5 yıl öncesine kadar çoğu kullanıcı internete tek bir cihazla erişiyordu. Bugün senaryo çok daha karmaşık. Türkiye'de akıllı telefon kullanımı son üç senede 4 kat arttı ve 2012'de %14 olan oran 2015'te %56’ya yükseldi. Benzer şekilde Türkiye’de en az iki ekran kullanan (örneğin akıllı telefon ve masaüstü bilgisayar) kullanıcıların oranı 2015’te %39’u aştı.
Bunun anlamı şu: Akıllı telefon ve tablet kullanımının yükselişiyle tüketiciler farklı cihazlar kullanarak markalarla etkileşime girebiliyor ve dönüşümler bu cihazlardan herhangi birinde gerçekleşebiliyor. Bu tablo bize şunu gösteriyor: Mobili önceliklendirerek tüm farklı ekran boyutları için kullanıcı deneyimini iyileştirmek dönüşümlerimizi ve işletme karlılığımızı artırmak için son derece önemli.
Kullanıcı deneyimi nedir?
Kullanıcı deneyimi; bir kullanıcının bir servisi veya ürünü kullanırken, onunla etkileşime girerken ve sonrasında deneyimlediği şeylerin bütünüdür. Web sitelerinde ve uygulamalarda kullanıcı deneyimini iyileştirmek; bu mecralara gelen kullanıcıların, istenilen davranışları (dönüşümleri) gerçekleştirme oranlarını artırması ile sonuçlanır. Kullanıcı deneyimini iyileştirerek dönüşüm oranlarını artırabileceğimiz “istenilen davranışlara” birkaç örnek vermek gerekirse:
- Bir e-ticaret sitesinin online dönüşüm (satış) oranlarını artırması
- Bir haber sitesinde haberleri sonuna kadar okuyan kullanıcıların sayısının artırılması
- Bir bankanın, internet bankacılığını kullanan online kullanıcı sayısını artırması
- Bir arkadaşlık sitesinin, üye sayısını artırması
- Bir blog’a email ile üye olan okuyucu sayısının artırılması
Kullanıcı deneyimini video serimizi izleyerek iyileştirin!
Web sitenizde ve uygulamanızda kullanıcı deneyimini iyileştirmek için 3+1 adımdan oluşan bir başarı formülü paylaşacağız. Paylaşacağımız bilgilerin detaylarını 14 kısa videodan oluşan Kullanıcı Deneyimi Optimizasyonu video serimizde bulabilirsiniz.
1. Ne istediğinize karar verin, hedefinize ulaşmanıza katkısı olmayan tüm engelleri ve gereksiz öğeleri ortadan kaldırın.(özellikle küçük ekranlarda)
Kullanıcılar çeşitli nedenlerle farklı boyuttaki ekranları kullanırlar. Önemli oranda kullanıcı mobil cihaz ve tablet gibi görece küçük ekran boyutlarına sahip cihazları araştırma ve keşif aracı olarak kullanmakta. Dolayısıyla içeriğinizi, büyük ekranlı cihazda (örneğin masaüstü bilgisayarda) deneyimleyen kullanıcı ile küçük ekranlı cihazda (örneğin akıllı telefonda) deneyimleyen kullanıcının beklentileri ve davranışları farklı olacaktır. Bu nedenle masaüstü bilgisayarlar gibi büyük ekranlı cihaz kullanıcılarına sunduğunuz içeriği akıllı telefonlar gibi küçük ekranlı cihazlar için birebir kopyalamanız kullanıcılarınız için olumlu bir deneyim sunmaz. Kullanıcıların hangi cihazlarda hangi içeriği tükettiğini ve markanızla hangi şekillerde etkileşime girdiğini bilerek farklı cihazlarda sunduğunuz içerikleri özelleştirmeniz ve önceliklendirmeniz, diğer bir deyişle içerik stratejisi oluşturmanız son derece önemlidir. Bunu yaparken de işletmenizin esas hedefi olan makro dönüşümleri (örneğin satış) destekleyen mikro dönüşümler belirlemeniz (örneğin mağaza bulma aracı kullanımı) ve bunları ölçümlemeniz anlamlı olacaktır.
