltmesini yapmış olduk; daha önceki senelerde bu hizmetin markalara açılması fakat doğru yorumlanamaması sebepli geribildirimler almıştık.
Ülkeleri sadece popülasyonlarına göre listemizin başına yatırım yapmak için değil pazara giriş kolaylığına göre de sentezleyip öneri yaptığımızda bu yanlış anlaşılmayı da ortadan kaldırmış olduk.
Ülkeler nezdinde ödeme sistemleri, Global Business Solutions desteği, pazarlara ilişkin ve hatta mevcut müşterilerin kitlelerine ilişkin bilgiler sayesinde farklı pazarları denemek isteyen ancak denemeye cesaret edemeyen müşterilerimizi ilgili pazarlara açmayı başardık.
İhracat programı kapsamında ulaşabildiğimiz içgörülerle önceki senelerde markalara sadece Türkiye nezdinde stratejilere ağırlık verirken 2020 stratejileri içerisinde ülke ülke hatta bazen bölge detayında çıkarımlar, rekabet analizleri ve hatta ilgili ülkelerin müşteri yolculuklarına dair stratejiler oluşturuyoruz.”
Daphne Consulting; 2019 yılında bir kez daha gördük ki şirketlerin süreçleri ve ekipleri e-ihracat için hazır olduğunda, birbirlerine benzer süreçleri olan ülkelere erişmek çok daha hızlı ve verimli oluyor.
“İhracat programı ve sonrasında 3 boyutta düşündük,” diyor Daphne Consulting Managing Partner Ömer Altaş ve devam ediyor; “Mevcut müşterilerimizin mevcut pazarlarında ne gibi fırsatlar var? Mevcut müşterilerimiz hangi yeni pazarlara açılabilir? Yeni müşterilere gittiğimizde onları ihracat için hangi pazarlara yöneltebiliriz? Bu 3 soruyu cevaplarken ve cevapların detaylarına inerken Market Finder aracı şimdiye kadar karşımıza çıkan en derli toplu araç oldu. Tek bir araç üzerinden ödeme sistemlerinden lojistik detayına kadar ihracatçının karşısına çıkabilecek birçok soruyu cevaplayan içerik bulunuyor.
Devlet teşvikleri karar alma süreçlerinde önemli bir rol oynuyor
Mevcut müşterilerimizin işlerini derinleştirmesi, potansiyel müşterilerimizin ise ihracat için düşündükleri yatırımların hayata geçirilmesi için daha önceden detayını bilmediğimiz devlet teşviklerinin de resme eklendiğinde karar alma süreçlerinde oldukça önemli bir yer edindiğini gözlemledik.
Süreç boyunca karşılaştığımız zorlukların başında özellikle daha önce hiç e-ihracat yapmamış şirketlerde web sitesi yazılımı, dil desteği, yabancı dilde müşteri hizmeti desteği konularında eksiklikler gözlemledik. Bunların hepsi çözüm için çeşitli ölçeklerde yatırımlar gerektirdiği için e-ihracata karar verildiği andan itibaren ilk satışın yapıldığı noktaya kadar geçen sürenin uzun olduğunu söyleyebiliriz. Bu sürenin kısaltılması için, şirketlerin belli bir yatırım bütçesi ayırması, e-ihracat için ekip kurulumu ve süreçlerinin tanımlanması sonrasında websitesi yazılımının yapılarak dil desteklerinin eklenmesi gerekliliği bulunuyor.
2020 yılı planlarımızda markalarımızın ihracat pazarlarında tespit ettiğimiz birbirine benzer özellikler taşıyan ancak daha önce girmediğimiz çok sayıda yeni pazarı test etmek, getirileri değerlendirmek ve verim aldığımız pazarlarda daha çok ağırlık koyarak daha büyük ihracat hacimleri yakalamak bulunuyor.
2019 yılında bir kez daha gördük ki şirketlerin süreçleri ve ekipleri e-ihracat için hazır olduğunda birbirlerine benzer süreçleri olan ülkelere erişmek çok daha hızlı ve verimli oluyor. Hitap edilecek sayısız pazar var, doğru stratejiler ve test süreçleri ile hızlıca yeni pazarlara girmek, iletişim yapmak ve yeni pazarlara açılmak temel 2020 planımız.”
Tek Kılavuz; İhracat programı doğru pazar yerini bulmakta oldukça önemli bir rol oynadı. Markalarımızın ihracat yolunda doğru pazarlara doğru stratejiye ulaşmamıza ülke bazlı fayda sağladı.
Tek Kılavuz Business Development Manager Kerem Aktaş; “İhracat programı doğru pazar yerini bulmakta oldukça önemli bir rol oynadı. Markalarımızın ihracat yolunda doğru pazarlara doğru stratejiye ulaşmamıza ülke bazlı fayda sağladı,” diyor ve süreçte yaşadıkları zorluğu ve geleceğe bakışlarını açıklıyor;
“İhracat konusunda birçok bürokratik işlem olması ve işlerin uzun bir süreçten geçiyor olması alacağımız ya da aldığımız aksiyonları zorlaştıran taraf oldu. 2019 yılında başladığımız Google ihracat partnerliği öncülüğünde markalarımızla yürüttüğümüz planlamalar T.C. Ticaret Bakanlığı’nın teşvikleriyle güçlendi. Bu sebeple planlarımızı yaparken enerjimizin büyük kısmını ilgili ekibimizi ve potansiyel müşterilerimizi bu konular hakkında bilgilendirecek eğitimler ve toplantılar düzenlemek olacak.”