Google'da içgörü ekibinin EMEA direktörü olan Lucy Sinclair ve Google Türkiye Ads Marketing Lead İlayda Tolay, müşteri çözümleri, analitik ve içgörü ekipleriyle birlikte analiz ettikleri tüketici davranışındaki değişiklikleri paylaşıyor. Haftalık olarak güncellenecek olan bu makalede, benzeri görülmemiş bir zamanda insanların akıllarını hangi konuların meşgul ettiğini sizlerle paylaşacağız.
Koronavirüs salgını dünyadaki herkesi etkiledi. Dünya uyum sağlarken, tüketici ihtiyaçları ve davranışları da sürekli olarak değişiyor. Bu durum, pazarlamacılar için farklı zorluklar yaratıyor. Benzeri görülmemiş bu dönem boyunca müşterilerinizin nelere önem verdiğini anlamanıza yardımcı olmak için Google Trendler'in EMEA bölgesiyle ilgili sunduğu en güncel arama içgörülerini düzenli olarak paylaşacağız. Böylece, siz de müşterilerinize yararlı ve alakalı ürünlerle hizmetler sunmaya devam edebilirsiniz. Google Trendler'i kullanarak aramalara gösterilen ilgideki değişimi kendiniz öğrenebilir ve anlık analizler elde edebilirsiniz.
Son haftaların trendleri, kullanıcıların yeni duruma uyum sağladıklarını ve davranışlarının daha tutarlı hâle gelmeye başladığını gösterdi. Biz de, günden güne değişen anlık ihtiyaçlara ve yeni trendlere odaklanmaya devam etmek yerine büyük resme, yani tüketici davranışındaki makro değişimlere odaklanacağız. Böylece, karantina sonrası dünyada ortaya çıkacak uzun vadeli etkileri anlayabiliriz.
Bu arama trendlerinde beş temel temayı ele alacağız:
- Kullanıcıların bilgi edindiği konular: Güvenilir kaynaklardan zamanında ve doğru bilgi edinme ihtiyacı
- Kullanıcıların geçimlerini sağlama şekli: İş düzeninde ve finansal durumlardaki değişimler
- Kullanıcıların kendilerini nasıl hissettiği: Sağlık, iletişim ve topluluk
- Kullanıcıların eğitim alma şekli: Çocuklar ve yetişkinler için resmi ve gayriresmi eğitim
- Kullanıcıların neler yaptığı: Yeni şekillerde zaman geçirme ve para harcama
Bu versiyonda öne çıkan Google Trendler içgörüleri, sokağa çıkma kısıtlamasının aşama aşama azaltıldığı ülkelerde okulların ve mağazaların “ne zaman” açılacağı ile ilgili soruların arttığını gösteriyor. Ve de bir süredir düşüşte olan “yakınımda” aramalarının, tüketicilerin evlerine yakın olan servis ve hizmetlere ulaşma ihtiyacıyla birlikte tekrar yükselişe geçtiği görülüyor. Bu, tüm trendlerin eski normale döneceği anlamına gelmiyor tabii ki; insanlar yeni normale alışmaya çalıştıkça finansal yardım, online ortamda insanlarla iletişimde kalma ve online eğitim gibi konularda ilgi devam ediyor.
1. Kullanıcıların bilgi edindiği konular: Okulların ve mağazaların “ne zaman” açılacağı kullanıcılar arasında en çok merak edilenlerden
Kısıtlamaların ne zaman ne aşamada sona ereceği koronavirüsün mevcut durumuyla ilişkili olarak her ülkede farklılık gösteriyor. Örneğin, mağazalar ve okullar Almanya’da ve Hollanda’da yeniden açılıyor, ancak İngiltere’de bu konuyla ilgili hala belirsizlik devam ediyor. Tüketiciler hem global hem de ülkelerindeki en son gelişmelerden haberdar olmak istedikleri için sokağa çıkma kısıtlaması kapsamında yeni uygulamaların gelmesiyle nelerin yapılabileceği ve yapılamayacağını öğrenmeye çalışıyor. Bunun yanında da yukarıda bahsettiğimiz gibi, okulların, yerel işletmelerin, mağazaların ne zaman açılacağını merak ediyor.
Tüketiciler İngiltere’de geçtiğimiz iki haftada “ailemi ne zaman görebilirim”, Almanya’da “spor salonları ne zaman açılacak”, Türkiye’de “ne zaman açılacak”, İspanya’da “açık dişçiler”, Polonya’da “açık anaokulları” ve İtalya’da ise “açılan kuaförler” terimlerini arattı.
Türkiye’de aynı zamanda “üniversite sınavı”, “kapıda ödeme” ve “sipariş takip” aramaları yükselişteydi.
2. Kullanıcıların geçimlerini sağlama şekli: Tüketicilerin finansal açıdan kendilerini güvende hissetme ihtiyacı devam ediyor
Geçtiğimiz birkaç haftanın analizlerinde koronavirüs salgınının hem işletmeler hem de tüketiciler üzerinde ciddi oranda bir finansal etkisinin olduğundan bahsetmiştik. Bu endişenin ve güvende hissetme ihtiyacının yakın zamanda değişmediğini, finansal destek ve yeni iş olanakları gibi aramaların Google Trendler’de artışta olduğunu görüyoruz.
