Google'da içgörü ekibinin EMEA direktörü olan Lucy Sinclair ve Google Türkiye Ads Marketing Lead İlayda Tolay, müşteri çözümleri, analitik ve içgörü ekipleriyle birlikte analiz ettikleri tüketici davranışındaki değişiklikleri paylaşıyor. Haftalık olarak güncellenecek olan bu makalede, benzeri görülmemiş bir zamanda insanların akıllarını hangi konuların meşgul ettiğini sizlerle paylaşacağız.
Koronavirüs salgını dünyadaki herkesi etkiledi. Bununla birlikte sürekli değişen tüketici ihtiyaçları ve davranışları, pazarlamacılar için yeni zorluklar yaratıyor. Google Trendler'in EMEA bölgesiyle ilgili sunduğu en güncel arama analizlerini düzenli olarak paylaşıyoruz, çünkü benzeri görülmemiş bu dönem boyunca müşterilerinizin nelere önem verdiğini anlayıp onlara yardımcı olmaya ve uygun hizmetler sunmaya devam etmenizi kolaylaştırmak istiyoruz. Google Trendler'i kullanarak arama ilgilerindeki değişimi bizzat keşfedebilir ve daha hızlı analizler elde edebilirsiniz.
İnsanlar mevcut duruma alıştıkça ve trendler daha tutarlı hale geldikçe pandeminin uzun vadeli etkilerini anlayabilmek için analizlerimizde tüketici davranışlarındaki makro değişimlere odaklanıyoruz.
Bu bağlamda, aşağıdaki beş temel temaya değiniyoruz:
- Kullanıcıların neler yaptığı: Zaman geçirmenin ve para harcamanın yeni yolları
- Kullanıcıların hangi konularda bilgi edindiği : Güvenilir kaynaklardan zamanında ve doğru bilgi edinme ihtiyacı
- Kullanıcıların geçimlerini sağlama şekli: İş düzeninde ve finansal durumlardaki değişimler
- Kullanıcıların kendilerini nasıl hissettiği: Sağlık, iletişim ve topluluk
- Kullanıcıların neler öğrendiği: Çocuklar ve yetişkinler için resmî ve gayriresmî eğitim
Toplumun yaşadığı en köklü değişimlerden biriyle sonuçlanan bu olay, benzeri görülmemiş davranış değişimlerini de beraberinde getirdi. Decoding Decisions başlıklı yeni araştırmamızda, tetikleyici etken ile satın alma işlemi arasındaki boşluk olarak tanımladığımız "karmaşık dünya" kavramını ele aldık. Bu alanda, bugünün tüketicisinin erişebildiği seçenek ve bilgi bolluğu karar alma sürecini karmaşık hale getiriyor.
COVID-19 salgını sonucunda internette vakit harcayan insanların sayısı gittikçe artıyor ve her türlü dijital davranış türü hız kazanıyor. Yeni kararlar almaya zorlanan, hatta alışkın olduğu kararlarda bile daha az seçenek ve daha fazla zorunlulukla karşı karşıya kalan tüketiciler hiç olmadığı kadar çok yardıma ihtiyaç duyuyor. Sonuç olarak karmaşık karar alma süreci, artık hiç olmadığı kadar dağınık.
Bu ayki Google Trendler araştırma analizinde öne çıkan pek çok konudan biri de söz konusu araştırmanın bağlamındaki üç temel alan:
- Görünürlük artık eskisinden çok daha önemli hale geldi. Karantina döneminde kapanan veya çalışma saatlerinde kısıtlamaya giden mağazaların sayısı bu kadar fazlayken markalar, çalışmaya devam ettiğini ve müşterilerine destek vermeye hazır olduğunu göstermek zorunda.
- Sosyal ispatın gücü inanılmaz derecede arttı. Örneğin, insanlar YouTube'da "benimle..." videolarını izleyerek başkalarının rehberliğinden faydalanmak istiyor. Gittikçe yaygınlaşan bu video trendi bir yandan tüketicilerin başka tüketicilerle dijital ortamda bağlantı kurmasını sağlarken diğer yandan onlara ilham ve güvence sunuyor.
