Google'da içgörü ekibinin EMEA direktörü olan Lucy Sinclair ve Google Türkiye Ads Marketing Lead İlayda Tolay, müşteri çözümleri, analitik ve içgörü ekipleriyle birlikte analiz ettikleri tüketici davranışındaki değişiklikleri paylaşıyor.
Koronavirüs salgını dünyadaki herkesi etkiledi. Sürekli değişen tüketici ihtiyaçları ve davranışları pazarlamacılar için yeni zorluklar yaratıyor. Google Trendler'in EMEA bölgesiyle ilgili sunduğu en güncel arama analizlerini düzenli olarak paylaşıyoruz, çünkü benzeri görülmemiş bu dönem boyunca müşterilerinizin nelere önem verdiğini anlayıp onlara yardımcı olmanızı ve alakalı ürünlerle hizmetler sunmaya devam etmenizi kolaylaştırmak istiyoruz. Google Trendler'i kullanarak arama ilgilerindeki değişimi bizzat keşfedebilir ve daha hızlı analizler elde edebilirsiniz.
İnsanlar mevcut duruma alıştıkça ve trendler daha tutarlı hale geldikçe, karantina sonrası yaşamda ortaya çıkacak uzun vadeli etkileri anlayabilmek için analizlerimizde tüketici davranışlarındaki makro değişimlere odaklanıyoruz.
Bu bağlamda, aşağıdaki beş temel temaya değiniyoruz:
- Kullanıcıların neler yaptığı: Zaman geçirmenin ve para harcamanın yeni yolları
- Kullanıcıların hangi konularda bilgi edindiği : Güvenilir kaynaklardan zamanında ve doğru bilgi edinme ihtiyacı
- Kullanıcıların geçimlerini sağlama şekli: İş düzeninde ve finansal durumlardaki değişimler
- Kullanıcıların kendilerini nasıl hissettiği: Sağlık, iletişim ve topluluk
- Kullanıcıların neler öğrendiği: Çocuklar ve yetişkinler için resmî ve gayriresmî eğitim
Karantina döneminde, kullanıcılar ihtiyaçlarını karşılamak için yeni yollar aramaya başladı ve birçok alışkanlık yerini yenilerine bıraktı. Örneğin, insanlar yemeğe çıkmak yerine eve güzel bir yemek sipariş ediyor, bara gitmek yerine evde sanal pub quiz'ler düzenliyor. Bu değişimler nedeniyle uzun vadede kategori tanımları değişebilir, hatta yeni kategoriler ortaya çıkabilir.
Bu dönemde, bu yeni ihtiyaçlara ve müşterilerin dijital ortamı benimseme hızına ayak uydurabilen markaların başarıya ulaşma olasılığı çok daha yüksek. Yeni bir altyapı kurma amacıyla dijital dönüşüm gerçekleştirmenin ötesinde, bu yeni değişimleri hızlıca belirleyebilen ve bunlara uyum sağlayabilen işletmeler kısa ve uzun vadede başarılı olacak. Arabaya teslim hizmeti sunan restoranlar ve ilaçları müşterinin ayağına kadar getiren yerel eczaneler, bu tür işletmelerin güzel birer örneği.
EMEA ülkelerinde kısıtlamalar kaldırılırken bu yeni davranışlardan hangilerinin kalıcı olacağını ve işletmeler için bu durumun ne tür fırsatlar yaratacağını görmek ilginç olacak.
1. Kullanıcıların neler yaptığı: Tüketiciler, ihtiyaçlarını karşılayacak yeni çözümler arıyor
Karantina birçok hayatı etkiliyor ve insanlar, COVID-19'dan önce sık sık uğradıkları yerlere artık rahatça gidemiyor. Bu nedenle, tüketiciler davranışlarını ve ihtiyaçlarını değiştirerek bunların yerine mevcut şartlara en uygun alternatifleri buluyor. Bu nedenle son birkaç ayda, yerini bir alternatife bırakan ve bizim "dönüşen" trend olarak adlandırdığımız trendler ortaya çıktı.
Örneğin Google Trendler, arama ilgisinin Birleşik Krallık'ta "sinema" yerine "filmler" ve dünya genelinde "bu hafta sonu yapılacaklar" yerine "sıkılınca yapılacaklar", "şık ve rahat giyim" yerine "şık günlük kıyafet", "restoranlar" yerine "eve servis", "yürüyüş turları" yerine "sanal turlar", "satılık arabalar" yerine "sahiplenecek köpek yavruları" ve "yakınımdaki kurslar" yerine "online kurslar" sorguları lehinde değiştiğini gösteriyor.
Türkiye'de ise insanların yakınlarındaki yerleri keşfetme isteğine yönelik "kaç km", "piknik alanları", "gezilecek yerler", "otobüs bileti" aramaları artış gösteriyor.
Bu örneklerin çoğunda asıl aramanın popülerliğinin yeniden yavaşça arttığını görsek de gelecek aylarda bu trendlerden hangilerinin önceki aramaya alternatif olarak veya onunla birlikte uzun vadede kalıcı olacağını gözlemlemek ilginç olacak.