Güney Afrika’da “işsizlik sigorta fonu”, İsveç’te “iş olanakları” ve “CV nasıl hazırlanır”, İtalya’da “acil gelir imkanları”, İngiltere’de “işe dönüş” ve Türkiye’de “kısa zamanlı çalışma”, “kredi başvurusu” ve “sosyal destek” aramaları artıştaydı.
Farklı olarak geçtiğimiz iki haftada geleceğe yönelik olumlu bir arama trendinin geri dönüşüyle de karşılaştık. EMEA’da bazı ülkelerde tüketicilerin ev arama alışkanlığının yeniden başladığını gözlemledik. İtalya’da “kiralık daireler” ve İsrail’de “satılık evler” aramaları yükselişteydi.
3. Kullanıcıların kendilerini nasıl hissettiği: Zihin sağlığına odaklanma ve sanal ortamda insanlarla iletişimde kalma isteği
Halen pek çok belirsizliğin olduğu ve ne kadar devam edeceğini bilmediğimiz bu gündemde tüketicilerin de zihinsel ve fiziksel sağlıklarını korumaya odaklanması çok normal. Fiziksel olarak zinde kalmak olsun, sağlıklı beslenme adına yeni yollar aramak olsun, Google Trendler bize insanların kendilerine iyi bakmak için özen gösterdiğine işaret ediyor.
Rusya’da “zihin sağlığı”, Danimarka’da “vücut kitle endeksi”, İspanya’da “online spor”, Polonya’da “dash diyeti” ve Türkiye’de ise “D Vitamini”, “ateş ölçer” ve “ramazan bayramı” aramaları artıştaydı.
Geçtiğimiz haftalarda aynı zamanda insanların online topluluklar yaratmak, arkadaşları ve aileleriyle iletişimde kalmak adına yeni yollar aradığını gözlemledik. İngiltere’de “online pub quizi”, Birleşik Arap Emirlikleri’nde “ev turu” ve Fransa’da bir izleyici kitlesiyle birlikte yemek yeme uygulaması olan “mukbang” ile ilgili aramalar artıştaydı.
4. Kullanıcıların eğitim alma şekli: YouTube’da “adım adım” ve “yeni başlayanlar için” ile ilişkili izleme süreleri artışta
İnsanlar zamanlarının çoğunu evde harcadıkça, online video eğitimleri aracılığıyla yeni beceriler edinme istekleri de artıyor. Global YouTube verileri1, “dil öğrenimi” ile ilgili derslerin izlenme süresinin geçen yıla göre %500'ün üzerinde, başlığında “yeni başlayanlar için” veya “adım adım” geçen nasıl yapılır videolarının %65'in üzerinde arttığını gösteriyor. Aynı zamanda, başlıkta “evde” kelimesi geçen nasıl yapılır videolarının izlenme süresi %50'nin üzerinde ve “gitar videoları” ile ilgili eğitici içeriklerin izlenme süresinin %40'tan fazla arttığını gösteriyor.
Ek olarak, Google Trendler’de YouTube videolarıyla ilişkili olarak Türkiye’de “canlı ders”, Fransa’da “kolay tarifler”, İtalya’da “yeni başlayanlar için” ve İngiltere’de “adım adım” aramalarında artış gözlemlendi.
5. Kullanıcıların neler yaptığı: “yakınımda” aramaları geri geliyor
Mağazaların ve kişisel bakım hizmetleri veren yerlerin bazı ülkelerde yeniden açılmasıyla, Google Trendler’de de eş zamanlı olarak “yakınımda” aramaları yeniden artış göstermeye başladı. İtalya ve İspanya’da direkt olarak “yakınımda” kelimesi artış gösterirken, Birleşik Arap Emirlikleri’nde “yakınımdaki kuaförler”, Güney Afrika’da ise “yakınımdaki mağazalar” aramaları yükselişteydi.
Google Trendler’de gözlemlediğimiz satın alma alışkanılıkları arasında mağazaların yeniden açılmaya başlamasıyla İspanya’da “kıyafet satın alma” ve Güney Afrika’da “online kıyafet” aramaları yükselişte. Bunun yanında yaz aylarının yaklaşmış olmasıyla tüketicilerin dış alanlarda vakit geçirme fikirleriyle ilgili aramalar yaptığını görüyoruz. Finlandiya’da “yüzme havuzları”, Polonya’da “çim biçme makinesi” aramaları yükselişte.
Bunun yanında havaların da hızla ısınması, insanlara yaz tatillerini eve yakın şekilde nasıl geçirebileceklerini düşündürtüyor. Geçtiğimiz birkaç haftada Hollanda’da “bot kiralama”, Danimarka’da “yazlık evi kiralama” , Norveç’te “kamp” ve Türkiye’de “bisiklet fiyatları” aramaları artıştaydı.
Diğer tüketici arama davranışı trendlerini keşfedin
Son arama trendleriyle ilgili analizlerimizin tümünü arama içgörüleri koleksiyonumuzda bulabilirsiniz. EMEA genelindeki değişen tüketici davranışlarına ve trendlere dair düzenli olarak güncellenen bir anlık görüntü sağlıyoruz. Ancak bu bilgileri daha sık veya belirli bir ülke ya da bölge özelinde gözden geçirmenin de yararlı olabileceğini bildirmek isteriz. Diğer içgörüleri keşfetmek için Google Trendler'in kullanımına dair 10 ipucunu inceleyin. Araca bir anahtar kelime veya konu girerek dünya çapında kullanıcıların yaptığı aramaları neredeyse gerçek zamanlı olarak öğrenebilirsiniz.