İçinde bulunduğumuz koşullarda online oyun sektöründe her şeyin yolunda gitmesi sürpriz bir gelişme değil. Bu koşullar başlamadan önce bile dünya genelinde iki buçuk milyar insan online oyun oynuyordu.1 Evde zaman geçirmenin ve güvenli şekilde sosyalleşmenin yollarını aradığımız son aylarda da birçok insan online oyun dünyasını keşfediyor.
Tabi bu sırada oyun üreticileri de boş durmuyor. Onlar da bu artan talebe reklam stratejilerini yeniden tasarlayarak, mesajlarını ve konumlandırmalarını güncelleyerek ve hatta evde oyun oynamayı daha keyifli hale getirmeye yönelik yeni özellikler geliştirerek yanıt veriyor. Aşağıdaki yazı, dünya genelindeki oyun davranışları ve trendlerinin yanı sıra bunların oyun sektörünün içindeki ve dışındaki pazarlamacılar için taşıdığı anlamı ele alıyor.
Online oyun konusunda ilham verici fikirler aranıyor
İnsanlar karantinada belirsizlikle başa çıkmak, monotonluktan kurtulmak ve diğer insanlarla iletişim kurmak için yeni sanal deneyimler arıyor. Bunların hepsi oyuncu değil. Hatta pek çoğu oyun dünyasına ilk defa giriyor ve bu nedenle kendileri için bir ilham kaynağı arıyor.
Google Arama bize, insanların karantinada zamanlarını nasıl geçirmek istedikleri konusunda içgörü sunuyor ve aynı zamanda online oyun sektörüne yönelik artan ilgiyi gözler önüne seriyor. Geçtiğimiz ay, "oyun uygulaması" aramaları sadece bir hafta içinde %100'ün üzerinde artış gösterdi.2 Daha genel anlamda "en iyi online oyunlar" konusunda yapılan aramalar geçen yılın aynı dönemine göre %100 arttı.3 14 ülkedeki tüm anket katılımcılarının %35 ila %44'ü son bir hafta içinde oyun veya fitness/sağlık uygulaması indirdiğini söyledi.4
Canlı oyun izleyiciliği de aynı şekilde yükselişte. İnsanlar artık birlikte oyun oynamanın ötesine geçerek, gerçek zamanlı olarak izleme ve yorum yapma olanağı tanıyan platformlarda yüksek etkileşimli online topluluklar kuruyor. Şimdi YouTube’un #Benimle Evde Kal kampanyası kapsamında, içerik üreticileri fanlarını kendileriyle birlikte oyun oynamaya davet ederek bağlanmayı daha da kolaylaştırıyor.
YouTube'da "oyun" konusundaki arama ilgisi geçen seneye göre neredeyse iki kat arttı.5 Bu artış Nielsen'in, ABD'de günün tüm saatlerindeki canlı yayınların (kısmen oyun canlı yayınları sonucunda) arttığını gösteren bulgularıyla da paralellik gösteriyor. Oyun pazarlamacıları bir yandan oyunseverleri canlı yayın platformlarına davet ederken diğer yandan keşiflerin çok çeşitli kanallarda gerçekleştiğini akılda tutacak kadar akıllı davranıyor. Uygulama indirme ihtimali en yüksek tüketicilere ulaşmak için Uygulama kampanyalarını kullanarak oyunlarınızı YouTube ve Google Play mağazası gibi anahtar konumlarda tanıtabilirsiniz.
Mobil oyun uygulamaları ve burada yayınlanan reklamlar son haftalarda daha fazla etkileşim aldığı için oyun sektörü dışındaki pazarlamacılar bile reklam harcamalarını oyunlara yönlendirmek isteyebilir.
Online oyunlar uzaktan sosyal etkileşim sağlıyor
Oyunlar her gün milyonlarca insanı bir araya getiriyor. Bir araya gelmelerinin nedeni ister YouTube'da ipuçları paylaşmak ister oyunlarla yaratıcılığını artırmak olsun, insanlar hem mevcut hem de yeni ilişkilerini geliştirmelerine yardım edecek sanal deneyimler arıyor.
"Arkadaşlarla oynanabilen online oyunlar" konusundaki arama ilgisi şubat ve mart ayları arasında 20 kat arttı. Bu da insanların gerçek dünyadaki arkadaşları ve aileleriyle oynayabilecekleri oyunlar aradıklarını gösteriyor.6 Ayrıca "çok oyunculu video oyunları" konusundaki arama ilgisi de mart sonunda sert bir yükseliş kaydetti.7
Oyun pazarlamacıları, online oyun trendleri konusunda güncel kalmalı ve insanların oyunlardan ne beklediğini daha iyi anlamak için kendi metriklerini izlemeli. Bu bağlamda örneğin kitlelerini yeni trendlere göre ayırarak, özellikle bağlantı kurmak isteyen kullanıcılara ulaşmak için oyunlarının sosyal özelliklerini öne çıkaran göz alıcı reklam öğelerini kullanabilirler.
Diğer pazarlamacılar da ürünleri etrafında nasıl topluluk oluşturabilecekleri konusunda düşünmek isteyebilir. Müşteriler yönlendirmeye açık olacaktır: Edelman'a göre tüketicilerin %83'ü markaların insanların bağlantı kurmasına ve duygusal yakınlığını sürdürmesine destek olduğunu görmek istiyor.
Mesajınızı içinde bulunduğunuz duruma göre şekillendirin
Markaların mesajlarını içinde bulunulan döneme göre şekillendirmeleri her zaman önemli olsa da, bugünün dinamik ve hızla değişen pazar koşullarında bu ihtiyacın önemi gelmiş geçmiş en yüksek seviyeye ulaştı. Aynı Edelman araştırmasına göre, ankete katılan tüketicilerin %89'u markaların sağlık çalışanlarına ücretsiz veya indirimli ürünler sunduğunu görmek istiyor. Bu bilgi tüm markalar için önemli olsa da, kazancının karşılığını verme durumunda bulunan markalar için ayrıca önem taşıyor.
Oyun geliştiricisi Playdots, yerel restoranlardan satın aldığı yemekleri sağlık çalışanlarına ulaştıran ve böylece yerel restoranları da destekleyen bir hayır kurumu olan Frontline Foods ile işbirliği yaptı ve kuruma 10,000 dolar bağışta bulundu. Şirketin oyunlarından biri olan Two Dots'un içindeki Bağış Amaçlı Hazine Avı etkinliği markalama özellikleri ve mesajlarıyla oyuncuları bağış yapmaya teşvik ediyor. Ayrıca özel "Selfless Silverware" madalyası için yarışma şansı da sunuyor.
Oyun pazarlamacıları büyüyen kitlelerine en iyi şekilde hizmet vermek için doğru kanallardan iletişime geçmeli, değişen tüketici ihtiyaçlarının nabzını tutmalı ve konumlandırma stratejileri ile reklam öğelerini edinlikleri yeni bilgilere göre güncellemeli. Oyun sektörünün dışındaki pazarlamacılar da ürün ve hizmetlerinin etrafında nasıl gerçek bir topluluk oluşturabilecekleri konusunda düşünmeli. Ve henüz yapmadılarsa bu hızla büyüyen, etkileşimi yüksek ve içeriğe aç kitleye nasıl ulaşabilecekleri konusunda kafa yormalı.