- Otorite zamanı. Çözülmesi gereken yeni sorunlarla karşılaşan tüketiciler, seçim yapmalarına yardımcı olacak güvenilir uzmanlar arıyor. Konu ister işsizlik döneminde maddi destek ister sağlıklı beslenme tavsiyeleri olsun, tüketiciler tüm ürün kategorilerinde destek almak için Google Arama'yı kullanıyor.
1. Kullanıcıların neler yaptığı: Tüketiciler, satın alma kararlarına destek olması için güvenilir yol göstericiler arıyor
Decoding Decisions araştırmasının da gösterdiği gibi tüketiciler, satın alma yolculuklarının "keşfetme" ve "değerlendirme" bölümlerinde alışveriş kararlarına yön vermek için güvenilir kaynaklardan rehberlik almak istiyor. Örneğin, belirli bir kategorideki "en iyi" ürünü bulmak için online yorumları ve puanları inceliyor veya arama yaparak kuponlar ya da promosyon kodlarıyla uygun fiyatlı ürünler bulmaya çalışıyor.
Google Trendler'e göre Danimarka'daki kullanıcılar "en iyi" ("bedst i test") gargara, masaj aleti, kulak tıkacı; Hollanda'daki kullanıcılar "indirimli" ("met korting") gıda ürünleri, seyahat, pul; Almanya'daki kullanıcılar "promosyon kodu" ("promo code"); Fransa'daki kullanıcılar "yatak yorumları" ("avis matelas"); Polonya'daki kullanıcılar ise "ucuz uçak bileti" ("tanie loty"), Türkiye'deki kullanıcılar ise "elektrikli scooter", "müşteri hizmetleri telefon" araması yaparken destek almaya ve kullanıcı yorumlarından faydalanmaya çalışıyor.
2. Kullanıcıların bilgi edindiği konular: İnsanlar internette keşif yaparken ürünler ve hizmetler hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyor
Satın almak istedikleri ürün ve hizmetler hakkında daha detaylı bilgi edinmek amacıyla arama yapan tüketicilerin sayısı da gittikçe artıyor. Hem karantina sırasında kapanan mağazalar hem değişen çalışma saatleri göz önüne alındığında markaların, faaliyete devam ettiklerini ve müşterilere, aradıkları ürün hakkındaki tüm detayları bulmak konusunda yardım etmeye hazır olduklarını açıkça göstermelerinin önemi her zamankinden daha fazla artıyor.
Geçtiğimiz ay Polonya'da "nereden alınır" ("gdzie kupić"); Birleşik Krallık'ta "nasıl ulaşırım" ("how do i contact"); Suudi Arabistan'da "canlı sohbet" ("live chat"); Türkiye'de "saç modelleri" ve "yanığına ne iyi gelir"; Hollanda'da hediye kartları, hediye çekleri "nasıl harcanır" ("waar te besteden"); İspanya'da ise "yakınlardaki marketler" ("supermercado cerca") sorguları konusundaki arama ilgisi artış gösterdi.
3. Kullanıcıların geçimlerini sağlama şekli: İstihdam ve finans konularında güvenliğe yönelik aramalar karantina sonrasında da devam ediyor
Kısıtlamaların pek çok ülkede kalkmasına ve artık bir iyileşme sürecine girmiş olmamıza rağmen, pandemi ve karantina önlemlerinin hem istihdam hem maddi refah üzerindeki olumsuz etkisi sürüyor. Temel finansal bilgiler hakkındaki aramaların ötesinde, kiralamalara ve istihdamla ilgili kaynaklara yönelik ilgi EMEA genelinde artmaya devam etti.
