Google'da içgörü ekibinin EMEA direktörü olan Lucy Sinclair ve Google Türkiye Ads Marketing Lead İlayda Tolay, müşteri çözümleri, analitik ve içgörü ekipleriyle birlikte analiz ettikleri tüketici davranışındaki değişiklikleri paylaşıyor. Haftalık olarak güncellenecek olan bu makalede, benzeri görülmemiş bir zamanda insanların akıllarını hangi konuların meşgul ettiğini sizlerle paylaşacağız.
Koronavirüs salgını dünyadaki herkesi etkiledi. Sürekli değişen tüketici ihtiyaçları ve davranışları pazarlamacılar için yeni zorluklar yaratıyor. Benzeri görülmemiş bu dönem boyunca müşterilerinizin nelere önem verdiğini anlamanıza ve müşterilerinize yararlı ve alakalı ürünlerle hizmetler sunmaya devam etmenize yardımcı olmak için Google Trendler'in EMEA bölgesiyle ilgili sunduğu en güncel arama içgörülerini düzenli olarak paylaşıyoruz. Google Trendler'i kullanarak, aramalardaki ilgi odaklarında yaşanan değişimi kendiniz öğrenebilir ve daha anlık analizler elde edebilirsiniz.
İnsanlar mevcut duruma alıştıkça ve trendler daha tutarlı hale geldikçe biz de karantina sonrası dünyada ortaya çıkacak uzun vadeli etkileri anlayabilmek için analizlerimizde tüketici davranışlarındaki makro değişimlere odaklanıyoruz.
Bu bağlamda değindiğimiz beş temel tema şöyle:
- Kullanıcıların bilgi edindiği konular: Güvenilir kaynaklardan zamanında ve doğru bilgi edinme ihtiyacı
- Kullanıcıların geçimlerini sağlama şekli: İş düzeninde ve finansal durumlardaki değişimler
- Kullanıcıların kendilerini nasıl hissettiği: Sağlık, iletişim ve topluluk
- Kullanıcıların eğitim alma şekli: Çocuklar ve yetişkinler için resmi ve gayriresmi eğitim
- Kullanıcıların neler yaptığı: Yeni şekillerde zaman geçirme ve para harcama
Bu versiyonda öne çıkan Google Trendler analizleri gösteriyor ki, tüketicilerin temel veya temel olmayan hizmetlere dair kurallar, finansal destek, fiziksel ve ruhsal sağlık gibi alanlardaki aramaları dahil bazı ilgi odakları değişmese de, ortaya çıkan yeni trendler de var. Son haftalarda, insanlar bilgi amaçlı aramalarında daha yenilikçi olmaya başladıkça, özellikle daha niş alanlardaki (örneğin kedi yavrusu bakımı veya korse kesimi) "Nasıl yapılır?" videolarına gösterilen arama ilgisinde artış yaşandı. Ayrıca giyim, tüketici elektroniği ve emlak gibi arama kategorilerinde de artış kaydedildi.
1. Kullanıcıların bilgi edindiği konular: Temel ve temel olmayan hizmetler ile ilgili kuralları öğrenme amaçlı aramalar
EMEA genelindeki ülkeler karantina önlemlerini farklı aşamalarda gevşetmeye başlarken tüketiciler, hem temel hem de temel olmayan hizmetler konusundaki en güncel yararlı bilgi ve kurallar konusunda geride kalmamak için daha da çok arama yapıyor.
Google Trendler'e göre, son haftalarda bazı ülkelerde kullanıcıların en sık yaptığı aramalar şöyle: Almanya'da '... yasak mı' ('darf man'), İtalya'da restoran, kuaför vs. 'kuralları' ('linee guida'), Polonya'da berber, kuaför, restoran vs. 'kuralları' ('wytyczne dla'), İsrail'de banka, postane vs. 'çalışma saatleri' ('שעותפעילות'), ve Fransa'da plajların, kamp alanlarının, restoranların vs. 'açılış tarihi' ('ouverture des').
Düğün sezonu yaklaşırken büyük etkinlikler planlama konusundaki belirsizlik de gittikçe artıyor. Polonya'daki kullanıcılar bir süredir 'düğünde koronavirüs' ('wesela koronawirus') şeklinde aramalar yapıyor. Türkiye'de ise ''düğünler ne zaman', ve 'gram altın fiyatları' sorusu hakkında yapılan aramalar artıyor.
2. Kullanıcıların geçimlerini sağlama şekli: İş olanakları ve devlet desteği paketleri hakkında yapılan aramalar
Pandeminin şirketlerin ve bireylerin maddi koşulları üzerinde yarattığı büyük etki nedeniyle maddi konulardaki arama ilgisi yüksek seviyede seyretmeye devam ediyor. Son iki haftada, iş olanakları ve devlet desteği paketleri hakkında yapılan aramaların sayısı EMEA genelinde artmaya devam etti.
Fransa'da 'mevsimlik iş' ('emploi saisonnier'), İtalya'da iş olanakları ('offerte lavoro'), Almanya'da 'yarı zamanlı işler' ('teilzeit jobs'), Suudi Arabistan'da 'uzaktan çalışma imkanları' ('وظائفعنبعد'), Polonya'da ise 'iş kurma' ('na rozpoczęcie działalności') konusunda yapılan aramalar arttı.
Google Trendler'e göre ayrıca Türkiye'de 'temel ihtiyaç kredi başvurusu', Birleşik Krallık'ta 'serbest meslek geliri' destek paketi ('self employment income') konusunda gösterilen arama ilgisi artıştaydı. İspanya'da ise hassas durumdaki tek ebeveynli haneler için başlatılan yeni sosyal güvenlik paketi 'asgari yaşam geliri' ('ingreso minimo vital') konusundaki arama ilgisi arttı. İspanya'da başlatılan bu uygulama geçici olmayacak. Pandemi süresince farklı ülkelerde uygulanan değişimlerden hangilerinin uzun vadede kalıcı olacağını görmek ilginç bir deneyim olacak.