2. Kullanıcı deneyiminde kör noktalar veya çıkmaz sokaklar barındırmayın.
Web sitesi ve uygulama deneyiminde kullanıcıların kör noktalar veya çıkmaz sokaklar ile karşılaşmaması gerekir. Örneğin arama fonksiyonu sunan bir sitede veya uygulamada, kullanıcıların yapabileceği yazım yanlışlarına karşın yapılmak istenen arama sorgusu tahmin edilerek en alakalı arama sonuçlarını göstermek değer katar. Benzer şekilde kategori, listeleme veya arama sonucu sayfalarında kullanıcılara filtreleme ve sıralama opsiyonları sunmak kullanıcının karar vermesini ve dönüşüm sürecinde ilerlemesini kolaylaştırır.
Ayrıca akıllı telefonlar gibi küçük ekranlı cihazlarda aksiyon butonlarının ve bağlantıların tek elle cihaz kullanımını kolaylaştıracak şekilde ekran üzerinde erişilebilir olan doğal bölgelerde (örneğin ekranın alt yarısı) konumlanması son derece önemlidir.
3. Kullanıcıyı düşündürmeyin. Son derece basit ve zahmetsiz bir kullanıcı deneyimi sunun.
Web sitenizin veya uygulamanızın son derece basit ve zahmetsiz bir kullanıcı deneyimi sunması bu mecralardan alacağınız geri dönüşleri artıracaktır. Bunun için uygulayabileceğiniz çeşitli kullanıcı deneyimi iyileştirmeleri şunlar olabilir:
- Aksiyon alanlarını dikkat çekici büyüklükte butonlar ve kontrast renkler kullanarak öne çıkarmak.
- Aksiyon butonu metninde açıklayıcı olmak: Örneğin dönüşüm sürecinde kullanılan aksiyon butonu metninde “Devam” gibi belirsiz ve genelgeçer ifadeler kullanmak yerine bir sonraki adımı açıklayan ifadeler kullanabilirsiniz.
- Dönüşüm hunisini kısa tutmak ve dönüşüm sürecinde ilerleyen kullanıcının bulunduğu adımı gösteren bir durum çubuğu kullanmak.
- Mecburi alanlar dışındaki alanları kaldırarak formları olabildiğince kısa tutmak.
- Form alanlarında açılır menü kullanımını mümkün olduğunca azaltmak: Örneğin açılır menü yerine seçenekleri gösterebilir (örneğin ürün detay sayfasında ürün bedenlerini gösterirken) ve/veya artı/eksi işaretleri ile miktar değiştirme imkanı sunabilirsiniz (örneğin sepet sayfasında ürün adetlerini değiştirirken).
- Dokunmatik ekranlı cihaz deneyiminde numerik girdiler için numerik klavye göstermek (örneğin kredi kartı numarası).
- Özellikle mobil deneyim için site ve uygulama yüklenme hızını iyileştirmek.
Bonus: Test edin, ölçümleyin, yeni testler ile devam edin. Test etmekten asla vazgeçmeyin.
Web sitenizin ve uygulamanızın kullanıcı deneyimini iyileştirmek sürekli devam etmesi gereken bir süreçtir. Bu süreçte başarı sağlamak için işletme kültürünüzün de bir parçası olması gereken bir test kültürü oluşturmak çok önemlidir. Hedefiniz; kullanıcı deneyimini sürekli iyileştirmek için yeni fikirleri test etmek ve test sonuçlarını ölçümlemek olmalıdır. Test sonucunda elde edilen çıkarımlar doğrultusunda iyileştirmeleri hayata geçirebilir ve yeni testlere başlayabilirsiniz. Bu amaçla ücretsiz olarak kullanabileceğiniz İçerik Denemeletiürününü incelemenizi öneririz.
Kullanıcıya odaklanın, başarı takip edecektir...
Mobil cihaz kullanımındaki artışla beraber mobili önceliklendirerek tüm farklı ekran boyutları için kullanıcı deneyimini iyileştirmek dönüşümlerinizi artırmanızda önemli rol oynayacak. Bu amaçla; farklı boyuttaki ekranlara sahip cihazlara özel hedefler belirleyip kullanıcı için gereksiz öğeleri ortadan kaldırmalısınız. Aynı zamanda web sitenizde veya uygulamanızda kullanıcı hiçbir kör nokta veya çıkmaz sokak ile karşılaşmamalı; çünkü bu durum kullanıcının dönüşüme giden süreci terk etmesine sebep olabilir. Ayrıca buton kullanımını iyileştirip formları optimize ederek ve site / uygulama yüklenme hızını iyileştirerek kullanıcıyı düşündürmeden, zahmetsiz bir deneyim sunduğunuzdan emin olmalısınız. Özetle siz kullanıcıya odaklanın, başarı takip edecektir!