Geçtiğimiz ay ilgi artışı yaşanan bazı arama konuları aşağıdaki gibiydi: İtalya'da "destek fonu" ("recovery fund") ve "emekli maaşı ödemesi" ("pagamento pensioni"), Birleşik Krallık'ta "hizmet sektörü iş imkanları" ("service jobs"), Suudi Arabistan'da "kadınlar için iş imkanları" ("وظائفنسائية") ve "eşyalı daire" ("شققمفروشة"), İsrail'de "sosyal hizmet uzmanı" ("עובדיםסוציאליים"), Güney Afrika'da "minimum mevduat" ("minimum deposit"), Türkiye'de "iş imkanları", "altın fiyatları" ve "günlük kiralık ev".
4. Kullanıcıların kendilerini nasıl hissettiği: Tüketiciler açık hava etkinlikleri hakkında arama yapıyor ve diğer insanlarla dijital ortamda iletişim kurmak için YouTube'u kullanıyor
Pandeminin sonuçları tüketicilerin sağlığını da etkiledi. Karantina kısıtlamalarının hafifletilmesiyle artık birçok kişi kendilerine daha iyi bakmak amacıyla sağlıklı beslenme seçimleri ve stresle başa çıkma tekniklerinin yanı sıra evlerine yakın açık hava etkinlikleri için arama yapıyor.
Bu dönemde artışa geçen arama konuları şöyle: Türkiye'de "kamp alanı"; Birleşik Krallık'ta "kamp ekipmanı" ("camping equipment"); İspanya'da "kürek sörfü" ("paddle surf"); Kenya'da yüksek tansiyon, diyabet vs. hastalıklarda "kaçınılması gereken besinler" ("foods to avoid with"); Güney Afrika'da ise stresi, göğüs sıkışmasını, şişkinliği vs. "hafifletme yolları" ("how to relieve").
Pek çok insanın uzakta yaşayan arkadaşlarını ve aile bireylerini hâlâ göremediği bugünlerde YouTube, kullanıcıların başka insanlarla dijital olarak bağlantı kurmanın yollarını aramaya devam ettiğini gösteriyor. Örneğin Google Trendler, Danimarka'da with me konseptli alışveriş ve ikinci el alışveriş vs. konusunda YouTube'da gösterilen ilginin arttığına işaret ediyor.
5. Kullanıcıların neler öğrendiği: İnsanlar okula dönüş hazırlıkları için malzeme satın alırken Google Arama'yı kullanıyor
Okula dönüş dönemi hızla yaklaşıyor. Pek çok ülke eğitim takvimini COVID-19 nedeniyle değiştirdi. Tüketiciler ise gerekli tüm ekipmanı bulmak için Google Arama'yı kullanarak yeni eğitim yılına hazırlanıyor.
Bu dönemde arama ilgisi dikkate değer şekilde artan konular aşağıdaki gibi: Fransa'da "okul malzemeleri" ("fourniture scolaire"), İspanya'da "okul çantası" ("mochilas escolares"), Polonya'da "okul çantası" ("plecaki szkolne"), İtalya'da "ders kitabı" ("libri scolastici"), Türkiye'de "okul alışverişi", İsrail'de "okula dönüş" ("חזרהלביתספר"), Birleşik Krallık'ta ise "okula dönüş alışverişi" ("back to school shopping").
Diğer tüketici arama davranışı trendlerini keşfedin
Son arama trendleriyle ilgili analizlerimizin tümünü arama analizleri koleksiyonumuzda bulabilirsiniz. EMEA genelindeki değişen tüketici davranışı eğilimlerine ve trendlere dair düzenli olarak güncellenen bir anlık görüntü sağlıyoruz. Ancak bu bilgileri daha sık veya belirli bir ülke ya da bölge özelinde gözden geçirmenin de yararlı olabileceğini belirtmek isteriz. Diğer analizleri keşfetmek için Google Trendler'in kullanımına dair 10 ipucunu inceleyin. Araca bir anahtar kelime veya konu girerek dünya çapında kullanıcıların yaptığı aramaları neredeyse gerçek zamanlı olarak keşfedebilirsiniz.