“YouTube ana sayfam inanılmaz derecede kişiselleşmiş durumda. Algoritma beni 15 yıldır tanıyor. Kendi hesabımda ilgimi çeken şeyleri bulmak çok kolay olduğu için hiçbir zaman yeni bir hesap oluşturmayı düşünmüyorum!”
— Kadın YouTube kullanıcısı, 18-24, Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (EMEA).1
Kendi yaptığınız mobilyalar gibi, insanlar içeriklerinin şekillenmesinde rol oynadılarsa YouTube hesaplarına daha fazla değer veriyor. Bu durum “Ikea Etkisi” olarak biliniyor.
Bu şekilde izleyiciler kendi izledikleri içerikleri özelleştirebilme gücüne sahip oluyor. İçerik üreticiler de içerik önerisi algoritmaları geliştiren ve gelecekteki içerikleri etkileyen bir geri bildirim döngüsü üzerinden izleyicilerle çok daha yakın bir ilişki kurabiliyor.
Kendi medya evrenlerindeki seçimleri yapmak, hatta bu evrenin oluşturulmasında rol oynamak, izleyicilere bir sahiplik duygusu veriyor. Bu içerikler eğlenceli olmakla kalmıyor, kendi içerikleri oluyor.
Reklamverenler bu yaratıcılığı desteklemede çok önemli bir rol oynayabilir ve bu sayede günümüz kültürüne en fazla bağlandıkları yerde izleyicilerle buluşabilir.
YouTube'uma dokunma
“Akıllı TV [geleneksel TV ile karşılaştırıldığında] bana kendi yönümü belirleme olanağı veriyor. Bana ne seyredeceğimi [söyleyen] birileri yok… Denetimleri kendim [açabiliyor] ve kendi içeriklerimi izleyebiliyorum. Bu bir tür özgürlük ve benim için çok önemli.”
— Kadın YouTube kullanıcısı, 45-54, EMEA.2
Kimliği belirtilmeyen başka bir YouTube izleyicisinin bu yorumu, insanların izleyecekleri içeriklere karar verebildiklerinde sahip oldukları duygusal bağı gösteriyor. İzleyiciler bu gücü ne kadar çok hissederlerse bağlılıkları o kadar derin oluyor.
Artık izleyicilerin beklentileri daha yüksek, kendilerine içerik sunulmasını öylece kabul etmiyorlar. “Ikea Etkisi” insanların bu sürece ne şekilde katılmak istediklerini gösteriyor; kendilerine sunulan seçenekleri benimseyerek ve kişisel, benzersiz feed'ler oluşturacak, kendi tutkularını ve ilgi alanlarını yansıtan içerikler bularak.
MTM tarafından yapılan bir ankette izleyiciler, konu "herkes için" içerikler barındırmaya geldiğinde, platformu ön planda tutarak yayınların, akışların ve sosyal medya videolarının ötesinde, YouTube'u ne kadar önemli bulduklarını belirttiler.3
İzleyiciler de seçiciler arasında. İzleyicilerin seçimleri, yeni içerikler önermek üzere sinyalleri ve tercihleri dikkate alan Google yapay zekası ile birlikte çalışıyor. Yalnızca seçim sürecine katkıda bulunmak artık izleyicilere yetmiyor. Video üreticiler ile bağlantı kurmak ve içerikleri onlarla birlikte üretmek istiyorlar.
Ortak üretici olarak izleyiciler
“Abonelerim bana ne istediklerini söylüyorlar. Ne yayınladığıma dikkat etmem gerekiyor.”
— 75 binden fazla abonesi olan bir YouTube içerik üreticisi, EMEA.4
Profesyonel içerik üreticilerin büyüyen kitleleri ile benzersiz bir bağlantısı var. 18-34 yaş aralığındakiler geleneksel yapım şirketlerinden çok profesyonel içerik üreticilerini izlediklerini söylüyor.5
Birçok içerik üretici için, kitlelerine ne izlemek istediklerini sormak sıradan bir uygulama. Yanıtlar yorum ve tepki videosu şeklinde veriliyor. Bu güçlü geri bildirim döngüsü, hem katılımı artırıyor hem de gelecekteki içeriklerin kişisel alaka düzeyinin daha yüksek olmasını sağlıyor.
İnsanlar içerik üreticilerle güçlü ilişkiler kuruyor. Ankete katılan izleyicilerin neredeyse dörtte biri izledikleri içeriklerin üreticilerini arkadaş gibi gördüklerini söylüyor.6 Ayrıca, izleyiciler içeriklerin üretim ekonomisini anlıyor. Anketimize katılan YouTube kullanıcılarının %58'i, beğendikleri içerik üreticileri reklam izleyerek desteklemek istediklerini söylüyor.7
“Çoğu zaman YouTube'daki reklamlar beni hiçbir şekilde rahatsız etmiyor. Bazı içerik üreticiler için reklam atlama özelliğini kullanmıyor ve reklamları izliyorum. Reklamları izliyorum çünkü içerik oluşturmak için harcadıkları emekleri ve zamanı gerçekten takdir ettiğimden gelir elde etmelerini istiyorum”
— Erkek YouTube kullanıcısı, 25-34, EMEA.8
Güçlü izleyici
İzleyicilere istedikleri içeriklere istedikleri zaman erişme olanağı sunan YouTube ve diğer platformlar kitleler için vazgeçilmez hale geldi.
İzleyiciler bu tür içerikleri çok seviyor, en beğendikleri içerik üreticileri seçiyor, reklam izleyerek onlara destek olmak istiyor ve çok çeşitli video içeriklerinin seçilmesine ve oluşturulmasına yüksek oranda katılım gösteriyor.
Bu alanda faaliyet gösteren markalar avantajlardan yararlanıyor. YouTube’un Google yapay zekasından destekli reklam ekosistemi, izleyicinin görüntülediği reklam sayısı, izleyicinin reklamlarla genellikle nasıl etkileşim kurduğu ve günün hangi saatlerinde içerik izlediği gibi birçok sinyali analiz ederek izleyicilerle her şekilde buluşma çözümleri sunuyor.
“Ikea Etkisi” çok güçlü. İçerik üreticilerle izleyiciler arasındaki sınırların belirsiz olması yalnızca izleme deneyimini değiştirmekle kalmıyor. Sahiplik ve güç duygular ı video kültürünün nihai sahibinin kimler olduğunu ve bu kültürün kimlerden etkilendiğini de değiştiriyor. Peki izleyiciler neden bu şekilde hissediyor? Çünkü bu kültürü kendileri oluşturuyor.