2. Kullanıcıların bilgi edindiği konular: "Yakınımdaki" trendi devam ediyor, seyahatle ilgili aramalar yeniden artıyor
Önceden EMEA'da karantina kısıtlamalarının gevşetilmesiyle aramaların "açık mekanlar" yerine "yakınımdaki açık mekanlar" olarak değiştiğini paylaşmıştık. Tüketiciler evlerinin yakınındaki hizmetler hakkında son bilgilere erişmek istediğinden, bu trend yükselmeye devam ediyor.
İsrail'de kuaförler, berberler, saç kesimleri ve daha fazla "yakınımdaki" araması, Birleşik Arap Emirlikleri'nde "yakınımdaki bankalar" ve Kenya'da "yakınımdaki" spor salonları, basketbol sahaları, dans kursları vb. sorgular, örnekler arasında bulunuyor.
Ayrıca bazı ülkeler sınırlarını tekrar açtığından Google Trendler, yaz seyahatine hazırlanan tüketici sayısında artış olduğuna işaret ediyor. Son haftalarda Finlandiya'da "pasaport yenileme", Polonya'da "seyahat sigortası" ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde "tarifesiz uçuşlar" için arama ilgisi artış gösterdi. Türkiye'de ayrıca "villa kiralama" ve deniz tatiline yönelik "deniz ayakkabısı", "plaj şemsiyesi" ve "bikini modelleri" aramaları yükselişte.
3. Kullanıcıların geçimlerini sağlama şekli: Maaş ve kredi gibi temel finansal hizmetler hakkında arama ilgisi artıyor
İş güvenliği ile ilgili arama trendi, pandeminin başlangıcından beri süreklilik gösterdi. Bu nedenle, karantina kısıtlamalarının kaldırılmasına ve birçok ülkenin toparlanma evresine girmesine rağmen bu trendin devam etmesi şaşırtıcı olmayacaktır. Bununla birlikte, son birkaç haftada maaş, bankacılık, kredi gibi diğer temel finansal hizmetlerle ilgili arama trendinin de yükselişe geçtiğini gördük.
Google Trendler, İspanya'da "emekli maaşı" ve "iş başvurusu yenileme", İtalya'da "online krediler", Belçika'da "öz geçmiş oluşturma" ve Mısır'da "uygun işler" sorguları için arama ilgisinin arttığını gösteriyor. Türkiye'de ise "mobil bankacılık" ve "kredi hesaplama" aramaları yükselişte.
4. Kullanıcıların kendilerini nasıl hissettiği: Tüketiciler yiyecek ve beslenme hakkında bilgi edinmek için Google Arama'yı kullanıyor
Spor salonlarına ve açık alan etkinliklerine erişimin kısıtlanması nedeniyle bazı insanların fiziksel sağlığı bozulmuş olabilir, ancak sağlık bilinci olan tüketiciler yiyecek ve beslenme hakkında bilgi alıp başkalarından esinlenmek ve sağlık hakkında ipuçları edinmek için Google Arama'yı kullanıyor.
Son haftalarda ve aylarda, Mısır'da "besin değeri", Polonya'da "şekersiz" kurabiye, diyet ve mürver ağacı şurubu, Birleşik Krallık'ta ketojenik diyet sırasında kilo vermek için "yenecek şeyler", Türkiye'de "reçeli nasıl yapılır" ve "olta takımı", Kenya'da guava yaprakları, aloe vera suyu, zencefil, sarımsak ve daha fazlası "nasıl hazırlanır", Belçika'da "etkinlik takip cihazı" ve İsveç'te yanıklar için "aloe vera jel" konularında arama ilgisinin arttığını gördük.
5. Kullanıcıların neler öğrendiği: Tüketiciler, merak ettikleri konularla ilgili yanıt arıyor
Tüketiciler, ilham almak ve yeni beceriler kazanmak için Google Arama ile YouTube'dan yararlanmaya devam ediyor. "nasıl yapılır" aramaları iki platformda da sürekli olarak artıyor. Her zaman COVID-19 veya yerel karantina kısıtlamaları ile doğrudan ilgili olmasa da tüketiciler, merak ettikleri konularla ilgili yanıt bulmak için de Google Arama'yı gittikçe daha fazla kullanıyor.
Örneğin, son haftalarda Almanya'da yumurta "ne zaman" bozulur; Belçika'da kiraz dondurmak, kabak yapraklarını kesmek ve benzer işlemler "yapılabilir mi"; İsrail'de bitki, meyankökü vb. "alınacak yerler"; Fransa'da kurdeşen, yüksek sıcaklık vb. ile ilgili "ne zaman endişe edilmeli" sorgularına olan arama ilgisi artış gösterdi.
Diğer tüketici arama davranışı trendlerini keşfedin
Son arama trendleriyle ilgili analizlerimizin tümünü arama analizleri koleksiyonumuzda bulabilirsiniz. EMEA genelindeki değişen tüketici davranışı eğilimlerine ve trendlere dair düzenli olarak güncellenen bir anlık görüntü sağlıyoruz. Ancak bu bilgileri daha sık veya belirli bir ülke ya da bölge özelinde gözden geçirmenin de yararlı olabileceğini belirtmek isteriz. Diğer analizleri keşfetmek için Google Trendler'in kullanımına dair 10 ipucunu inceleyin. Araca bir anahtar kelime veya konu girerek, dünya çapında kullanıcıların yaptığı aramaları neredeyse gerçek zamanlı olarak keşfedebilirsiniz.