3. Kullanıcıların kendilerini nasıl hissettiği: Egzersiz ve sağlıklı beslenmeyle karantina sürecinde fit kalmak
EMEA genelindeki pek çok ülkenin farklı seviyelerde karantina uygulamalarını birkaç aydır sürdürdüğü düşünülürse, pek çok insanın kendi evlerinin sınırları içinde de olsa ruhsal ve fiziksel sağlığına öncelik verdiğini görmek hiç de şaşırtıcı değil. Çoğu ülkede spor ve fitness salonları kapatıldı. Tüketicilerin yolculuk ve gün içindeki hareket süresi kısaldı. Tüm bunlar bireylerin fitness ve genel sağlık düzeylerini olumsuz etkiledi.
Google Trendler'e göre Mısır'da 'ruhsal sağlık' ('الصحةالنفسية'), İspanya'da 'yoga günlüğü' ('diario de yoga'), Güney Afrika'da 'egzersiz bisikleti' ('exercise bike'), Polonya'da 'ketojenik beslenme' ('dieta ketogeniczna'), Türkiye'de ise 'günde kaç kalori' konularındaki arama ilgisi arttı.
Ayrıca izin verilen yerlerde tüketiciler ne zaman ve hangi noktalarda dışarı çıkabileceklerini de araştırıyor. Son haftalarda, karantina önlemlerinin önemli ölçüde gevşetildiği Almanya'da 'fitness salonu' ('fitnessstudio') konusunda yapılan aramalar artarken, Birleşik Krallık'ta ise 'tenis kortları' ('tennis courts') konusunda yapılan aramalar arttı.
4. Kullanıcıların eğitim alma şekli: Niş 'Nasıl Yapılır?' kategorilerinde yapılan aramalar artıyor
Bazı EMEA ülkelerindeki okulların yavaş yavaş tekrar açılmaya başlaması, online öğrenim konusunda yapılan aramaların yavaşladığı anlamına gelmiyor. Online öğrenme hem geleneksel eğitim gören kullanıcılar hem de evdeki boş zamanlarını yeni şeyler öğrenerek değerlendirmek isteyen kullanıcıların aklına ilk gelen arama konusu olmayı sürdürüyor. Son haftalarda tüketiciler yeni bilgilere yönelik arayışlarında daha yenilikçi olmaya başlarken, Google Trendler daha niş 'Nasıl Yapılır?' kategorilerine yönelik ilginin de arttığını gösteriyor.
Türkiye'deki tüketiciler 'online sınav yayınları' ve 'dil öğrenme', Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki tüketiciler ise 'uzaktan öğrenme' ('التعلمعنبعد') konularında arama yaptı. Polonya'daki kullanıcılar 'evde tedavi' ('domowe sposoby'), Birleşik Krallık'taki kullanıcılar kedi yavrusu, orkide vs. 'bakımı' ('how to look after'), Nijerya'daki kullanıcılar kıyafet, korse vs. 'kesme' ('how to cut'), ve Mısır'daki kullanıcılar referans, kompozisyon, araştırma makalesi vs. 'yazma' ('how to write') konularında aramalar yaptı.
5. Kullanıcıların neler yaptığı: Tüketici davranışlarındaki ve arama ilgisindeki değişimler
İnsanların gardroplarını veya kişisel elektronik eşyalarını yenilemek istemesi sonucunda giyim ve tüketici elektroniği gibi perakende kategorileri EMEA genelinde pandemi öncesi seviyelere ulaşmaya başladı.
Son haftalarda Danimarka'da 'kareli pantolon' ('ternet bukser'), İspanya'da 'büyük beden giyim' ('ropa tallas grandes'), Güney Afrika'da 'spor ayakkabı' ('sneakers for') ve 'akıllı TV' ('smart tv'), Türkiye'de ise 'güneş gözlüğü', 'koşu ayakkabısı' ve 'kamp sandalyesi' aramaları yükselişte. Birleşik Krallık'ta 'oyun monitörü' ('gaming monitor'), Belçika'da 'bluetooth hoparlör' ('bluetooth speaker'), Nijerya'da ise 'dizüstü bilgisayar' ('laptop') konularındaki tüketici davranışları ve arama ilgisi artış gösterdi.
Gayrimenkul alanında ise emlak kategorisi yükselişte. Google Trendler'e göre Belçika'da 'satılık ev' ('huis te koop'), Fransa'da ('maison a vendre'), İspanya'da ise 'kiralık ev' ('casas en alquiler') konularındaki arama ilgisi artış gösteriyor.
Diğer tüketici arama davranışı trendlerini keşfedin
Son arama trendleriyle ilgili analizlerimizin tümünü arama içgörüleri koleksiyonumuzda bulabilirsiniz. EMEA genelindeki değişen tüketici davranışlarına ve trendlere dair düzenli olarak güncellenen bir anlık görüntü sağlıyoruz. Ancak bu bilgileri daha sık veya belirli bir ülke ya da bölge özelinde gözden geçirmenin de yararlı olabileceğini belirtmek isteriz. Diğer içgörüleri keşfetmek için Google Trendler'in kullanımına dair 10 ipucunu inceleyin. Araca bir anahtar kelime veya konu girerek, dünya çapında kullanıcıların yaptığı aramaları neredeyse gerçek zamanlı olarak keşfedebilirsiniz.