Yaz döneminin son demlerini yaşadığımız şu günlerde, bir yandan da okula dönüş telaşı başladı. Ebeveynler, çocuklarını yeni döneme hazırlama sürecinde ve sahip oldukları zaman onlar için çok değerli. En iyi fiyata en iyi ürünü en kısa sürede bularak ihtiyaçlarını karşılamak istiyorlar. Tabii yalnızca ebeveynler değil, her yaştan öğrenci de yaklaşan eğitim yılına hazırlanırken Google ve YouTube’a başvuruyor.
Tüketici ilgisisinin bir hayli yüksek olduğu ve yılın en büyük alışveriş sezonlarından biri anlamına gelen okula dönüş günleri, hem birden fazla kitleyi hem de sektörü ilgilendiriyor. Markalar için önemli bir fırsat dönemini ifade eden eğitim sezonunun başlangıcını daha iyi anlamak ve verilerden faydalanarak yol haritasında stratejik adımlar atmak gerekiyor.
Okula dönüş dönemindeki aramalarda, okul dışındaki kategorilerde de artış gözlemleniyor
Okul çağındaki çocuklu ebeveynlerin %88’i Eylül 2017'den bu yana yeni dönemde en az bir okula geri dönüş ürünü satın aldı ve bu rakam 2016 yılından bu yana %80 artış gösterdi.1 Arama terimlerinde ise, “okulların açılış tarihi” ve “okul kırtasiye malzemeleri” yoğunlukta olsa da, hem öğrencileri hem de ebeveynleri ilgilendiren bu dönemde pek çok farklı alandaki aramalarda artışlar gözlemleniyor. Pantolon, gömlek, yağmurluk, eşofman, spor ayakkabı ve spor çanta gibi ürünlerde okul açılışından önceki ve sonraki ikişer haftada artışlar gözlemleniyor.2
Okula dönüş döneminin aramalara olan etkisi, okulların açılış tarihinin öncesi ve sonrasındaki ikişer haftada kendisini gösteriyor.
Bir diğer önemli artış ev eşyalarında gerçekleşiyor. Okula dönüş, aynı zamanda kampüs yaşamına da hazırlık demek. Yeni kurulan öğrenci evleri ve tabii çocuklarına yeni bir çalışma alanı yaratmaya çalışan ebeveynler, gençlere yönelik ev / mobilya aramalarının genelinde artış yaşanmasını sağlıyor. Bu ürünler arasında da çalışma masası öne çıkarak yılın geri kalanına göre haftalık 2 katından daha fazla aranıyor.3
Kırtasiye ürünlerinden, dizüstü bilgisayarlara ve akıllı telefonlara dek çeşitli ürünlerle dolu alışveriş listeleri markalar için önemli bir potansiyele sahip. Yeni odalarına yerleşen üniversite öğrencileri, ev, dekor ve teknoloji ürünlerinde ilk bağımsız satın alımlarından bazılarını gerçekleştirerek markalara yaşam boyu sürebilecek müşteri ilişkileri yaratma şansı sunuyor.
Finansal olarak da ilk özgürlüklerini tadan üniversitelilerin “öğrenci kredi kartı”, “öğrenci kredisi” gibi aramaları yükselişe geçiyor.
Gençler yeni döneme YouTube ile hazırlanıyor
Arkadaşlarıyla yeniden bir araya gelecek ya da yenileriyle tanışacak olanlar; yazın çıkan popüler şarkılardan ve eğlenceli içeriklerden haberdar olarak yeni döneme başlamak isteyenler ve daha pek çok sebep eylül ayında kullanıcıların YouTube’a gösterdiği ilgiyi pekiştiriyor. Gençler, YouTube videolarıyla kendilerini okul ve kampüs yaşamına hazırlıyor. Markalar bu dönemi, YouTube’un gücünden faydalanarak daha aktif bir şekilde değerlendirebilir.
Gençler, YouTube videolarıyla kendilerini okul ve kampüs yaşamına hazırlıyor.
Peki, markalar bu dönemde hangi dört stratejik noktayı gözden kaçırmamalı?
- Mobil olun. Genç nesilde mobil dünyanın ne kadar değerli olduğunu biliyoruz. Hem öğrenciler hem de ebeveynler ihtiyaç duydukları satın alımları daha kısa sürede gerçekleştirmek için mobil aramadan faydalanıyorlar. Doğru yerde ve zamanda görünür olmanız, araştırmaların satışa dönüşmesini kolaylaştırır.
- Çok kanallı yolculukta yerinizi alın. Online’da başlayan alışveriş yolculuğu mağazaya, mağazadan tekrar online’a doğru yol alabiliyor. Araştırma aşamasından satın alıma dek geçen müşteri yolculuğunda markaların iki yönde de aktif olarak rol alması gerekiyor.
- Videonun gücünden faydalanın. YouTuberların hazırladığı yeni öğretim yılıyla ilgili hem eğlenceli hem de faydalı içerikler okulların yaklaşmasıyla kullanıcılar tarafından bir hayli ilgi görüyor. YouTube’un gücünü kullanıcılarınızla daha yakından iletişim sağlamak için kullanabilirsiniz.
- Trendleri takip edin. Ulaşmak istediğiniz kitlenin hangi kategoride neler aradığını yakından takip ederek aksiyon almak için Google Trendler’den ve Google Correlate’ten faydalanın. Bu şekilde hangi ürüne ne zaman daha fazla ihtiyaç duyulduğunu, hangi aramaların ne zaman arttığını gözlemleyebilir, bu göstergeleri stratejik planınıza aktarabilirsiniz.